Борисов се хвали с предизборно раздадени пари на общините (стенограма)

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2016 в 13:50 7112 1

Борисов се хвали с предизборно раздадени пари на общините (стенограма)

Близо 14 млн. лв. отпусна кабинетът на последното си заседание във вторник. От тях има заделени средства за подобряване на пътната безопасност по автомагистралите "Хемус" и "Тракия", а повече от 5 млн. лв. отиват за инфраструктурни проекти в общините.

На последното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов използва случая със загиналия при катастрофа Ники Терзиев, за да обясни, че кабинетът отпуска допълнително средства за безопасност по магистралите. "Всички карате и виждате: слагаме нови мантинели, на всеки сто метра се трошат. Но спасяват човешки животи. Но и не само – обозначенията, табелите, струват ни пари, но всичко това спасява човешки животи", заявява Борисов и допълва, че от ГЕРБ ще поискат законодателни промени, при които за убийство на пътя да бъде отнемана шофьорската книжка.

Борисов оправдава отпускането на 14-те млн. лв. с добрата работа на правителството "заедно с приходните агенции, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи и прокуратурата, в борбата с контрабандата и корупцията генерира тези средства". 

Премиерът казва, че 223 млн. лв. отиват допълнително в образователната система, на което вицепремиерът Меглена Кунева определя това като "знакова политика". "Аз смятам, че тази политика е знакова за нашето правителство и че всеки лев, който се влага в образованието, това е повече от Плана „Юнкер“, защото се връща не по 15 евро, както е в този европейски план, а се връща по много повече", е заявила тя пред колегите си в Министерски съвет.

Пълен текст на стенограмата:

Точка 17
Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2016 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Първо. Така, както и госпожа Кунева беше поела ангажимент, понеже вече бюджетът ни е в много напреднала фаза, и след разговори със синдикатите – за образованието 223 милиона повече ще дадем по всички дейности. Това включва и над 120 милиона за работните заплати за учители, така че да не увиснем с тогавашните анонси. За младите учители е около 10%, за другите – над 8 процента. Плюс всички останали дейности. Това го правим за образованието като основен приоритет на правителството – за транспорт, за детски градини, за наука, за иновации, за всичко, каквото сте искали, сме го заложили в тези 223 милиона.

Много пари са, но мисля, че всички, като сме говорили за образование, трябва да си поемем ангажимента. И тъй като днес отчитаме 1 600 милиона до октомври – в повече сме събрали, отколкото мислехме, можем да си го позволим по това перо.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Аз смятам, че тази политика е знакова за нашето правителство и че всеки лев, който се влага в образованието, това е повече от Плана „Юнкер“, защото се връща не по 15 евро, както е в този европейски план, а се връща по много повече. Така че, аз съм убедена и го говоря от името на цялото правителство, че това са усилия, които си струват и които се изплащат във всяка една област – и в икономика, и във финанси, и в пътища, и в каквото се сетите.
Така че, много силен ход.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Тъй като сме едно от малкото министерства, което също има училища – 24, дали това касае част и от тези училища – за това имам въпрос, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Касае всичко, което е училище, учители.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Свързано е с образователната система, но е малко по-различно.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Само срещу реформа.

БОЙКО БОРИСОВ: Новият Закон за средното образование, реформите, които се правят, ние ги обезпечаваме с необходимите средства, които има по пера. Не са малко пари, разбира се, но, повтарям – това е една добра инвестиция.
Сега по постановлението.

Знаете, че на времето една църква в Русе комунистическият режим я е взривил – знаете го случая, и има да се довършват дейности, там и много инициативни комитети, и партии са давали пари – храм „Всех Святих” – и патриархът помоли, и владиката в Русе – 250 000 лв. даваме за довършването на този храм, който русенци си го обичат и е брутално взривен.
По бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на мерки за подобряване на пътната безопасност. Всички карате и виждате: слагаме нови мантинели, на всеки сто метра се трошат. Но спасяват човешки животи. Но и не само – обозначенията, табелите, струват ни пари, но всичко това спасява човешки животи.

Преди малко беше майката, семейството на убито дете на пътя. 23-годишно момче, снимало се на времето с мен, като съм бил главен секретар, тогава е било малко. Сега един го застига с 200 километра в час и го пребива. Такава трагедия!
Казвам това, защото няма да пожалим и един лев за превенция. А и законодателно ще затегнем нещата. Казах и на майката, че готвим промени, които, ако бъдат приети в Народното събрание (ние от ГЕРБ ще настояваме за това, надявам се да бъдат подкрепени) – при тежки катастрофи, с пострадали, с настъпила смърт, ще искаме отнемане веднага на шофьорските книжки. Трябва да спрат тези убийства по пътищата!

Трето, по бюджета на Министерството на отбраната (тук и Москов може да е доволен от това), на Военномедицинска академия – 860 000 лева за компютърен томограф, тъй като им се бил счупил, не работел, а там имат много пациенти.
Надявам се, че двамата ще го подкрепите? Приема се.

По бюджета на Министерството на младежта и спорта за награди на спортисти за постигнати призови класирания на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 година. Знаете, от една страна, има правила, има норми, които министърът на спорта ги спазва. Но в същото време тези хора, по една или друга причина в това състояние, сигурно и многократно повече усилия полагат от всички останали, и затова предлагам 100 000 лева към Министерството на младежта и спорта допълнително да дадем, за да бъдат наградени по начин, по който вие намерите за добре.

За реставрацията на Голямата базилика в Плиска даваме на Министерството на културата още 250 000 лв.

Точка 6 – за Велико Търново 1 млн. лв. Там имахме довършване по стария проект – тротоари. По бюджета на община Раковски за придобиване на недвижими имоти с цел изграждане на пътища на територията на общината - 500 000 лв. По бюджета на община Благоевград за безвъзмездно придобиване от общината на поземлен имот, знаете, че тогава министър Ненчев беше така любезен, предостави казармите на общината. Те там имат и проект за водоснабдяването. И за да може всичко това за града да стане факт - 1 080 000 лева. По бюджета на община Джебел за водоснабдяване на с. Софийци – половин милион, в 21-ви век нямат вода по чешмите! В това отношение мисля, че също ще бъдем подкрепени. По бюджета на община Бойчиновци за ремонт на общински път – 500 000 лв., не е оправян откакто е строен. По бюджета на община Георги Дамяново – това са все общини в северозапада, където всички знаят, че нищо не е правено – за изграждане на довеждащ газопровод от съществуващия каптаж на с. Помеждин, за водоснабдителната система на село Мелене, Георги Дамяново, Гаврил Геново и Горно Церовене – 315 000 лв. По бюджета на община Лом за възстановяване на уличните и тротоарните настилки – 500 000 лв. Там, знаете, скоро имаше недоволство на тая тема. На община Чипровци – за реализация на инвестиционен проект „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на град Чипровци“ – 450 000 лв. За децата в Кърджали, да се възстанови покрива на средното училище „Владимир Димитров – Майстора”, на общината даваме 270 000 лв.

Това са допълнителните пари.

Позволяваме си го, защото правителството, заедно с приходните агенции, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата, в борбата с контрабандата и корупцията генерира тези средства. Всички са обезпечени – това е важно да се каже.