Продължаваме промяната: При управлението на ГЕРБ над 2 млрд. лв. са възложени за изпълнение на незаконни строежи

Кристина Минчева 29 ноември 2022 в 16:35 3722 5

Народни представители от

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Настимир Ананиев, Кирил Петков, Даниел Лорер и Андрей Цеков дадоха изявление пред медиите в сградата на Народното събрание

"По времето на кабинета ГЕРБ над 2 млрд. лв. са възложени за изпълнение на незаконни строежи, които в момента трябва да бъдат премахнати или трябва да търсим креативно законодателно решение да ги обявим за търпими. Сега ключов въпрос е ще бъде ли разплатено това незаконно строителство и на каква стойност, ще има ли санкции за изпълнителите и възложителите. Показателно по това отношение е, че вече втори месец ГЕРБ И ДПС не допускат изслушване на служебния министър точно по този въпрос." Това заяви в кулоарите на парламента депутатът и бивш заместник-министър на финансите Андрей Цеков.

„Продължаваме промяната“ направи извънредно изявление в Народното събрание по повод обвинението на ГЕРБ, че Кирил Петков е нанесъл щета за 1 милион лева на Българската банка за развитие (ББР).

Преди да бъде коментиран случаят с ББР, Настимир Ананиев започна изявлението с "поредната лъжа на ГЕРБ относно решението за ремонта и поддръжка на пътищата". 

"По време на 47-ото Народно събрание бяха предвидени 906 задания на стойност 3.4 млрд. лева. Установи се, че 2.4 милиарда от тези 3.4 млрд.лв не са използвани за поддръжка, а за основен ремонт", каза Ананиев.

Той съобщи, че има потвърждение от служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков за междуведомствен доклад, който до голяма степен е потвърден и от Дирекция за национален строителен контрол ( ДНСК).

"В момента чакаме този доклад, но по време на 47-ото НС той беше внесен от борда на Министерството на финансите. Докладът беше предоставен на депутатите, но от пресцентъра на ГЕРБ разбираме, че те не са чели този доклад, защото той съдържа 906 задания. Там не се говори за фирми", каза още Настимир Ананиев.

По отношение на ББР Кирил Петков каза, че решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октомври 2021, когато е управлявало служебното правителство на президента Румен Радев, където ПП нямат участие. Отказът за тази емисия е извършен на 10 ноември, по времето на сегашното служебно правителство, без участието на ПП. 

Петков постави въпроса за това защо ГЕРБ са толкова "агресивни" относно плащането на ББР към така наречените консултанти.

"Оказва се, че част от тях са одитори. Ако си спомняте, 8 човека бяха взели 1 млрд.лв. от държавните средства през ББР. Два от тези заема, които тогава бяха белязани, са част от схемата на ГЕРБ, които вече не се обслужват, те са на стойност 228 млн лв. Когато се опитват да замазват очите на обществото с 1 млн.лв., истинският въпрос е къде са тези 228 милиона и ГЕРБ знаеше ли, че тези пари няма да се върнат никога в държавата", добави Петков. 

Даниел Лорер довърши темата с правото на банката да търси външен капитал.

"Към момента на миналата година, когато тази емисия е била обсъждана, пазарите са били изключително благоприятни. Очаквало се е, когато тази емисия бъде завършена, на финансовите пазари лихвата да е 1%. Тогава от ръководството на банката решават това да се случи. Това разисква винаги предварителни разходи- одит и правни услуги", поясни Лорер.

Той приключи коментара си по този въпрос с уточнение за финансовите пазари, които са се променили след началото на войната, поради което решението на ръководството на ББР също се е променило:

"Когато настъпва войната в Украйна финансовите пазари се затварят. Когато те отново отварят, лихвите не са това, което бяха. Тогава такава емисия е с 6% дълг. Следователно решението на ръководството е да не довършва тази емисия. Тогава трябва да се помисли за допълнителен начин как да се финансира банката, без да се взимат такива кредити".

Даниел Лорер съобщи, че при идването на ПП на власт, банката е била със 70 млн.лв. загуба, а към септември тази година, банката е с 30 милиона печалба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

7

ob1

29.11 2022 в 21:03

Браво, сашке, с един коментар успя хем да издрънкаш куп неграмотни глупости, хем да се изгавриш с творчеството на Чинтулов. Еманация на герберастки избирател си ми ти!
А красимирчо току-що обясни защо тъпотиите на Деса Простакеса не си струва да се печатат и на тоалетна хартия.
Браво на сганта!

22548

4

dolivo

29.11 2022 в 18:02

хехе, коментатори жалки-педалчета.дребнави, гонете 1 млн пък мижайте като вимго вкарва Борисов с 288млн.

Да не говорим за предните копулации на Борисов с държавата за 2млрд+

Мижайте, стискайте халките, Борисов е добър любовник...

-1655

2

ob1

29.11 2022 в 16:57

Ето ти нещо без герП:
"Даниел Лорер съобщи, че при идването на ПП на власт, банката е била със 70 млн.лв. загуба, а към септември тази година, банката е с 30 милиона печалба"
Точно щото любимците ти не са крали се е получило това.
 
X

Подкастът на OFFNews