Quantcast

Цветан Василев: Политиците се мислят за недосегаеми, но това скоро ще се промени

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2014 в 15:39 23317 132

Цветан Василев

Снимка БГНЕС

Политиците в България се мислят за всесилни и недосегаеми, но системата много скоро ще се промени, заяви в интервю за немския Handelsblatt банкерът Цветан Василев

В Европа страхът се разпространява. Германия и други страни от Западна Европа се опасяват от емигрантите, които могат да дойдат от България и Румъния. Смятате ли, че този страх е основателен?

Правилата на ЕС са утвърдени от години: Това е Съюз, в който хората, услугите и капиталите се движат свободно. Днес обаче страните от ЕС не са готови да се адаптират към този принцип, което означава, че в последните години нещо се е объркало.

Какво, според Вас, се е объркало?

След разширяването на ЕС старите страни-членки не трябваше да се изненадват, че българите напускат родината си. Това е нормално, след като възнагражденията в Западна Европа са десетократно по-високи, в сравнение със заплатите в България и Румъния.

Смятате ли, че Германия и другите страни в Западна Европа са прекалено предпазливи по въпроса с миграцията?

Западна Европа е предпазлива, защото страните там трябва да решават собствените си проблеми. Не смятам, че българските и румънските имигранти ще са най-голямото предизвикателство за Европа.

Защо България и Румъния изостават от останалия Европейския съюз толкова осезаемо?

Според моите изчисления България не получава от ЕС много повече средства от тези, които внася в касата на Съюза. Вместо да се заличат, разликите между богатите и по-бедните страни-членки в ЕС се задълбочиха през последните години.

В днешно време солидарността не е толкова популярна. Защо?

При разширяването на ЕС никой не се грижи за това как може да бъде засилена икономиката на съответните страни. От самото начало има ясно надмощие на по-развитите държави в Съюза. Конкурентоспособността в страни като България така и не успя да се засили, независимо дали става въпрос за индустрията, земеделието или туризма. Моята теория е следната: не може да има функционираща система, след като някои от страните са в икономическа тежест. Вместо да се преодолеят икономическите разлики, те станаха още по-ясно осезаеми. Моята най-голяма грижа в момента е как въпросът с тези разлики може да бъде решен.

Защо се е стигнало до този дисбаланс?

През последните почти 30 години предимно германски и френски фирми се реализираха в Източна Европа без каквато и да било конкуренция. Вместо това, ние имахме нужда от помощ да развием собствената си икономика, но това така и не се случи.

Това не е ли известно на управляващите в страните от Западна Европа?

Струва ми се, че управляващите в Германия имат съвсем ограничени познание за механизмите, по които действа българската икономика. Подобна е ситуацията и във Франция, и в Австрия. В крайна сметка, всеки се грижи за собствения си интерес и това не е грешно. Но ние в Европа трябва да научим следното: Необходими са толерантност и солидарност, за да ни се помогне. В момента всички страни в Европа са взаимно свързани. Ето защо е още по-важно противоречията да бъдат изглаждани. Европейската комисия и икономически силните страни като Германия държат съдбата на Европа в ръцете си.

При Испания, Португалия и Гърция солидарността в края на ХХ век беше ясно изразена. Промени ли са това при приема на страните в Източна Европа?

По това време богатите страни бяха наистина солидарни с новите страни-членки. На днешно време солидарността вече съвсем не е популярна. В крайна сметка, всяко правителство се стреми да бъде преизбрано.

Вие имате ключово значение за българската икономика. Колко сте силен, всъщност?

В България имам 20 000 служители, като косвено те са над 150 000 души. Моят бизнес прави над 10% от брутния вътрешен продукт на България. В тази връзка познавам много добре истинските проблеми на страната.

Колко българи ще емигрират завбъдеще?

Числата, които циркулират в Западна Европа, са преувеличени. В момента над 300 000 българи живеят в Испания, а 200 000 – в Гърция. Ако Европейската комисия не промени политиката си, съвсем скоро още хора ще напуснат родината си. Европа може да има успех, само ако работи единно. Да се наказват отделни страни – това няма да помогне.

Кога България ще излезе от кризата?

България е най-малкият проблем на Европа. На българите кризата им е добре позната. Никъде в Европа работник или служител не получава по-малко, отколкото са заплатите в България. Средните възнаграждения тук са 300 евро. Пропастта между бедни и богати е огромна. В тази връзка никой не трябва да се изненадва, когато хората се опитват да се възползват от нови възможности.

Случи ли се икономическа и политическа промяна в България?

В България вече имаме свободата да протестираме срещу всичко. Не съм сигурен дали това право не е по-широко застъпено, в сравнение с някои страни на Западна Европа. Който твърди противното, греши. Проблемът в България е, че не можем да си поставяме общи цели, за които да си струва да се борим с политически средства.

Как стои въпросът с корупцията в България?

Подкупите са сериозен проблем, но не на бизнеса, а на политиците. Най-сериозният проблем у нас е, че политиците се мислят за всесилни и недосегаеми. Това рано или късно ще се промени. Кризата ускорява тези процеси и политическата система в България много скоро ще се промени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2014 в 13:03

алекс, ти си трол и няма нужда да ти се обяснява,защото си взел парите от тандема Василев -Пеевски и си си продал душата като Баареков,Росен Петров и много други комунистическо-турски подлоги!!!

05.02 2014 в 22:32

В никой друг език няма израза "чорбаджия изедник"....Има ги във всички езици. sangsue nf littéraire (personne avide d'argent)..кръвопиец, алчен човек

05.02 2014 в 15:14

@PPL
Квото можа човека, направи.Гепи 1 млрд. евро от Буда и го изхвърли от властта.

05.02 2014 в 13:31

Ами айде де Цветане, направи нещо поне ти ...

03.02 2014 в 15:51

В България комунизмът е дълбоко в народната психология.
От времето на Андрешко чорбаджията е:
- Злонамерен престъпник, мързеливец и крадец - когато и да го вкараш в затвора, все е късно
- Абсолютен некадърник, с нищо не заслужил положението си - затова трудещите се имат право да не изпълняват разпорежданията му когато не са пред очите му.
- Безкрайно богат- трудещите се имат право да крадат каквото докачат, най - малкото да крадат работно време. Каквато и загуба да претърпи чорбаджията - бълха го ухапала.

В никой друг език няма израза "чорбаджия изедник".
Затова скоро в България няма да се живее по-богато.

03.02 2014 в 11:50

Абе докато вестниците на тоя величаеха Бочко, докато Буда държеше над 50% от държавните пари в банката на Мустака, проблеми нямаше- беше си най-добрата банка.След като Мустака обаче цуцна 1 млрд. евро Бочкови мангизи, спечелени с „честен труд“, които трябваше само да препере, почнаха проблемите.Изведнъж палачинката се обърна, вестниците на Пеевски дружно плюват Бочко, а Мустака от честен бизнесмен стана зъл олигарх.

03.02 2014 в 06:11

По мазен и нечистоплътен човек не съм виждал.Поговорката:"търкулнало се гърнето и си намерило похлупака" е точно за тях тримата:Пеевски,Дудука и този мазняр.КГБ никога не заспива,нали?

02.02 2014 в 15:18

КТБ - Корпоративна търговска банка е създадена
с цел да обслужва КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ,
и е частна банка.

ББР - Българска банка за развитие е
държавна банка създадена с цел
ПОДПОМАГАНЕ НА МАЛКИ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ.

Защо по-голямата част от държавните пари
се намират в КТБ,
а не в ББР???

02.02 2014 в 11:41

Ванко1, ББР - банката, която раздава "чужди" пари на "наши" фирми, с нови шефове от скоро...Държавната банка отпуска пари на други банки, които пък отпускат кредити. Т.е в нея има също държавни пари, които се отпускат на други частни банки с различен лихвен процент. Това, че КТБ е нарочена, като единствената такава банка е друг въпрос - държавни пари има в поне още 10 банки в България.