Радев: Никога не съм казвал да падат ограниченията, а да мислим поетапно

OFFNews 12 април 2020 в 18:10 13355 0

Румен Радев

Никога не съм казвал да падат ограниченията, казах много ясно – да мислим за национална цел – как да започнем поетапно да излизаме от това състояние. Това заяви президентът Румен Радев по бТВ.


“Когато безработните се множат всеки ден, не е време да се занимават хората с политически битки. Не е време за такова нещо и аз нямам намерение да участвам в него. „Премиерът трябва да е наясно, че българският народ не е публика, от която да се очакват непрекъснато аплодисменти“, заяви Радев, коментирайки защо той и премиерът не са единни в условията на криза.
Не мисля, че сме минавали границата с Борисов, трябва да има и някакъв баланс – всяка власт се нуждае от коректив, особено когато някой е взел решение да обяви извънредно положение в полунощ, без да уведоми никого, смята президентът. „Когато на практика имаме блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален парламентарен контрол, и когато критичността на масовото съзнание са драстично намалени от масовият страх“, смята Радев.


В същото време той заяви, че с премиера са показали единни действия. „Имахме среща с премиера, с кабинета, и с представителите на Щаба, има взаимодействие по редица важни въпроси“, отбеляза президентът.


Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват различни идеи, където се сблъскват паниката с реалността, подчерта Радев. „Вярвате ли, че тази криза трябва да се управлява чрез паника, страх и потоци от трупове, които се леят непрекъснато през екрана“, попита Радев.
На въпрос как приема думите на премиера, че е „злобна дърта свекърва“, президентът отговори, че е направил своето обръщение на 3 април, и в него е призовал за някакви реални стъпки. „Какво последва после? Последва спор, и Борисов попита: Вие какво искате – Радев, който иска да уморим народа, или мен, който ще ви спася с мерките“. Никога не съм казвал да падат ограниченията, казах много ясно – да мислим за национална цел – как да започнем поетапно да излизаме от това състояние, подчерта Радев.


„Когато се цитира СЗО, трябва да се цитира в пълния й обем, там премиерът изгодно пропусна, че в обръщението на СЗО се казва, че в тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки – тестване, проследяване, установяване на контактите и изолация. Той много ясно призовава за свободно безплатно тестване. Защо България не се вслушва в това?“, попита президентът. И когато говорим за безплатно тестване, ние отдавна изтървахме този момент, допълни Радев. И добави, че все пак винаги ще призовава да се спазват разпоредбите на Щаба.

"Това, което ние изтървахме, – ние не приехме тази стратегия с масовото тестване, дори не поръчахме тестове – а това е от фундаментално значение да разберем какво става. А това, което правителството прави, е да установи след пика на зараза как се е развивала болестта и кой има антитела", смята президентът.


Кабинетът взе навременни и ясни мерки за социална дистанция – това е безспорен положителен факт, кабинетът навреме активира нашата промишленост да шие облекла, а и активно разгърна хиперактивна информационна кампания. Но не забравяйте – безплатни масови тестове трябва да бъдат осигурени, подчерта Радев.


Ако някой каже, че няма да тестваме масово, защото тестовете били скъпи – ами миналата година дадохме огромни пари за правителствен самолет, газопроводи и пр., – много пъти съм казвал, че този приоритет на правителството в инвестиция в инфраструктурни обекти трябва да бъде обърнат – трябва да се инвестира в човешки капитал, защото ако бяхме дали повече за здравеопазване и образование, щяхме да имаме друга готовност, заяви Радев.


На въпрос редно ли е да се използва казармен език, президентът отговори, че самите депутати са свикнали да действат по командата на Борисов. „Как се стигна до това отказване от заплати – по команда на Борисов“. Неведнъж българският парламент е приемал да бъде командван, казарменият език не ми е присъщ, допълни президентът.


Тестван съм веднъж, отрицателен ми е тестът, съобщи Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови