Quantcast

Цветан Василев купува стадион "Ботев" в Пловдив

OFFNews Последна промяна на 10 март 2014 в 15:39 3881 16

Цветан Василев

Собственикът на футболния клуб Ботев (Пловдив) Цветан Василев иска да купи от община Пловдив земята под стадион "Христо Ботев" в града. Предложението ще бъде обсъдено на сесията на общинския съвет в четвъртък, съобщи кметът Иван Тотев, цитиран от Plovdiv24.bg.

В случай, че искането бъде одобрено, ще започне прцедура по прекратяване на концесионния договор за стадиона, подписан миналата година за срок от 35 г., както и тръжна процедура. Ще бъде направена и оценка за стойността на земята. Досега община Пловдив не е правила такава, но се очаква сумата да е 7-цифрена.

"Не става дума за цялата база, а само за стадиона. Площта му е около 42 дка. Концесията надхвърли първоначалния договор, донякъде е и в тежест на общината, заради високите данъци. Това е причината към момента да сме добре настроени към идеята", поясни кметът Тотев.

Ако сделката се осъществи, "канарчетата" ще станат първият отбор в България със собствен стадион. Принципно клубовете получават съоръженията на концесия за дълъг период.

Ръководството на Ботев Пловдив обяви планове да построи нов стадион, който трябва да е готов през 2015 г. Идеята е той да разполага с близо 19 000 места, като 75% от тях ще бъдат покрити.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2014 в 11:27

Какво по-добре дошло за самата община, ако сделката се осъществи, общината ще получава голяма сума от данъци. Този отбор е много голям късметлия да има такъв спонсор, които мисли за тяхното развитие и им осигурява добра база за подготовка.

11.03 2014 в 11:10

Вече се броят на пръсти заможните българи които се отпускат да дават пари за спортни мероприятия. Слава богу че ги има като Цветан Василев, защото ако се разчита на държава спортът никога няма да го бъде

11.03 2014 в 10:48

Дава колосални суми за ремонт и обновления, очевидно намеренията му са сериозни, така че защо да не закупи и терена, в крайна сметка това ще е за отбора, а не за личните активи на банкера. Един от малкото хора, които инвестират наистина в спорта, а не просто да си перат парите и да трупат имидж по тертипа на някои западни бизснесмени.

11.03 2014 в 10:05

Нормално е когато си инвестирал в този клуб близо 18 000 000 лв. , да поискаш да купиш и земята под стадиона . Това може само да бъде от полза за клуба и неговото развитие във всеки един план !

11.03 2014 в 10:03

Мисля, че това може са да бъде от полза за клуба, а пък и общината вече няма да плаща данъци, защото до сега го даваше на концесия .

11.03 2014 в 10:01

Цветан Василев инвестира доста средства в клуба, след като преди това направи и базата в Коматево, която е за целите на юношеската школа. Апропо и този сграден фонд е на терен на общината и там ще трябва да плащат данъци, ДДС и да наливат пари за поддръжка, което като цяло на родните общини не им се отдава. Пари за крадене винаги има, но за спорт - никога. По-добре тези бази да са в частни ръце, има шанс да се правят пари от тях и да се поддържат на ниво.

11.03 2014 в 09:47

Супер! Много се кефя, че в България най-накрая ще има нов и съвременен стадион, и че Ботев Пловдив ще е първият отбор, който ще си има собствен стадион! Сигурно, след като се построи, много хора ще привлича Пловдив с това ново модерно съоржаение също :) По-изгодно е верно да се вземе земята, отколкото да се държи на концесия, от което губи общината и пловдичани, като данъкоплатци.

11.03 2014 в 09:42

Само такива хора могат да бъдат истински спонсори и да дадат много за българския футбол и спорт като цяло. Василев колко много даде на Ботев Пловдив, също както и Домусчиев помогна на Лудогорец.

11.03 2014 в 09:36

Добре че е този находчив бизнесмен който благоволи да съживи отбора на Ботев Пловдив. Поддръжниците на тима трябва да му бъдат много благодарни.

11.03 2014 в 09:35

Инвеситицията в самия стадион ще надхвърли многократно плануваните 14.5 милиона лева, което ще надхвърли многократно и предвидените общински разходи за него, понже съоръжението е от публично-частен характер,общината ще бъде доста вътре, като му теглят чертата. Така, че определено предложението за директно закупуване на земята ще се отрази доста положително в бюджета на община Пловдив. Ако сделката стана факт, "канарчетата" ще станат първият отбор в България, който ще се сдобие със собствен стадион.