В 12 без 5 управляващите назначиха свои хора начело на Сметната палата

Нели Чолашка 11 юни 2014 в 12:33 7851 6

В последните дни от работата на Народното събрание БСП и ДПС успяха да изберат и назначат свои хора за членове на Сметната палата.

Георги Кадиев от БСП обяви предварително, че ще гласува против с мотива, че не може да се избират хора със 7-годишен мандат, след като "утре правителството подава оставка". Очаква се всеки момент той да подаде оставка като депутат в знак на протест срещу решенията на пленума на столетницата от вчера.

Новите членове на Сметната палата, които ще управляват заедно с председателя, са:

1. Горица Грънчарова-Кожарева - висше икономическо образование, специалност "Счетоводство и контрол", 20 години опит в областта на финансите, одита и счетоводството.

2. Дилета Касабова-Токатлиян - висше икономическо образование, специалност "Икономика и управление на промишлеността", 15 години одит в областта на одита.

3. Евгения Пенкова-Пантелеева - висше икономическо образование, специалност "Финанси", 20 години опит в областта на финансите и одита

4. Елван Гюркаш - висше икономическо образование, специалност "Счетоводство и контрол", 20 години опит в областта на счетоводството и финансовия контрол.

5. Златина Русева - висше юридическо образование, 10 години опит в областта на правото и одита.

6. Мустафа Занков - висше икономическо образование, специалност "Счетоводна отчетност", 35 години опит в областта на финансите и счетоводството. 

7. Стефка Михайлова - висше икономическо образование, специалонст "Икономика и управление на селското стопанство", 14 години опит в областта на одита.

8. Тома Дончев - висше икономическо образование, специалност "Счетоводство и контрол", и "Международни икономически отношения", 10 години опит в областта на счетоводството и одита.

Мнозинството избра за нов шеф на Сметната палата на 30 април Лидия Руменова, която е била съветник на Сергей Станишев, когато е бил премиер.

Преди това БСП и ДПС и приеха нов Закон за сметната палата, за да могат да сменят недолюбвания от тях бивш шеф на палатата Валери Димитров.

С тези промени ръководството на Сметната палата стана колективен орган, който се състои oт осем членове и един председател.

Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание.

Ръководството на Сметната палата е със 7-годишен мандат.

ГЕРБ предупреди управляващите, както и предложените членове на Сметната палата, които присъстваха в пленарна зала, че жертват добри професионалисти като им слагат клеймо "партийно назначение".

"След натиск от Европа все пак приехте изисквания за професионален опит на членовете на Сметната палата, но не посмяхте да приемете нашето предложение изборът на тези членове да е публична процедура.

Днес ще назначите, няма да изберете членове на Сметната палата. Основната цел на промяната на закона днес ще бъде изпълнена.

Нямате право в последните дни на нелегитимното си управление да взимате важни за страната решения", обяви от трибуната бившата председателка на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя призова и депутатите от БСП да не гласуват за предложените хора за членове на одитната институция именно, защото са достойни хора, но по този начин ще ги дамгосат и ще им провалят професионалната кариера в бъдеще.

Татяна Буруджиева реши да се заяде с ГЕРБерите като им напомни, че си отидоха след серия от самозапалвания и масови протести.

Хората на Бойко Борисов пък напомниха, че вчера на пленума на БСП премиерът Пламен Орешарски се е полакал, че БСП и ДПС са му дали кадри с лошо качество.

Председателят на парламента Михаил Миков пък напомни, че работата на Сметната палата е много важна по време на избори и именно затова е важно да бъде назначено ръководството й преди очаквания предсрочен вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews