Новата шефка на Сметната палата започва чистка

OFFNews 12 май 2014 в 10:34 6057 6

Лидия Руменова, Сметна палата

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова

Новият председател на Сметната палата Лидия Руменова анонсира предстоящи кадрови промени във висшата одитна институция.

Дни след отстраняването на дългогодишния председател на Палатата проф. Валери Димитров днес   интервю за в. "Преса" Руменова, която е била съветничка на червения лидер Сергей Станишев по времето, когато той беше премиер, казва:

"Виждам, че в администрацията има какво да се направи. По време на 11-членната колегия в някои от звената работеха по двама души, а сега намирам в тях шестима служители.

Ще се наложи оптимизация, няма как."

Вероятно сред първите звена, които ще претърпят кадрови промени, ще е счетоводството на институцията.

"Например в счетоводството работят 11 души и искам да знам с какво се занимават. Извършването на една и съща дейност от трима души не е необходимо... Струва ми се, че там щатът е раздут", казва още Руменова.

Тя пояснява, че ще се съкратят празни щатове и че намаляването общия брой на служителите ще доведе до повишаване заплатите на одиторите.

В интервюто Руменова дава ясно да се разбере, че не се притеснява от факта, че е била съветник на Станишев и че не вижда политически мотив в назначението си, както и в израстването си в кариерата.

"Аз никога през живота си не съм членувала в партия и най-"тъмното" петно, което ми се приписва, е, че съм била съветничка на Сергей Станишев. Да, съветвала съм го, когато беше министър-председател. Не съм работила през нито един ден от живота си като съветник в партийната централа на БСП, така че в тази посока нямам никакви притеснения."

Тя разкритикува начина, по който са разходвани средства в Сметната палата. Не било редно да се раздават неизразходвани средства под формата на Допълнително материално стимулиране (ДМС), а в същото време одиторите да се държат на ниски заплати.

"Когато поддържаш високо ниво на незаетост и паричен фонд за него, а в същото време хората са с ниски възнаграждения, е много лесно персоналът да се манипулира. Така одитор или служител, който не ти харесва, получава бонус, и обратното. Това свежда до минимум обективността при разпределянето на средства", каза тя.

В коментар за критиките, че промените в закона, наложили нова философия на определяне на ръководството, превръщат Сметната палата в "партийна слугиня" Руменова отговори: "По-добър пример за слугиня от изнесените поръчкови доклади за МВР и Авиоотряд 28 няма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови