Спасиха тотото. Депутатите запазиха на първо четене 1000 пункта

Йорданка Веселинова 14 юли 2022 в 18:55 3393 0

toto.bg

Снимка toto.bg

Тото пункт

Депутатите спасиха 1000 тото пунктове, които трябваше да бъдат закрити след 1 август, с приетите на първо четене промени в Закона за хазарта. Законопроектът на ИТН мина със 140 гласа "за", 5 "против" и 47 "въздържал се".

По предложение на Любомир Каримански от ИТН срокът за предложения между двете четения бе намален на три дни,след това текстовете да се върнат за редакция в комисия и второ четене в зала. С тази промяна е възможно тото пунктовете да бъдат спасени преди все по-вероятното разпускане на парламента.

Народните предствители разгледаха двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта - единият внесен от ИТН (Ива Митева, Любомир Каримански и Андрей Михайлов), а вторият - от петимата отцепници от ИТН (Деян Петков, Иво Атанасов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов, Николай Радулов), както и депутати от ПП и БСП.

ИТН в първи сблъсък с отцепниците за Закона за хазарта

И двете предложения предотвратяват закриването на 1000 пункта на тотото. В първата версия на отцепниците е заложено още лотарийните билети на Българския спортен тотализатор да не се предлагат само в пунктовете на тотото, но и на другите разрешени по закон места. В проектозакона на ИТН пък се предлага тотото да може да организира игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти; разширяването на обхвата на хазартните игри, организирани от Българския спортен тотализатор, както и регламентирането на пунктове за залози чрез устройства за самообслужване. Освен това от ИТН настояват тото пунктовете до 2024 да могат да се увеличат до 3000, вместо поисканите от отцепниците 5000.

Във вторник, по време на разглеждането на текстовете в бюджетна комисия, спортният министър в оставка и отцепник от ИТН Радостин Василев мотивира нуждата от спешна промяна в Закона за хазарта с това, че е "нужно да се поправи грешката на Валери Симеонов". Той обясни, че с последната промяна за закона е било заложено Българският спортен тотализатор да може да изпълнява дейността си само в собствени обекти с нает персонал от 1 август 2022 г. Това на практика означава закриване на 1000 пункта на тотото, които са наети и не са собственост на БСТ. В момента пунктовете в страната са около 1500. Василев твърди още, че в продължение на години Българският спортен тотализатор е тикан в ъгъла, за да могат частните фирми да реализират печалби. Той твърди, че след отстраняването на Васил Божков от бизнеса - през пролетта на 2020 г., е направен опит нова частна компания да заеме освободилата се пазарна ниша. По думите му спорната редакция в Закона за хазарта е целяла БСТ да бъде смачкан, а в монополист да се превърне някаква нова частна компания.

Втората промяна - продажбата на лотарийни билети на БСТ и извън пунктовете, той аргументира с думите, че ограничаването на местата за продажба означава и ограничаване на печалбите. Министърът в оставка припомни, че билетите на Националната лотария на Васил Божков са се продавали навсякъде и заради това са реализирани огромни приходи. За сравнение през 2021 г. БСТ - вече монополист на пазара, е реализирал печалба под 10 млн. лв.

Тази промяна обаче изисква по-широка дискусия, а с оглед политическата ситуация и липсата на парламентарно време вносителите на първия законопроект се съгласиха да подкрепят версията на ИТН, а мащабната промяна в Закона за хазарта да остане за следващия парламент или за есента. Компромис направиха и ПП, БСП и ДБ, според които сега е по-важно да се гласуват спешните закони и дадоха пример с тези от Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!