Радев за "Грипен": Това не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

Президентът смята, че проектът за изтребителите ще бъде умишлено забавен

OFFNews 28 юни 2017 в 16:38 10990 9

Радев за

Те не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани. Те се произвеждат по поръчка. Направете разлика. Новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години.

Така президентът Румен Радев коментира шведските изтребители "Грипен". Заради това, че при служебното правителство първото място в надпреварата беше дадено именно на Швеция, по предложение на ГЕРБ в парламента беше създадена комисия, която да изясни обстоятелствата около избора на самолетите. 

Пред журналисти в Брюксел Радев коментира, че очаква проектът за купуване на самолетите да бъде изкуствено забавен.

„Ние постигнахме един много добър консенсус, всички знаем какъв е проблемът, всички знаем, че трябва да се инвестира във въоръжените сили. Имам уверенията, че докладът и анализите са готови, но при мен не е постъпвало нищо. Това, което започна през последните няколко дни с всичките анкетни комисии е ясен знак, че въпросният проект ще бъде протакан”, обясни държавният глава, цитиран от bTV.

По думите му „нерви” проявяват тези, които са задали сроковете за експертен анализ кой е най-подходящият нов изтребител за ВВС. Именно този анализ, оповестен в края на служебното правителство, показа, че „Грипен” са по-подходящи от фаворизираните до този момент стари американски Ф-16.

По отношение на реакцията на Цветан Цветанов, който не беше допуснат на среща с президента Радев коментира: "Явно някои хора губят нервите си, когато се говори за силен единен орган за борба с корупцията. Това заяви пред журналисти в Букурещ президентът Румен Радев по адрес на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов."

Той обясни и защо не е допуснал шефа на депутатите от ГЕРБ на срещата си с кмета на Свищов преди дни: „Къде беше г-н Цветанов по време на зарята? (…) Няма как да бъдеш изгонен от нещо, на което не си поканен. Г-н Цветанов трябва да свикне с мисълта, че български политици могат да се виждат свободно в негово отсъствие”.

Румен Радев засегна и темата с НДК, където първо Мирослав Боршош беше освободен от директорския пост на фона на съмнения за злоупотреби, а след това беше скоропостижно върнат след решение на премиера Борисов, с което целият комплекс беше отнет от министерството за европредседателството на Лиляна Павлова, за да бъде даден на Министерството на културата.

„Така не можем да се готвим за европредседателството. Европредседателството означава доверие към страната, която води това европредседателство. Говорим за прозрачност, говорим за върховенство на закона (…) Това, което става в момента в България дава отговор от само себе си (дали има прозрачност и върховенство на закона – б.р.)”, заяви Радев.

По-рано днес Радев се срещна с румънския си колега Клаус Йоханис. На срещата той коментира румънския пример за борба с корупцията: "Румънският модел за борба с корупцията е доказал ефективността си, а България трябва да заимства принципите от тази система, за да намали "драстично" нивото на корупцията", каза Радев. Според него страната ни не може да копира подобна система. 

"Има особености във всяка страна, не можем да копираме директно един модел, защото и структурата на румънската съдебна система е различна, но ние можем и трябва да заимстваме тези принципи, които да направят така, че нивото на корупция в България да падне драстично", заяви Румен Радев, цитиран от агенция Аджерпрес.

Президентът е на официално посещение в Румъния днес и утре. Освен с румънския си колега, Румен Радев ще има срещи днес с председателите на двете камари на парламента и с наши сънародници, живеещи в Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

11

Перко

29.06 2017 в 00:21

Тръмп направи забележка на съюзниците от НАТО че не отделят нужния процент от БВП за отбрана. Демек що не купувате от нас ?!?

77927

8

El Commandante

28.06 2017 в 19:21

"Отговорете ми с какво тези самолети са по добри от руските?

С АБСОЛЮТНО нищо.
Само дето сме в НАТО.
Демек, курец хубави самолети на ниски цени, плащаме си рекета НАТО и това е то положението, Йованке.