Цветан Цветанов: Аз съм най-големият лобист за справедливост, прозрачност и справяне с организираната престъпност

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2018 в 18:49 6348 6

Снимка Дарик радио

"Аз съм най-големият лобист за справедливостта, най-големият лобист за прозрачността и най-големият лобист да може държавата да се справи с организираната престъпност и с корупцията." Така лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отговори задочно, пред Дарик радио, на думите на президента Румен Радев, че изборът на изтребителите F-16 е "триумф на лобизма".

"Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници, посочи президентът.

Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик, и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят", коментира Радев по-рано днес по повод проведената процедура.

В отговор Цветанов заяви: "Беше по-правилно да дебатираме тази тема с президента. Мисля, че щеше да се чувства доста неудобно и доста неловко. А иначе отстрани можеш да бъдеш ментор и да даваш каквито и да било квалификации за когото и да било". Той на свой ред отправи обвинения. А именно, че президентът е дал приоритет на шведските "Грипен".

Защо, господин Радев, от вашия служебен кабинет направиха така, че елиминираха всички и оставиха само "Грипен"? Защо се взе решение в последния момент, което даде посоката на следващото правителство и парламент, при положение, че се знае, че парламентарните избори са приключили и ще има правителство, попита Цветанов.

"Тогава ние направихме анкетна комисия, прозрачна процедура и се установи, че е имало действия, игнорирали един или двама от участниците и са дали приоритет, без никакви аргументи, само на един участник. Има ли някакви зависимости в този подход в това решение, взето еднолично от една институция? Ние направихме това да дадем възможност на правителството да продължи процедурата, но с всички участници, да има прозрачност, действителна конкурентност", увери той.

Според него при избора на F-16 е правителството заложило на експертизата, а не е взело политическо решение. Той подкрепи твърдението си и с идентични решения в Румъния, Турция и Гърция. 

"Държавите членки на ЕС и на НАТО на въоръжение са с F-16, с изключение на Чехия и Унгария. В Чехия и Унгария ще видим, че процедурите завършиха със скандали и корупция. Само преди месеци в Словакия имаше подобен избор за "Грипен" и отново имаше съмнения за непрозрачност. След като имаше протести, Словакия финализира процедурата си за F-16.

Българското правителство заложи на експертизата, на работната група, която докладва и вчера беше оповестен резултатът. F-16 е позициониран на първо място."

Той отклони въпроса за цената с думите, че предстоят още процедури, първата от които е съгласувателна между министрите. След това "българският парламент ще възложи на правителството да влезе в преговори с американската страна и когато е ясно, че има класиране, някои детайли, които към настоящия момент не могат да бъдат споделени от американската страна, ще бъдат споделени и тогава ще говорим за цената".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

6

Jordan

24.12 2018 в 13:48

Чалгомразче, F-16 на Словакия, които са поръчани преди повече от половин година ще почнат да ги доставят през 22-ра. По-скоро означава Грипен.

3281

5

Чалгомраззз

23.12 2018 в 17:07

Вземайте по-бързо Ф-16-ките, стига сме наливали пари в съветските тенекии, вече трета употреба!

2732

4

zuljin

23.12 2018 в 09:17

Цвъки гуменката се оказа по-голям експерт по изтребителите от Радев... Скрит МИЛИЦИОНЕРСКИ талант!!!

8044

2

Backko

23.12 2018 в 09:09

И нека сега видим какъв ще е резултата по закона Магнитски. Нещастниците си купиха малко протекция от Америка с парите на народа имал глупостта да ги избере.
Е продължавайте пак да си избирате, доказани крадци и да си ги търпите. То бива сляпост на тоя народ, но това граничи с извращение.