Четири часа депутатите спориха за правилата в Сметната палата

OFFNews 06 март 2014 в 13:25 3952 3

Йордан Цонев

Снимка БГНЕС

Нов Закон за Сметната палата бе разгледан на първо четене днес в парламента. След повече от два часа спорове, обиди, неприлични жестове и наказания парламентът отложи гласуването на текстовете за утре.

Вносители на законопроекта за Сметната палата са Йордан Цонев (ДПС) и група народни представители от "Коалиция за България".

Според текстовете Сметната палата става колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател. Членовете и председателят на институцията ще се избират и освобождават от Народното събрание. Мандатът им ще бъде седем години. В състава на Сметната палата могат да влизат хора, които имат висше икономическо или юридическо образование със степен "магистър". Председателят трябва да има минимум 15 години опит в съответната област, а членовете - най-малко 10 години. Друго изискване е през последните три години деветимата членове да не са били депутати, да са участвали в правителства и в ръководствата на централни или местни органи.

"Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство, чиито усилия са насочени основно към разкриване на отделни случаи на нарушения и административно наказание", пишат в мотивите си вносителите.

Румен Гечев от КБ посочи, че през последните четири години в парламента не е разглеждан нито един доклад на Сметната палата, като изтъкна, че вината за това е у настоящия Закон за сметната палата.

Дебати и обвинения

След като новият закон влезе в сила, настоящото ръководство ще бъде сменено.

"Да се върнем в правилния коловоз на колегиума, да изберем квалифицирано ръководство на Сметната палата и да очакваме по-добри резултати", мотивира се Гечев.

Председателят на бюджетната комисия в миналия парламент Менда Стоянова (ГЕРБ) обвини ДПС и КБ, че са подготвили новия закон, за да назначат партийни кадри в Сметната палата.

"Да се овладее палатата, да се превърне в инструмент за политически рекет към своите и политическа репресия към чуждите. Сигурна съм, че такива назначения ще бъдат факт, защото така, както са подготвени текстовете, се опитват да дадат законова възможност за такива назначения и аз ще ви предложа няколко доказателства - връщането на деветчленната колегия без изискванията за опит и стаж в области, специфични за Сметната палата, а именно - финанси, счетоводство, одит, контрол и пр.", каза Менда Стоянова.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че именно ГЕРБ са били тези, които при мандата си са използвали Сметната палата за политически поръчки и разчистване на сметки.

В пленарна зала бе поканен и председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Той коментира, че новият закон занижава значителното изискванията към членовете на Сметната палата.

"Аз съм девет години председател, не ми пука дали ще бъда още три години председател на Сметната палата, затова не говорете такива работи. Девет години съм и това е достатъчно, аз имам кауза да защитава сега действащия закон, защото той е много по-добър", каза Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!