Цацаров очаква обвинения за АЕЦ "Белене"

OFFNews 22 юни 2016 в 20:55 3994 1

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за извършвани плащания по проекта за АЕЦ "Белене" след решението на предишния кабинет на Бойко Борисов да спре строежа.

"Мисля, че скоро ще има и привлечени лица под отговорност", обяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на правната комисия в парламента в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов.

Славов попита Цацаров каква е реакцията на прокуратурата, след като НЕК беше осъдена миналата седмица от Арбитражния съд в Женева да плати на Русия 550 млн. евро за произведено оборудване за строежа на централата. Преди ден Славов внесе заедно с колегата си Мартин Димитров питане до енергийния министър Теменужка Петкова за това дали ще се търси съдебна отговорност от лицата, поръчали оборудването, въпреки че пари за това няма. 

Той попита дали прокуратурата работи по сигнали за злоупотреби с плащанията, подадени от бившия депутат от ДСБ и настоящ шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

"Не ми приписвайте вината и за АЕЦ "Белене“. Прокуратурата си има достатъчно вини. Прокуратурата не може да има отношение към решението на арбитражен съд. Ние не можем да носим отговорността за решение, които са били политически, икономически и на колективни органи и които са били трупани и вземани през годините“, каза пред депутатите Сотир Цацаров. 

Той посочи, че няма право да говори за текущи разследвания, но подчерта, че отговорността за плащанията по АЕЦ "Белене" е колективна. 

През 2013 г. прокуратурата повдигна обвинения за длъжностно присвояване, свързано с АЕЦ "Белене", на двама бивши шефове на Националната електрическа компания - Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Като обвиняеми бяха привлечени още управителят на инженеринговия консултант на ядрения проект "Уорли Парсънс" Събин Събинов и собственикът на подизпълнителя "Риск Инженеринг" Богомил Манчев. 

Манчев беше заподозрян за това, че е помогнал на шефа на НЕК да присвои над 8 млн. лева държавни пари. Беше му наложена рекордната гаранция от 1 млн. лева, която по-късно беше намалена наполовина. 

На 1 октомври 2015 г. обаче прокуратурата прекрати делото срещу Манчев и Събев заради липса на доказателства. Разследването срещу Анастасов и Лефтеров обаче продължи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

1

Blagodatka Dushanova

23.06 2016 в 09:38

От 30 години (даже вече повече) строят тази прословута централа "Белене"...От началото на този "строеж"до днес са окрадени доста пари и от руска и от българска страна.Цацаров да не се мотае ,а да почне разследването по- сериозно от началото до края.Чухме,че имало двустранни споразумения между руски и български фирми ,които дори не са били скрепени с договори по правилата!И да не съм юрист ,заключението ми е едно-да разследва всичко!Да разследва и това за кобурготски,защо пусна на ново този корупционен строеж,който беше спрян от правителството на луканов поради липса на пари.Да разследва КОЙ похарчи още милиарди след 2002 година за един ненужен проект...да не би сега да имаме пари?Или руснаците пак "натиснаха" ШЕФА за "нов голям шлем"?