Правителството дари терен за технологичен парк край Долно Камарци

OFFNews 09 ноември 2016 в 13:11 4778 0

Правителството дари терен за технологичен парк край Долно Камарци

Снимка БГНЕС, архив

Правителството прехвърли на община Горна Малина имот, който да бъде използван за строителството на технологичен парк. Теренът от 837 дка с построените в него 62 сгради е разположен в местността „Конски кладенец“ край с. Долно Камарци. Имотът е предоставен на местната власт за реализацията на проект за технологичен парк, съобщиха от правителствената пресслужба.

Инвестиционен интерес бил изразен от фирми в областта на информационните и комуникационни технологии. Индустриално-технологичният парк ще бъде с насоченост за развитие на приложни научни изследвания, нови технологии и развойни дейности, се посочва още в съобщението на правителството.

Още няколко имота раздаде правителството днес.

Община Казанлък получава правото на собственост върху терен от 50 дка и застроен с 21 сгради в местността „Ала баир”. Имотът ще бъде използван за временно настаняване, по предписание на ветеринарномедицинските институции, на селскостопански животни.

Освободен военен имот от 61 дка и 32 сгради на ул. „Александър Стамболийски” в Благоевград преминава в собственост на общината. Местната власт възнамерява в него да бъде изграден Интер Експо и Конгресен център. В центъра ще се провеждат фестивали, конференции, експозиции, научни, образователни културни и обществени форуми. Общината предвижда също да се изгради и музей на Македоно-одринското освободително движение.

Община Крушари, област Добрич, получи имот от държавата за срок от 10 г. Теренът се намира в с. Добрин и е с площ от 410 дка. Той е част от териториалния обхват на груповата археологическа ценност от национално значение „Антична крепост Залдапа“. С предоставянето му ще бъде възможна социализацията обекта и развитието на културния туризъм при спазването на Закона за културното наследство и предписанията на Регионалния исторически музей – Добрич.

Поради отпаднала необходимост, от НОИ беше отнето правото на управление върху част от имот - публична държавна собственост, в Лом. Той се намира в сградата на площад „Свобода“ №8 и представлява две помещения и една зала. В управление на Агенцията по заетостта преминава залата, а двете помещения се предоставят за управление на областния управител на Монтана.

От частна в публична държавна собственост беше променен статутът на терен от 2 дка в с. Голямо Дряново, община Казанлък. Той е предоставен безвъзмездно за управление на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ за нуждите на териториалната й дирекция в Пловдив. В него се намира склад на агенцията, което налага и теренът, върху който е построена сградата и е свързан с функционалното й предназначение, да бъде със статут на публична държавна собственост.

От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на други четири имота. Първият – бивша ветеринарна лечебница в с. Градина, община Първомай, досега е бил в управление на Българската агенция по безопасност на храните, но е с отпаднала необходимост. Промяната дава възможност за извършване на разпоредителни действия, чрез които ще могат да се реализират допълнителни приходи.

Другите три имота се намират в местността „Къро“ на столичния район „Младост“. Досега те са били предоставени за управление на Министерството на младежта и спорта. Обявяването им за частна държавна собственост ще даде възможност за по-ефективното им управление и реализиране на потенциала им като спортна инфраструктура чрез привличането на инвеститорски интерес към тях, тъй като намиращите се в имота сгради са в лошо състояние и са опасни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови