ГЕРБ обвиниха Кирил Петков, че е нанесъл щета за 1 милион лева на ББР

OFFNews 28 ноември 2022 в 19:59 2537 4

Десислава

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова

Политическа партия ГЕРБ поде нова атака срещу съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков и бившата шефка на кабинета му Лена Бориславова.

Според следовниците на Бойко Борисов назначеното от бившия премиер ръководство на ББР е нанесло щета на трезора от 1 милион лева.

Кирил Петков е отговорен за спорни назначения в Българската банка за развитие, като назначеното от него ръководство е нанесло щети за над 1 млн. лв., обявиха от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова настоящия служебен министър на иновациите и растежа Александър Пулев да потърси отговорност и да поиска Агенцията за държавна финансова инспекция да провери правомерността на платени 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги за емитиране на облигация за 1 млрд. лв., която така и не е реализирана.

"Кой ще носи отговорност за изхарчения 1 милион за консултантски и адвокатски възнаграждения, без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия", попита Атанасова.

Колежката ѝ Деница Сачева пък припомни други прегрешения на лидера на ПП.

На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ. С тях иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР, заяви бившият социален министър.

В нарушение с нормите, таксата в БНБ е била платена от личната му сметка, като в декларацията са посочени неверни данни, твърди още тя. По думите й в този момент Петков не е имал никаква законодателна власт да извършва подобни действия.

„На 27 май БНБ в нарочно съобщение потвърждава за подадените документи от лица, които към тази дата нямат представителна власт, защото това е преди датата на встъпването в длъжност на служебното правителство, като посочват, че подадените документи са в разрез със Закона. На 21.05.2021 г. документите са оттеглени. На 16 май Петков като служебен министър развива тезата, че 900 млн. от капитала на ББР са дадени на 8 фирми, 4 от които - свързани с едно лице. Тезата се развива и в брифинги и медийни участия. Отчетите на БНБ показват, че около 1.4 млрд. лв. е уставният капитал на банката и те са налични в ББР под формата на ликвиден ресурс. Отчетите в БНБ и Търговския регистър сочат, че дейността е развивана с привлечени средства от международни институции, активите на банката са в размер на 4 милиарда, а отпуснатите кредити са със солидни обезпечения. В серия интервюта след това Петков твърди, че не е подпомагала средни и малки предприятия, което е лъжа, защото се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 основно МСП, като в бройката не се включват фирмите, подкрепени по мярката за COVID-19 - около 2000 малки предприятия. През целия месец юни Петков прави опити да смени ръководството на ББР, произнася се като собственик на акциите на банката, като за пореден път нарушава законодателството”, допълни Сачева.

Документите му нямат номер и печат, не са излезли от деловодството. След като СГС спира вписванията, следва атака към съда, твърди тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

5

DARTH VADER

29.11 2022 в 02:08

ЧИТАТЕЛКАТА ДА СЕ ВЪРНЕ В ТРЕТИ КЛАС ПО МАТЕМАТИКА,АКО ОБИЧА...

А ГЕРБ ТАКА ОДРУСАХА КРУШАТА,ЧЕ НИЩО НЕ ОСТАНА

РАЗБИРАМ ЗАЩО ТАКА ЯРОСТНО СЕ ЗАЩИТАВАТ...АКО ВСИЧКО СЕ ОСВЕТИ-ПОЛОВИНАТА ПАРТИЯ ЗАМИНАВА НА ТОПЛО...

9347

4

Анализи

28.11 2022 в 22:43

Гербаджиите са много прости, така и не разбраха, че колкото повече простотии говорят толкова повече хората ги мразят. Ще им повярваме когато кажат за милиарди за магистралите, руски поток, инхаус поръчките и безброй други поръчки.

1915

3

Читателка

28.11 2022 в 21:34

Това е в отговор на въпросите относно едни 150 милиона, взети от дружеството, представляващо цигарената фабрика в Благоевград. Тази фабрика от 4 години е заключена, не работи, няма хора...За какво ще й са 150 милиона, които са взети преди две години и въобще не са "помирисали" Благоевград..Ама тези 150 милиона са за 30 години, до тридесетата година ще се плащат само някакви лихви, и сумата ще се възстанови през 2030 година..Дал бог живот и здраве на този, който е усвоил тази скромна сумичка, щото не сме загубили вяра, че на куково лято в банката ще бъде върната тази много прилична сума..

22548

2

dolivo

28.11 2022 в 21:17

Глупости се фабрикуват сега, когато трябва правителство да се прави

Защо по рано не ги изкараха тези "разкрития"?

Сигурен лакмус кое е фалшиво - на Герберастите простотиите

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки