Строители блокират магистрали, Комитова - нямаме пари, чакаме актуализация на бюджета (обновена)

OFFNews 13 август 2021 в 11:51 5601 1

Снимка БТА/ Минко Чернев

Пътни строители блокираха ключови пътища в страната и центъра на столицата. Недоволството им е заради неизплатени заплати и дължими суми на „Автомагистрали - Черно море“. "Ние нямаме пари, чакаме актуализация на бюджета", заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на извънреден брифинг по повод днешните протести. 

Протестиращите съобщиха, че последния месец заплати не са получили близо 800 души. Освен това плащанията към доставчиците на горива и строителни материали също закъснявали.

Протестите в страната

На този фон се провеждат протести на няколко места в страната.

След 10 ч. започна и протестът в София. Демонстрантите се събраха пред сградата МС. Те изчетоха декларация до президента, премиера и министъра на регионалното развитие и благоустройството. 

"Ние, работещите в "Автомагистрали - Черно море" Шумен, от края на април правим опити да получим заработените средства за ремонта на АМ "Тракия" от държавното дружество "Автомагистрали" АД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройството", пише в декларацията.

Последва и блокада на движението по бул. "Дундуков" за около час и половина. 

Над 100 служители и работници на "Автомагистрали - Черно море" излязоха на протест на 165 км на АМ "Тракия" с плакати и скандирания "Искаме си парите", "Платете ни изработеното", предава БТА. Има засилено полицейско присъствие. Властите съобщиха, че протестиращите нямат разрешение за блокиране на автомагистралата и няма да бъдат допуснати на нея.

В 10.30 ч. блокираха  пътен възел "Белокопитово" на магистрала "Хемус", съобщи в. "Сега". От МВР Шумен съобщиха, че е създадена временна организация на движение в районна и обходни маршрути. Пътният възел бе блокиран няколко часа.

Работници на "Автомагистрали - Черно море" са блокирали за  половин час и пътя Русе - Разград, съобщи бТВ. Полицията е органицирала обходни маршрути. 

Протестиращите обявиха и още няколко акции - на кръстовище в Русе по пътя за Варна, при 165-ти км в района на Чирпан по магистрала „Тракия“ и пътен възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус“ край Шумен.

Реакцията на Комитова

"Изправени сме пред много сериозен юридически проблем с плащанията към „Автомагистрали – Черно море“, заяви регионалният министър Виолета Ковитова. Тя подчерта, че е необходима актуализация на бюджета:

"Дори и да имаме пари, стои въпросът дали няма да нарушим няколко закона, ако платим", коментира още тя и настоя за актуализация на бюджета... в момента ние създаваме неудобства, те си търсят парите."

Тя коментира и договора на Автомагистрали с дружеството. "Те имат договор с нашето търговско дружество: държавната компания „Автомагистрали“, който е в онази обща тема със свръхдоговорянето. Нашето търговско дружество си е позволило да извърши свръхдоговоряне и да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране. При тези договори, за които не е осигурено финансиране в бюджета, се нарушават множество закони."

Тя коментира още, че "Автомагистрали" закъсняват с плащанията и за други фирми, като за да ги изпълнят МРРБ иска бюджет от 1,5 млрд. лв. 

Не ми е ясно откъде служебният регионален министър Виолета Комитова очаква да дойдат пари, за да се отпушат плащанията за пътищата, след като в подготвената от служебното правителство актауализация на бюджета не са предвидени такива, заяви в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Петя Аврамова. „Ние се опитахме в рамките на парламентарния контрол да убедим министър Комитова, че сключването на договори за ремонти и строеж на пътищата над лимита на отпуснатите в бюджета средства е нормална практика, защото това са договори с прогнозна стойност, но не съм сигурна, че тя разбра“, каза още Аврамова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!