Швеция е в готовност да ни продаде изтребители с 40 години живот

OFFNews 14 юни 2017 в 13:44 8026 0

Швеция е в готовност да ни продаде изтребители с 40 години живот

Снимка Йоанна Димитрова

Шведската компания СААБ е в готовност да предложи гъвкави финансови решения за продажбата на нови изтребители за българската бойна авиация.

На пресконференция в София представители на компанията представиха основните параметри по евентуалната сделка. 

В мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков приключи работата на междуведомствена работна група, която обобщи постъпилите оферти. С протокол на първо място беше класирана СААБ с изтребителите "Грипен". На второ място беше поставено предложението португалските изтребители втора ръка F-16 MLU с логистична поддръжка от САЩ, а трети са употребявани Eurofighter Typhoon от Италия.

Предстои правителството да започне преговори, като в зависимост от постигнатите договорености ще бъде избран окончателният победител. 

Директорът на СААБ за Европа Магнус Луис-Олсон каза, че компанията очаква да бъде поканена за преговори след летните месеци. "Ако България иска нов изтребител в кратки срокове, очевидно е, че разговорите трябва да започнат скоро", обясни Олсон и добави, че до момента процедурата по избор на изтребител е била прозрачна. 

Той обаче каза, че до момента правителството не е търсило контакт с тях и ръководството на компанията се информирало за напредъка по проекта от медиите. 

Олсон подчерта, че предимството на шведската оферта е, че в нея ще бъдат включени разходите по екипировката и обучението на пилотите. В същото време компанията предлага и гъвкаво финансово решение и изплащане на самолетите за няколко години. Предимството на "Грипен" е също, че са напълно съвместими с НАТО, а животът, който им дават от компанията, е 40 години. 

"Това е дългосрочно плащане и ние сме готови да обсъдим как ще бъде осъществено плащането", обясни Олсон. 

От датата на подписване на договора, шведската компания е готова да направи първите доставки след 18 месеца. Напълно възможно е тогава да бъдат доставени до 4 самолета, стана ясно от пресконференцията във вторник. Обучението на действащи пилоти от българската авиация би отнело шест месеца. Това означава, че 18 месеца след подписване на договора изтребителите ще могат да заменят старите МиГ-29 по изпълнение на Air Policing - охраната на въздушното пространство. 

Вицепрезидентът на СААБ и директор за Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад даде пример с Чехия, където в деня на доставката на изтребителите, те са били готови да носят бойни дежурства. 

Пълна оперативна готовност самолетите биха имали след повече от три години, но това зависи от решението на правителството за ролите на изтребителя и избора на въоръжение.

Оръжието за шведските самолети може да бъде купено допълнително както от друга европейска държава или САЩ. 

Красимира Стоянова, която е вицепрезидент на СААБ и директор за Централна Европа обясни, че офертата върви с т.нар. офсет или индустриално сътрудничество. "Ние нямаме програма, в която да няма индустриално сътрудничество. Практически е невъзможно да не я направим. Ние сме подготвени, говорили сме с частни компании и държавни компании в областта на сигурността на доставките и поддръжката, които могат да осигурят обслужването в рамките на 30-40 години", обясни Стоянова.

На прием в шведското посолство снощи по повод националния празник на страната са присъствали представители на изпълнителната власт. Сред тях не е бил военният министър Красимир Каракачанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews