Quantcast

След публикация на OFFNews: Орешарски оттегли министър Тихолов

Николаос Цитиридис Последна промяна на 28 май 2013 в 07:27 6751 19

арх. Калин Тихолов
арх. Калин Тихолов

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски ще оттегли кандидатурата на Калин Тихолов за министър на инвестиционните проекти.

За неговото място ще бъде предложен Иван Данов, който Орешарски представи като човек от академичните среди с богат опит в практиката.

В понеделник Орешарски обяви Тихолов за министър на новото ведомство на инвестиционните проекти. Минути след това OFFNews първи  разкри факти от миналото на Тихолов, от които става ясно, че той е автор и инвеститор в серия скандални строителни и урбанизационни проекти по българското Черноморие.

Тихолов изпрати отворено писмо до редакцията на БГНЕС, в което обяснява мотивите да се оттегли от това министерство:

„Във връзка с моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство в програмното правителство на г-н Пламен Орешарски, буквално за часове в българските медии бяха разпространени и тиражирани редица спекулации и неверни твърдения, засягащи мен и моя професионален авторитет.

Приех поканата на г-н Пламен Орешарски с ясното съзнание, че като министър в програмно правителство, моята работа ще е свързана с професионалния ми опит и знания, а няма да се занимавам с политически битки и компромати.

Виждам обаче, че срещу мен се води нечиста кампания, която цели да възбуди обществено напрежение и недоверие не само към мен лично, но също така и към новия кабинет на г-н Орешарски, който предстои да бъде гласуван в парламента в най-скоро време.

В своя професионален опит винаги съм се водил от принципа, че човек трябва да защитава професионалното си име и достойнството си. Затова не мога да допусна името ми да се използва за разменна монета в непочтени интриги и политически битки.

В тази връзка прецених, че ще е най-добре да бъде оттеглена моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство, за което проведохме и разговор с г-н Орешарски.

проф. д-р арх. Калин Тихолов”.

След разкритията на OFFNewsсоциалните мрежи се надигнаха моментално срещу избора на Орешарски. Номинацията на Тихолов предизвика вълна от негодувание сред природозащитните организации, които подготвяха протести на Орлов мост в столицата. Екоактивистите приеха номинацията на Тихолов като подигравка с цялата природозащитна общност. Още повече, че след скандала “Дюнигейт” тъкмо партията на Сергей Станишев обяви, че ще подкрепи искането на екоактивистите за защита на пясъчните дюни и плажовете чрез създаване на парк “Българско Черноморие". В резултат от скандала държавата се ангажира да включи всички пясъчни дюни по морето в кадастъра и парите за целта неотдавна бяха отпуснати от служебното правителство. Решението на Орешарски да повери именно кадастъра на архитекта, проектирал строежа върху дюните в Несебър, очаквано бе посрещнато с пълно възмущение.

Освен, че Тихолов е свързан със мегаскандала "Дюнигейт", проверка на OFFNews установи, че кандидатът на Орешарски е бил и водач на листа на ДПС в Несебър на местните избори през 2007 година.

Необходимостта от новото министерство Орешарски мотивира със "занемарената работа по кадастъра и проблемите с усвояването на европейските фондове".

Днес кандидатът за премиер трябва да отчете дадения му от президента Росен Плевнелиев мандат. От президенството уточниха в понеделник, че указът, с който държавният глава трябва по Конституция да предложи на парламента да гласува кандидатурата на Орешарски за премиер, ще бъде подписан веднага след срещата. Очаква се гласуването на новото правителство да стане на заседание на парламента в сряда.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2013 в 13:11

Мисля, че трябва да проявим малко толерантност към новият кабинет и да видим резултатите от техните действия. Новото правителство трябва да се пребори с тежкото наследство.

28.05 2013 в 15:48

Само да не стане като Конституциониия съд - дигнаха мерника на Марковска (не че нямаше защо), стана шум, ама в суматохата си прокараха Велчев и оня там милиционер... Ей тва става и със сегашното "правителство"!
Хора, бдете!!!

28.05 2013 в 14:40

Колко жалък живот може да си водил, та никога през живота си да не си виждал честни хора?

28.05 2013 в 12:50

Оттеглянето на Калин Тихолов говори за способността за бърза реакция, което безспорно е признак за сериозен управленски капацитет за бъдещия премиер

28.05 2013 в 12:28

Днес Тихолов, утре цялото правителство!

28.05 2013 в 10:18

Ако ги бесихме, да бяха се привършили скапаняците и крадците, та да можеше да видим и другите, чистите.

28.05 2013 в 10:18

По-добре, отколкото да беше останал.

28.05 2013 в 10:17

Бъркаш сериозно. Калинка е синоним на тъпак, неграмотник. В случая този си е доста вещ в занаята (с краденето).

28.05 2013 в 10:04

Напротив, възможности НЯМА. Всъщност за първи път имаме правителство, което не може да си позволи подобни грешки и го осъзнава още при встъпването си в длъжност. За първи път ще имаме правителство(ако изобщо бъде гласувано и аз не знам как), което не е оглавено от месия-спасител, което няма абсурдно високо и необосновано доверие нито сред обществото, нито сред парламентарно представените партии. Колко и странно да звучи, на мен това ми харесва. Това означава, че всички ще са нащрек- както и ние- гражданите, интересуващи се от това, което се случва в и с държавата ни, така и депутатите- поради факта, че осъзнават, че нямат право на повече грешки, незаввисимо от коя партия са. С други думи за първи път в новата ни история не сме в ситуация когато всичко задружно да дремем и да чакаме, за първи път сме готови да критикуваме и изискваме докато се случват нещата, а не 4-5 години по-късно. За първи път има поне малък шанс да осъзнаем, че това какъв е животът ни, зависи до голяма степен от самите нас, заедно със всичко отговорности, които произтичат от това.

28.05 2013 в 10:00

Браво, добра реакция. И браво на гражданите и Офнюз :)