Рекорд: 24 двойки ще участват в изборите за президент

Ангел Марковски Последна промяна на 12 октомври 2021 в 20:51 2803 0

Снимка OFFNews

Общо 24 са кандидат-президентските двойки, подали документи за регистрация в ЦИК за участие в президентската надпревара на 14 ноември, което е рекорд в историята на България. На предишните избори през 2016 г. кандидатските двойки бяха 23.

ЦИК в момента проверява дали всички постъпили подписки на всички кандидати съдържат необходимите по закон 2500 подписа. Ако се установи, че при някои от кандидат-президентските двойки липсва необходимият брой подписи, те няма да бъдат допуснати в надпреварата.

От всички 24 регистрирани двойки - 14 са на партии и коалиции, останалите 10 са на инициативни комитети.

Кандидати издигнати от инициативни комитети

Подписката си днес внесе инициативният комитет, който издигна Лозан Панов за президент и Мария Касимова- Моасе за вицепрезидент. Подкрепа за Панов беше обявена от “Демократична България”.

От инициативен комитет, с подкрепата на БСП, беше издигнат за втори мандат кандидатурата на сегашният президент Румен Радев и Илияна Йотова. Те са подкрепени и от коалиция "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", както и коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме".

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева бяха издигнати от инициативен комитет оглавяван от бившия депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков и получиха подкрепата и на партията на Бойко Борисов.

От инициативен комитет е издигната кандидатурата за президент и вицепрезидент на бившия служител на ДАНС Росен Миленов и Иван Иванов. Кандидатурата на известния с прякора си Чикагото Венцислав Ангелов също е подкрепена от инициативен комитет. Ангелов е излежавал присъда за наркотрафик. Негов подгласник е Дарина Тодорова.

Като кандидатпрезидентски двойки, издигнати от инициативни комитети, на 14 ноември ще се явят: фолк певицата Луна Йорданова и Иглена Илиева, лидерът на "Български национален съюз - Нова демокрация" Боян Расате и Елена Ваташка, журналистиката Цвета Кирилова и Георги Татунов, агроекспертът Йордан Малджански и Илия Григоров, вечния протестиращ Йоло Денев с Марио Филев. Списъкът се допълва от неизвестните Марина Малчева и Савина Луканова, и Юрий Елисаветов с Иван Йорданов.

Партийните кандидати

ДПС влиза в битката за президент председателя си Мустафа Карадайъ и евродепутата Искра Михайлова, което е прецедент за движението.

Бившите коалиционни партньори "Обединените патриоти" ще се конкурират за подкрепа на президентския вот. ВМРО се явява самостоятелно с кандидатпрезидентска двойка доц. Милен Михов и Мария Цветкова. Валери Симеонов играе в в коалиция с НФСБ, БДС "Радикали" и БНДС "Целокупна България" с кандидат за вицепрезидент председателя на БДС Цветан Манчев.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се явява на изборите подгласник Магдалена Ташева. От името на партия "Воля" ще се явят лидерът ѝ Веселин Марешки и Полина Цанкова.

За националистическите гласове ще се бори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заедно с Елена Гунчева.

Сред останалите участници в президентската надпревара издигнати от партии са обвиненият в шпионаж в полза на Русия и лидер на "Русофили" Николай Малинов и Светлана Косева.

Журналистът Горан Благоев и Ивелина Георгиева са издигнати от "Национално обединение на десницата", (коалицията между КОД на бившия здравен министър Петър Москов и "Републиканци за България" на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов).

Лидерът на "Българска социалдемокрация" проф. Александър Томов също е кандидат за президент в комплект с Лъчезар Аврамов. Сред партийните кандидати са Светослав Витков и Веселин Белоконски, издигнати от "Глас народен", Георги Георгиев и Стоян Цветков (Българско национално обединение - БНО) и Благой Петревски и Севина Хаджийска ("Български съюз за директна демокрация")..

Утре чрез жребий Централната избирателна комисия ще определи номерата в бюлетините за гласуване за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови