Атлантическият съвет иска да бъде проверен и Първанов лобирал ли е за "Грипен"

OFFNews 28 юни 2017 в 14:51 4385 2

Атлантическият съвет иска да бъде проверен и Първанов лобирал ли е за

Времената парламентарна комисия, която трябва да изясни обстоятелствата около решението за купуване на нови изтребители и намесата на президента Румен Радев в нея, трябва да обхване и мандата на президента Георги Първанов.

Това се посочва в позиция на Атлантическия съвет на България (САБ) за избора на нов многоцелеви изтребител. Комисията беше създадена с решение на парламента в сряда по предложение на депутатите от ГЕРБ.  

В позицията на новосформираната организация, сред учредителите на която са и двама бивши военни министри - Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев, се посочва, че е необходимо да се обхване целият процес по вземането на решение - от ангажиментите, поемани от президента Георги Първанов през 2007 г. по време на срещите си с премиера и краля на Швеция, до действията на президента Румен Радев през последните месеци.

"Необходимо е да бъдат идентифицирани основните длъжностни лица и механизмите за вземане на решение по управлението на проекта, включително как са определяни изискванията, критериите за оценка и моделите за плащане", се посочва в текста.

Според документа служебното правителство на Огнян Герджиков е извършило "редица несвойствени дейности" и е поело отговорността да препоръча самолета „Грипен” като "най-подходящ за българските географски, исторически и военнополитически реалности":

Служебното правителство, в чиито задължения изобщо не влиза избора на боен самолет, се позова на експертизата, предоставена от Щаба на ВВС, където служат част от най-добрите военновъздушни специалисти на страната ни. С това си решение служебното правителство заложи мина в процеса на избор на новия самолет и остави съмнение за неговата предопределеност. Същевременно то ограничи свободата на действие на редовното правителство и парламента за вземане на окончателно и максимално прозрачно решение.

В позицията се посочва, че страната ни се нуждае от летателни апарати с доказани бойни качества, с максимално висок коефициент на бойна ефективност при пълна оперативна съвместимост с нашите съюзници в НАТО - тезата често беше застъпвана в полза на американските изтребители F-16, включително и от президента Росен Плевнелиев.

Според САБ процесът на вземане на решение за избора на самолет е бил непрозрачен, а данъкоплатците трябва да бъдат информирани за това как се харчат публични средства. 

В позицията се посочва още:

Извън фокуса на обществения дебат, но с критично значение за проекта и развитието на боеспособна армия остават въпросите:

Как този проект ще бъде обвързан с придобиването след време на пето поколение изтребител? Как ще се организира и кога ще приключи процеса на извеждане на остарялото въоръжение? Какво ще е индустриалното сътрудничество, и най-вече – как ще се гарантира сигурността на доставките и поддръжката? Как този проект ще доведе до интегрирането на българската отбранителна индустрия в евро-атлантическата отбранителна технологична и индустриална база? И не на последно място – какво ще допринесе за включването на България в общата европейска отбрана?

От текста става ясно, че в САБ имат резерви по отношение на отстранения участник - португалската страна с употребяваните F-16. Това стана след доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в който се посочва, че португалското предложение не включва възможност за разсрочено изплащане:

Не е известно дали въобще са разглеждани варианти за придобиване на новопроизведени F-16 или Eurofighter, както и за преходен изтребител към изтребител от следващо поколение. Към 2025-2030 г. основните съюзни държави от НАТО ще оперират с многофункционални изтребители със „стелт“ технологии, което налага България да съобрази и този факт при вземане на окончателното решение за придобиване на нов многоцелеви изтребител.

От Атлантическия съвет изразяват подкрепа за програма за превъоръжаване и изграждането на национални отбранителни способности, адекватни на изискванията за сигурност през ХХI в. и на съюзните ангажименти на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8500

2

Valm0nt

04.08 2017 в 14:16

Хахах,
Събра ли ся няколко пенсии и си направили Съвет с гръмко име: Атлантически!
Всичките участници/ които имат нещо общо с авиацията в тоя съвет/, са възпитаници на Руската Военна Академия!
Най-интересно е , защо въпросните дядовци не си признават, че са руски възпитаници? Да не ги срам? ;)
Сега се е намерило някое Краварско НПО, да им даде някой лев над пенсиите, за да се извяват като капацитети :)
Смях в залата :)
Доскоро върли Комунисти, а сега изявени Атлантици :)
Хи хи хи :)

23293

1

Стефан

28.06 2017 в 21:13

:))))))))))))
Пето поколение:)
Не знам кво пият тия, ама не е кво да е:)