В последните си дни парламентът избира състав на Сметната палата

OFFNews 10 юни 2014 в 12:41 2779 0

Сметната палата

След като миналата седмица стана ясно, че до няколко месеца ще има предсрочни избори, в последните дни от живота си Народното събрание се кани да назначи състав на Сметната палата, предупреди на пресконференция днес ГЕРБ.

На 30 април парламентът избра за шеф на Сметната палата Лидия Руменова. Тя бе съветник на Сергей Станишев в периода между 2005 г.-2009 г., когато той бе премиер. Руменова е и авторът на новия Закон за Сметната палата, който бе внесен в парламента от депутата на ДПС Йордан Цонев.

Макар че програмата за работата на Народното събрание все още не е публикувана на сайта, от ГЕРБ предупредиха, че мнозинството се кани да избере и останалите членове на състава на одитния орган.

Според Димитър Главчев от ГЕРБ е недопустимо настоящият парламент да избира толкова важен състав, при положение, че съвсем скоро кабинетът ще подаде оставка и Народното събрание ще се разпусне. Главчев коментира още, че Сметната палата има нужда от експерти, а не от партийни личности, каквато е Лидия Руменова.

Новината, че в последните си дни парламентът се кани да назначи състав на одитния орган идва само дни след скандала около одитния орган.

Вчера социалистката Татяна Дончева, която се отцепи от БСП, обяви в ефир, че в Сметната палата от години има служителка, която подменя декларациите на Делян Пеевски. Според Дончев мнозинството в парламента се кани да назначи въпросната служителка в състава на ръководството на одитния орган. Ето какво заяви вчера Татяна Дончева:

"Питате ли се защо още не е избран състав на Сметната палата? Ами защото казват, че Делян Пеевски иска да пробута една служителка, която години наред е вкарвала информационния масив в интернет, включително и неговите декларации не със съдържанието, с което те са реално подадени. И затова журналистическите разследвания, които са върху интернета (на базата на информация от интернет, б.ред.) не могат да стигнат до това как този човек хем е собственик на вестниците си, хем по интернет не."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови