Ще има ли оставка?

OFFNews 28 май 2014 в 13:12 14072 11

Цветлин Йовчев, Даниела Бобева, Драгомир Стойнев, Петър Чобанов

Снимка Сергей Антонов

Въпросът дали кабинетът ще подаде оставка след изборите за Европейски парламент бе основен в първия работен ден на Народното събрание след вота.

Най-категоричен в настояването си за предсрочни избори, разбира се, бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че БСП не може да управлява повече, защото според него изборите са показали, че хората не я искат.

"Те всички други по-малко не ги искат, но тях най-много не ги искат. Има още три партии, които са в политическото пространство - АБВ, "България без цензура", "Реформаторски блок". Общо 20%, плюс нашите над 30%. В неделя народът се произнесе - "Атака" не ги искат, БСП не ги искат", посочи Борисов.

Председателят на "България без цензура" също се появи, за да изрази позицията на партията си. Той настоя за предсрочни избори в края на октомври. Бареков коментира и ситуацията в столетницата, като заяви, че ръководството на БСП трябва да се оттегли и да даде път на младите лица в партията. В този случай Бареков подчерта, че ще протегне ръка на "обновената" БСП, за да могат двете партии да управляват заедно.

"Аз им протягам ръка. Вижте какво казва Бареков в Народното събрание – БСП да се реформира, имат една протегната ръка от мене. Хора като Страхил Ангелов, като Георги Кадиев, това младо поколение, Сашо Симов, Борис Цветков (...) Затова казвам – ако БСП си извърви пътя към реформиране, аз не мога, като формация в центъра, трябва да имаме всички опции пред нас. Искате правителство, нали така?", посочи Бареков.

Какво мислят партиите, които крепят кабинета?

По време на двете си изяви днес от "Атака" не коментираха въпроса за оставка. Те поставиха акцента върху отминалите избори, на които националистите не успяха да реализират нито един мандат. Въпреки липсата на коментар, от "Атака" все пак изразиха мълчаливо позиция, като се регистрираха за днешното заседание.

Най-конкретното изказване днес дойде от лидера на ДПС Лютви Местан.

"Политическите реалности не позволяват кабинета на Орешарски да изкара мандата си", каза Местан. Той обаче подчерта, че по-голямата отговорност за съдбата на правителството пада върху "Коалиция за България".

"Има нужда от разговори за стабилизиране на политическия процес в страната, в това число трябва да се обсъди идеята за избори, но много трезво, без емоция", каза Местан и допълни, че въпросът с легитимността на кабинета е съществен, но също толкова значима е темата за алтернативата на правителството.

Въпросът с легитимността на кабинета Орешарски е съществен. Същевременно отново трябва да се постави въпросът за реалната алтернатива.”

По-рано днес за предсрочни избори заговори и известният с нестандартното си мнение социалист Страхил Ангелов. Пред ТВ7 той каза, че столетницата трябва да промени из основи начина, по който функционира, и подхода си към властта.

Според Ангелов евроизборите са показали, че гражданите не са доволни.

"Не става дума да ремонтираме кабинета и просто да заменим едни хора с други, които ще продължат да правят същото. Става дума за това да се промени политиката на правителството, защото тя не се харесва на хората. Хората не ни харесват, след като в 11 области ние сме трета политическа сила", каза Ангелов и допълни, че "може би трябва да се набележи дата за следващи избори".

Зам.-председателят на ПГ "Коалиция за България" Янаки Стоилов, който е и зам.-шеф на БСП, заяви, че животът на кабинета зависи от работата на правителството. Той не се ангажира с прогноза кога ще са следващите парламентарни избори, но подчерта, че продължителността на мандата не може да е самоцел за левицата.

На влизане в парламента въпрос за оставка получи и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той бе помолен да коментира позицията на Лютви Местан, който заяви, че възможността за предсрочни избори трябва да бъде обсъдена. Председателят на ПЕС обаче отказа да изрази мнение с обяснението, че не счита за нужно да коментира възгледите на други партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!