Цв. Василев пише на „Икономист“: Бареков е независим! Не го свързвайте с мен!

OFFNews 11 март 2014 в 17:56 11569 81

При подписването на споразумение между News 7 и CNN - лична инициатива на Цветан Василев

Снимка ТВ7

В деня, в който подаде жалба срещу „Протестна мрежа“ за набеждаване, банкерът Цветан Василев е изпратил гневно писмо до британското сп. „Икономист“ заради публикацията „Противоречиво ново лице може да определи кой ще управлява“. Статията, публикувана в блога на „Икономист“, e посветена на новия политик Николай Бареков и го свързва с медийната империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, и с Корпоративна търговска банка.

В днешното си писмо, подписано лично от него, Василев настоява за право на отговор, заявявайки, че публикацията за Бареков тенденциозно и манипулативно го свързва с новия политик. „Текстът съдържа неверни твърдения, целящи да накарат широката аудитория да повярва, че новият политически играч в България е свързан с и подкрепян от организирана престъпна група, включваща моята личност, както и че въпросният политик произлиза от медийна империя, финансирана от Корпоративна търговска банка“, заявява мажоритарният собственик на КТБ.

Корпоративна търговска банка и аз нямаме никакви икономически връзки с Николай Бареков, който развива политическия си проект независимо. Доколкото ми е известно, той публично е декларирал всичките източници на финансиране на политическата си инициатива, в това число всичките си банкови сметки. Никоя от тях не е свързана с Корпоративна търговска банка или с мен“, пише още банкерът.

Той отново заявява, че не финансира медии и посочва, че това е лесно проверимо през Търговския регистър на република България.

4 дни по-рано – в петък (7 март) до ръководството на „Икономист“ във връзка със същата публикация писмо е изпратила и собственикът на „Нова българска медийна група“ г-жа Ирена Кръстева. Това е поредното писмо на майката на депутата Делян Пеевски до престижното издание. Предното беше по повод статия за антиправителствените протести в България, избухнали миналото лято с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

В новото си писмо до „Икономист“ Ирена Кръстева пък посочва, че нито тя, нито синът й притежават телевизионни канали. ТВ7 (чийто изпълнителен директор беше Николай Бареков доскоро) никога не е била част от Нова българска медийна група, пише тя. „Съответно, г-н Бареков никога не е бил служител на „Нова българска медийна група“.

Кръстева отново изтъква, че твърдението, че НБМГ се финансира от КТБ не отговаря на истината. „Тази банка няма интерес (пряк или косвен) в капитала и/или управлението на медийния холдинг и това не е единствената банка, с която моята медийна група работи“. Тя заявява, че медийната й група е независима от банки или институции в политиката си: „холдингът съблюдава основните принципи на издателската дейност, защитава независимостта на журналистическото мнение и свободата на словото“.

До март 2009 г. управител на дружеството собственик бе Ирена Кръстева. По-късно собствеността на телевизията бе прехвърлена от фирмата „Краун медиа“ ЕАД на едноименна кипърска офшорка и в момента е с неясни собственици. Береков беше изпълнителен директор на телевизията, непосредствено преди да се впусне в политиката.

Същевременно КТБ е кредитор на медиите от групата на Кръстева. Според разследване на сайта „Бивол“, през 2008 г. Цветан Василев – чрез фирмите си „Бромак“, „Кен трейд“ и „ТЦ – ИМЕ“ дори е притежавал 50% от издателската група. По-късно акциите на фирмите са прехвърлени на офшорна компания, управлявана от Венета Николова, която е в ръководството на търновския в. „Борба“ (една от медиите в групата НБМГ).

През 2012 г., когато телевизия News7 (в чието ръководство също беше Бареков) подписа споразумение със CNN за обмен на новинарско съдържание, Цветан Василев бе анонсиран като инициатор на договора. „Безкрайно съм щастлив, че една идея, която възникна в мен преди повече от година, вече е реалност“, каза банкерът на церемонията по подписването, на която бе заедно с Бареков.

Пловдивчанинът Бареков се изявява и като дясна ръка на Цветан Василев във футбола, откакто банкерът купи футболния „Ботев“ (Пловдив). Двамата, заедно с Делян Пеевски, имат и многобройни снимки заедно на официални коктейли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!