Министър "Дюнигейт" е бил водач на ДПС в Несебър

27 май 2013 в 19:30 9062 3

тихолов
тихолов

Архитект Калин Тихолов, който е номинацията на Пламен Орешарски за министър на инвестиционното проектиране, е бил водач кандидат за общински съветник на Движението за права и свободи (ДПС) в Несебър на местните избори през 2007 г. Това показа справка в сайта на Централната избирателна комисия.

Архитектът, автор на серия скандални проекта по българското Черноморие, е бил водач на листата на ДПС в града тогава, сочат данните на ЦИК.

Връзките на архитекта с ДПС хвърлят известна светлина върху екзотичното решение на Орешарски да отдели кадастъра и проектирането от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и да ги повери на Тихолов.

Тихолов е сред любимите проектанти на местната власт и на богати бизнесмени по морето - той е автор на общия устройствен план на Царево, на общия устройствен план на Бургас, на ред подробни устройствени планове, сред които този за проекта за хотел върху пясъчни дюни в Несебър. Планът на Царево, заради който срещу България тече наказателна процедура, бе отменен от Върховния административен съд. Той предвиждаше застрояване на хиляди декари по Южното Черноморие в природен парк "Странджа". Сред местата, които по план трябваше да бъдат урбанизирани, бяха и терените под незаконното вилно селище "Златна перла" край с. Варвара, впоследствие съборено след дълга съдебна епопея. Плановете бяха така то да бъде "узаконено", макар че по закон строеж не се узаконява постфактум по този начин.

"Златна перла" бе построена от фирма "Краш 2000" с управител Бахтишен Казанджиева. Строежът бе одобрен през 2006 г. в защитената територия с подпис на тогавашния зам.-министър на околната среда Йордан Дардов, който бе назначение тъкмо на ДПС в правителството на тройната коалиция. Негов началник тогава беше министър Джевдет Чакъров, също от ДПС. Решението на Дардов бе да строежът да мине без екооценка (ОВОС). Когато стана ясно, че то е било незаконно и ОВОС е била задължителна, Дардов обяви, че подписът му е бил фалшифициран и няма нищо общо. Започна прокурорска проверка, която не стигна доникъде.

Калин Тихолов е автор на проекта на фирма "Сле груп" за апартаментен комплес върху пясъчни дюни в Несебър. Скандалът около нея, избухнал в началото на тази година доби популярност като "Дюнигейт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!