Архитектът на "Дюнигейт" вдига жилищен комплекс на плажа в Несебър

Милен Енчев 07 февруари 2013 в 16:27 9980 7

Строежът на плажа. Това плаж ли е или не? Снимка: НСА
Строежът на плажа. Това плаж ли е или не? Снимка: НСА

Нов "жилищен комплекс" се строи от около година на самия пясък на плажа край Несебър, но институциите упорито отказват да го забележат. За това алармира ръководството на Националната спортна академия, която е в спор със строителите за част от земята под сградите. Инвестиционният проект е сред десетките, попълзновили в последните години учебно спортната база на НСА в Несебър. 

Както е видно от снимките, предоставени на OFFNews от академията, строителството е на броени крачки от прибоя. Инвеститор е фирма „Империал бул тръст“, на вече популярния архитект Калин Тихолов и дългогодишния общински съветник от Несебър Георги Георгиев. 

Това плаж ли е или не е плаж? 

Аналогично на случая с дюните, при който институциите се главоблъскаха дали парцелът е с дюни (в крайна сметка освен простото око на очевидците наличието на пясъчни дюни бе потвърдено от един потулен документ), спорът около строежа на Тихолов е дали е на плажа или не.

Комплексът е от 5 сгради и НСА е обжалвала строителните разрешения на община Несебър за всяка една, но Регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК) в Бургас и бургаският Административен съд ги потвърдили, така че те са в сила. 

Земята под строежа - 6 дка. е придобита с реституция, която според ръководството на академията е незаконна. Паралелно със строителството текат и прокурорски проверки за реституцията в базата. От миналата година започнаха и съдебни дела срещу бившия шеф на поземлената комисия в Несебър, възстановил терените на сегашните им собственици.

Когато миналата пролет, въпреки протести на студентите, строителството започнало, НСА е сезирала Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас за градежа на плажа. По конституция плажната ивица е изключителна държавна собственост и върху нея не би трябвало нищо да се прави. Ръководството на спортната база поръчало контролно геодезично заснемане на плажа, което да провери дали строежът се води върху плажната ивица или не. То е направено от ЕТ „София Кирилова“.

Протоколът от заснемането, с който OFFNews разполага, показва, че 486 квадратни метра (половин декар) от имота, в който се строи, попадат върху плажната ивица. Още през април миналата година заснемането е показано на регионалния министър Лиляна Павлова. Тогава пред ръководството на академията Павлова казала: „и един квадратен метър от плажа да има застроен, ги махаме“, разказа мениджърът на учебната база в Несебър доц. Христо Константинов. Въпреки това, проверката на строителния контрол, подчинен на министерството, показал, че строежът „не навлиза в плажната ивица“. 

Днес от ДНСК потвърдиха пред OFFNews, че „при проверките, чрез извършени прецизни геодезически измервания е установено, че строителството се извършва изцяло в частния имот, вградено в стръмния скат на брега, и не навлиза в плажната ивица“. Според строителния контрол няма нарушения - както на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, така и на Закона за устройство на територията.

Заключение обяснява защо строежът не се споменава в справката за незаконното строителство на територията на бургаска област. Проверката за всички сигнали за незаконни градежи бе направена по повод скандала с дюните в Несебър, но приключи с констатации за дребни нарушения. 

Строежът е твърде висок за зона А? Няма проблем!

Освен, че част от тях стъпват на пясъка, строежите са видимо по-високи от максимално допустимите 7.5 метра за сградите в зона А (100-метровата ивица от черноморския бряг).

Всъщност, челната сграда на плажа в най-високата си част е точно 11.5 метра, показва измерването на ДНСК - с 4 метра над лимита, записан в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Въпреки това ДНСК го намира за законен.

Строителният контрол се позовава на правило в Закона за устройство на територията, въведено през 2004 г. (чл.24, ал.3), според което височината на една сграда се приема за равна на допустимата, ако допустимата е надвишена с до 4.5 метра и фасадата на надвишената част е отдръпната от основната фасада с 45 %.

Очевидно инвеститорите са били наясно с това изключение в закона и са се възползвали почти максимално от него.

Какви ти тук екооценки?

Въпреки че органите по строителството считат скандалния строеж за изряден, той всъщност е далеч от правилата. Оказа се, че никога за въпросния проект не са били провеждани екопроцедури. Строежите не са минали нито процедура по екологична оценка на ПУП-а, нито през процедура по ОВОС за конкретните сгради (Оценка за въздействие върху околната среда), нито през Оценка за съвместимост с мрежата „Натура 2000“.

За проекта дори не е подавано уведомление, съобщиха пред OFFNews от бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас). В инспекцията не е постъпвало заявление от въпросната фирма, няма данни за въпросния имот (имот номер 51500.510.127 в местност Акротирия, община Несебър).

Това е очевидно нарушение, коментираха от пресслужбата на инспекцията. Оттам обещаха по-детайлна проверка на случая. Какво ще предприеме инспекцията по казуса, тепърва предстои да се разбере.

Кой е арх. Калин Тихолов?

Името на арх. Тихолов отново нашумя покрай скандала „Дюнигейт“ с продажбата на държавна земя с пясъчни дюни, която впрочем е недалеч от учебната база на НСА. Той се оказа проектант на подробния устройствен план на продадения от държавата терен и кандидат-купувач за други два имота в съседство. “Очевидно е много добър в ПУП-овете в тези райони„, коментира злъчно регионалният министър Лиляна Павлова, след като проверка откри дълъг списък нарушения, заради които строежът бе спрян. Тихолов бе автор и на прословутия Общ устройствен план на Царево, предвиждащ застрояване на няколко хиляди дка. по Южното Черноморие, в границите на природен парк „Странджа“. Заради нарушения в екопроцедурите на устройствения план тече европейската наказателна процедура срещу България.

Тихолов има общ бизнес с редица популярни фигури, показа справка във фирмения регистър „Дакси“. Във фирмата „Сън лайт юг“ например, на която той е управител, архитектът е съсобственик с „Галчев инвест“ на строителния предприемач Николай Галчев, с „Гусберг Бг“ на бизнесмена Младен Мутафчийски, както и с „Юридическо дружество“, в което участват няколко известни адвокати като Даниела Доковска). Във фирма „ГМ Строй 2“ Тихолов е съдружник с Милчо Киряков – шеф на голямата строителна фирма „Трансстрой холдинг“.

Проф. д-р. арх. Тихолов, който е преподавател в архитектурния университет в София (УАСГ), отказа коментар за проекта пред OFFNews с обяснението, че той не участва в проекта в Несебър. На въпрос как така не участва, след като неговата фирма го инициира и той лично е ангажиран с подкрепата му, Тихолов отвърна кратко: „Много сте далеч от истината. Не са правени от мен тези проекти, правени са от други колеги“. След което учтиво затвори телефона.

Действително, проектант на 5-те сгради на първа линия на брега и само привидно на плажа, е неговият колега от УАСГ – проф. д-р. инж. Славейко Господинов. И двамата преподаватели имат общ бизнес с шефа на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов, сочен в миналото за близък до ДПС.

Господинов има обща фирма с Вълканов - „Геотехинженеринг“. Тази фирма, заедно с дружеството на Тихолов „А.С.А“ (Архитектурно строителна асоциация – тъкмо тя е авторът на ОУП на Царево), е съсобственик на „Обединение Георила – 2009“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови