Гласуването на кабинета се отлага за сряда

Юлиан Христов 27 май 2013 в 19:05 3265 0

Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС
Народно събрание, пленарна зала Снимка: БГНЕС

Правителството на Пламен Орешарски ще бъде гласувано в сряда.

Това стана ясно след Пленума на БСП, на който беше обявен състава на бъдещото правителство.

Първоначалните намерения на социалистите бяха да гласуват състава на кабинета на извънредно заседание. Днес обаче стана ясно, че това ще стане с ден по-късно. Аргументите са, че няма да има време да се свика извънредно заседание на парламента. Също така червените не са убедени, че президентът ще издаде веднага указа си, с който предлага на Народното събрание да гласува кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер на новото правителство.

Във вторник Пламен Орешарски ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, на когото ще представи изпълнението на възложения му мандат за съставяне на правителство. По информация на OFFNews още същия ден президентът ще подпише указа, с който предлага на Народното събрание да избере кандидата на Коалиция за България за премиер. Структурата и състава на бъдещото правителство трябва да бъдат гласувани отделно.

Процедурата по съставяне на нов кабинет е разписана в Конституцията и в нея няма заложени срокове.

До този момент президентът показа бързи реакции за излизане от институционалната криза след падането на правителството на Бойко Борисов. Росен Плевнелиев връчи в един и същи ден два мандата за съставяне на нов кабинет – първо на ГЕРБ, а след това и на БСП. В понеделник в Щутгард, където е на работно посещение, Росен Плевнелиев заяви, че няма намерение да бави процедурата по съставяне на нов кабинет. Той изрази готовността си още утре да подпише указа.

„Мисля че дадох световен пример за бързане, а не за бавене, всичко се случваше на минутата. Утре, сутринта в 9.00 часа, приемам господин Орешарски и господин Станишев. Ако аз бях следвал Конституцията, можеше да нямаме правителство и след месец, но ние бързахме максимално. Включително дадохме два мандата за един ден, включително поставихме рекорд за свикване на Народното събрание”, коментира президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови