Правителството предлага да купим изтребители F-16 от САЩ

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2018 в 17:59 6254 5

Работната група, която оценяваше офертите за избор на изтребители, се е спряла на предложението за купуване на F-16 от САЩ. 

Докладът за избор на нови изтребители беше внесен днес в Министерския съвет. 

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните участници в  процедурата. 

Предлага се парламентът да възложи на правителството да започне преговори със САЩ за купуването на изтребителите, обяви зам-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. 

В общата част на доклада съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия – Eurofighter1 , САЩ – F16 и Швеция с JAS – 39СD „Gripen“. Извършената проверка е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на изискваната структура и не съдържат необходимата информация, която позволява анализ и оценка, обясни Запрянов.

"Предоставяните предложения не съдържат достатъчна информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което да позволи прилагането в пълен обем на методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект – придобиване на нов тип боен самолет. Второ, независимо от усилията на политико-военната група и на съвместната работна група – голяма част от липсващата информация, въпреки проведените разговори, водените преписки, включително проведените на 14 декември в МО срещи, не позволи да съберем изцяло необходимата информация“, каза той.

По думите му и при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна.

Той поясни, че предложенията на Италия и Швеция обвързват доставката на самолети с доставка на България по договори с трети страни. 

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов определи американските самолети за "значително по-добри от всички останали".

В същото време преди дни американският държавен секретар Майк Помпео каза, че САЩ са готови да "нагодят окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16 към бюджетните и оперативни изисквания на България".

"Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник", беше коментарът на военния министър Красимир Каракачанов по повод избора.

"При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри. Ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на
този договор от НС", допълни Каракачанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

281

5

Чалгомраззз

22.12 2018 в 15:13

Ф-16 разбира се, и то повечко бройки,че комшиите имат 300-400!

-755

4

rrr11

21.12 2018 в 23:12

Нормално да се избере Ф-16 вместо Грипен. Доказан, надежден и най-продавания в света изтребител. Отделно ставаме голям клиент на най-големия натовски производител на оръжия, и при следващи поръчки ще си издействаме от щатите отстъпки.

980

3

ЛАФЪРДИЕВ

21.12 2018 в 22:04

Абе, тая пропаганда за УЖ конкурса за аероплани, дебили ли я правят?
При обаждането на Цвъцко Цецеронов от САЩ... Или пък - изтичане в медиите на думите на Помпео в телефонното поставяне на задача на Баце.. За изпълнение..
Или смятат, че за дебили я правят…

1000

1

tchit64

21.12 2018 в 18:52

мдааа Fчета или Магнитски .... познайте кви самолети ще вземем