Правителството предлага да купим изтребители F-16 от САЩ

OFFNews 21 декември 2018 в 17:59 8102 5

Работната група, която оценяваше офертите за избор на изтребители, се е спряла на предложението за купуване на F-16 от САЩ. 

Докладът за избор на нови изтребители беше внесен днес в Министерския съвет. 

Докладът съдържа обобщение на оценките и анализите на офертите, постъпили от страните участници в  процедурата. 

Предлага се парламентът да възложи на правителството да започне преговори със САЩ за купуването на изтребителите, обяви зам-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти. 

В общата част на доклада съвместната работна група е констатирала, че на изискванията за административно оформяне отговарят предложенията на Италия – Eurofighter1 , САЩ – F16 и Швеция с JAS – 39СD „Gripen“. Извършената проверка е показала, че предложенията на САЩ за F-18 не отговарят на изискваната структура и не съдържат необходимата информация, която позволява анализ и оценка, обясни Запрянов.

"Предоставяните предложения не съдържат достатъчна информация за оценка на разходите за жизнения цикъл, което да позволи прилагането в пълен обем на методика за избор на оптимален вариант за реализация на проект – придобиване на нов тип боен самолет. Второ, независимо от усилията на политико-военната група и на съвместната работна група – голяма част от липсващата информация, въпреки проведените разговори, водените преписки, включително проведените на 14 декември в МО срещи, не позволи да съберем изцяло необходимата информация“, каза той.

По думите му и при трите предложения необходимата инфраструктура остава ангажимент на българската страна.

Той поясни, че предложенията на Италия и Швеция обвързват доставката на самолети с доставка на България по договори с трети страни. 

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов определи американските самолети за "значително по-добри от всички останали".

В същото време преди дни американският държавен секретар Майк Помпео каза, че САЩ са готови да "нагодят окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16 към бюджетните и оперативни изисквания на България".

"Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник", беше коментарът на военния министър Красимир Каракачанов по повод избора.

"При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри. Ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на
този договор от НС", допълни Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

5

Чалгомраззз

22.12 2018 в 15:13

Ф-16 разбира се, и то повечко бройки,че комшиите имат 300-400!

4245

4

rrr11

21.12 2018 в 23:12

Нормално да се избере Ф-16 вместо Грипен. Доказан, надежден и най-продавания в света изтребител. Отделно ставаме голям клиент на най-големия натовски производител на оръжия, и при следващи поръчки ще си издействаме от щатите отстъпки.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

21.12 2018 в 22:04

Абе, тая пропаганда за УЖ конкурса за аероплани, дебили ли я правят?
При обаждането на Цвъцко Цецеронов от САЩ... Или пък - изтичане в медиите на думите на Помпео в телефонното поставяне на задача на Баце.. За изпълнение..
Или смятат, че за дебили я правят…

8000

1

tchit64

21.12 2018 в 18:52

мдааа Fчета или Магнитски .... познайте кви самолети ще вземем