Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радев: Основна задача на кабинета е да търси най-евтини суровини, независимо откъде

OFFNews 10 септември 2022 в 15:25 2629 11

Румен Радев

Снимка Прессекретариат на президента

Румен Радев

Основната задача на служебното правителство в кризата е да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за гражданите и бизнеса.

Това заяви президентът Румен Радев днес пред журналисти.

По думите му три десетилетия след началото на демократичните промени в България все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология.

Когато едно правителство, независимо служебно или редовно, работи в интерес на бизнеса и хората, резултатите са налице, заяви президентът. И поздрави служебното правителство за последователните усилия за овладяване на инфлацията в страната.

Повод за думите му е цената на бензина, която вчера вечерта цената на бензина падна под 3 лв. на бензиностанциите на основния производител на горива в България. Радев изрази надежда, че това е началото на тенденция. По думите му намаляването на цените на горивата, както и намаляването на цената на природния газ за следващия месец с 30%, са реални резултати, постигнати с усилия и много работа.

„България е производител и износител на електрическа енергия и докато има служебно правителство, българите няма да стоят на тъмно“, заяви още Румен Радев, в отговор на въпрос за спекулациите за въвеждане в страната на мерки за ограничаване на потреблението на газ и електричество на фона на дебатите в Европейския съюз за мерки за овладяване на инфлацията.

Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да си гарантира политическо спокойствие, като за сметка на това жертва пазарните механизми, посочи държавният глава в отговор на въпрос за дебатите в рамките на ЕС. По думите му въвеждането на мерки, „които са ни познати от едно по-далечно минало“, и огромни компенсации ще бъдат добре дошли през зимата, но са с непредвидими последици за пазара и за европейската икономика, ще останат в тежест на следващите правителства и поколения.

„Основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж. Основната задача е да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и за българските граждани, които са най-бедните в ЕС“, подчерта президентът.

„Очевидно е, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България, все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеология. Нито българският бизнес, нито българските общество могат да търпят повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости“, каза Радев. Държавният глава изрази учудването си, че у нас има политици, които продължават да твърдят, че липсата на газ или неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите. „Попитайте тези политици откъде и как ще дойде този мазут, кой ще го произвежда, кой ще го внася, на каква цена и при какви условия“, заяви президентът Радев.

Политиците, които претендират да управлява страната, да отговорят и как ще се отрази на производството и на пазарните цени на горивата в България решенията на предишното правителство за ембарго на петролни продукти от Русия, призова държавният глава. „Дали България изобщо ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или ще ги внася? Сега е времето да задавате тези въпроси на политиците, които имат амбицията да управляват“, посочи още Румен Радев. „Крайно време е партии и политици да вдигнат своя поглед над ежедневните злободневни политически нападки, защото веднага след изборите те ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността да ги решават ще се плаща от всички български граждани“, подчерта президентът.

В коментар относно преговорите на служебното правителство с „Газпром“ държавният глава заяви, че това е само една от възможностите. „Газпром не е панацея. Газпром е една от възможностите и те ни дължат доставки на газ. Но това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия за разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени“, заяви още Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

11

Анализи

10.09 2022 в 23:55

А бе Радев, стига общи приказки, безполезни са. Отговори ясно и точно: с бедните и корумпирани ли искаш да закачиш България или с богатите и цивилизовани. Омръзна ни безсмисления ти речник от 80-те години. Като не ставаш за нищо ходи си.

9347

10

Анализи

10.09 2022 в 22:48

А бе Радев, стига общи приказки, безполезни са. Отговори ясно и точно: с бедните и корумпирани ли искаш да закачиш България или с богатите и цивилизовани. Омръзна ни безсмисления ти речник от 80-те години. Като не ставаш за нищо ходи си.

3714

9

GB

10.09 2022 в 20:20

Идеология или агресивен окупатор?!

3190

8

Гроздан

10.09 2022 в 18:23

Руски гниди недомачкани...

6386

7

Zlatko

10.09 2022 в 18:11

“ и докато има служебно правителство, българите няма да стоят на тъмно“
Значи при всяко друго правителство ще го закъсаме, само в служебно е спасението?!?!?!
Мнооого иска да управлява тоя реZидент. Тая руска подлога съсвсем забравя до къде са му правомощията.
Импийчмънт за него, ама и за виZето му!

12073

6

IvanofRumen

10.09 2022 в 16:24

Най вече ще се търси от гаZпрома. Рашистки резидент оставка - мутро!

-1200

5

путин хуйло

10.09 2022 в 16:24

Приемат се залози кой пръв ще бъде одран жив - путю или путюнякът-гуменгадевЮ

15914

4

поп Дръвчо

10.09 2022 в 16:18

Радев живее в 1985г

Не е работа на кабинета изобщо да се занимава със суровини.

1257

3

ЦСКАр

10.09 2022 в 16:06

Импийчмънт за тоя предател! Независимо къде, обаче отказаха танкери те от САЩ, отказаха газ от Нигерия. Правят всичко възможно да саботират конектора с Гърция. Отделно и Алжир има газ. Съд за тия предатели! Някои да им съобщи че на джуджето от мАсква дните са му преброени!!!

-1200

2

путин хуйло

10.09 2022 в 15:58

тази гнусна гад гуменгадев-путинякът е толкова тъп, че още не може да разбере - любимият му путян вече е труп! А дебилът гадев продължава да му лиже гАZa!
 
X

Подкастът на OFFNews