''Продължаваме промяната'' е готова за избори, но не иска да се стига до тях

Поводът за напускане на правителството от ИТН е РСМ, но причината е „Капитан Андреево“, смята Лена Бориславова.

OFFNews 12 юни 2022 в 18:04 2151 0

Лена Бориславова

Снимка БТА/Архив

Лена Бориславова, началник на кабинета

Партия "Продължаваме промяната" е готова за нови избори, но ще направи всичко възможно да не се стига дотам. Ако не успеем да избегнем нови избори, ние сме готови.

Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова. Тя и заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов откриха офис на партията в Ямбол.

По думите ѝ "причината е много проста - трябва да има действащо Народно събрание, което да приеме онези 22 закона, които гарантират едни 13 милиарда да влязат в сметката на българина, българските домакинства и бизнеса".

Лена Бориславова допълни, че към момента усилията на правителството са концентрирани в приемането на актуализацията на бюджета от страна на парламента и не се търсят заместници на министрите от "Има такъв народ", които подадоха оставки.

По Нова телевизия тя заяви, че  Кирил Петков е най-диалогичният човек, който може или по-скоро можеше доскоро да споява тази коалиция. При избора на гуверньор на БНБ стана много ясно кой коалиционен партньор се държи авторитарно, тропа по масата и казва- или тази личност, или никой друг. 

На въпрос защо се стигна до този рязък развой на ситуацията в правителството, Лена Бориславова каза, че не може да коментира причините, поради които Слави Трифонов е взел това решение.

За мен обаче със сигурност това не е бюджетът, тъй като лично се обадих на Балабанов вечерта преди Министерски съвет да го питам дали да очакваме изненади на заседанието на кабинета и отговорът при връщане на обаждането от негова страна по-късно беше отрицателен, каза Бориславова. По думите ѝ обаче на следващия ден се е случило друго. "Вместо това видяхме блъскане на столове, тряскане на врати, липса на диалог по време на гласуването на бюджета", посочи началникът на кабинета на Петков.

Бориславова потвърди, че и в момента продължава "невдигането на телефона" и липсата на комуникация с ИТН. „Продължаваме промяната“ застава твърдо зад личността на Петков като премиер, защото той е човекът, който може да не позволи да се случват корупционни схеми, заяви Бориславова. Тя не изключи възможност за ротации на премиерския стол.

В отговор на въпрос Бориславова каза, че докато не мине актуализацията на бюджета, министерските оставки няма да бъдат гласувани.

Попитана за предложенията за нови министри тя каза, че всички партньори, особено тези, които подкрепят коалицията, са абсолютно единодушни, че трябва първо да мине актуализацията на бюджета преди да се влиза в теми за постове. Ще има такива разговори, но не сега, а в бъдеще, след като се приеме актуализацията на бюджета, каза тя.

Бориславова определи като спекулация, че Андрей Гюров е предложен за министър.

Началникът на кабинета на Петков апелира народните представители да оценят по достойнство актуализацията на бюджета, така че 2,2 млрд.лв. да могат да достигнат до хората. Срещу подкрепа за актуализацията „не обещаваме постове, парични суми, не обещаваме нищо, което не е свързано с отговорното поведение в зала“, каза Бориславова.

В коментар на интервюто на Слави Трифонов в частта за ГКПП „Капитан Андреево“, Бориславова каза, че той е положил неимоверни усилия да се разграничи от случващото се на граничния пункт. Според нея е странно и че той не знае какво се случва там и не е искал да разбере това от водещия на интервюто. Трифонов умело се заиграва с темата за Република Северна Македония, поводът за напускане на правителството е РСМ, но причината е „Капитан Андреево“, смята Лена Бориславова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews