Правителството отпусна 25 млн. лв. на общини и за обхода на Габрово

OFFNews 09 ноември 2016 в 12:52 4575 1

Правителството отпусна 25 млн. лв. на общини и за обхода на Габрово

Снимка БГНЕС, архив

Общо 25 млн. лв. отпусна в сряда правителството за строителството на обхода на Габрово и на няколко общини за оптимизиране на училищната мрежа и детските градини.

С първото си решение кабинетът одобри допълнителни разходи в размер на 12 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансирането на първата фаза на обхода на Габрово, уточняват от правителствената пресслужба.

Реализацията на проекта е от важно държавно и обществено значение. С изпълнението на участъка значително ще се намали времето за пътуване и извеждане на транзитния трафик от града. Ще се облекчи и трафикът в национален и международен мащаб и ще се повиши безопасността за пътуващите. Цялостната реализация на проекта, която включва тунел под връх Шипка, ще осигури една от най-преките пътни връзки между Северна и Южна България по направлението на общоевропейски коридор ІX – Букурещ-Русе-Димитровград-Александруполис.

Съкращаването на времето за пътуване чрез изграждане на подобни връзки ще доведе до постигане на положителен екологичен ефект, поради намаляването на вредните емисии в околната среда.

Министерският съвет одобри и допълнителни трансфери в размер на 13 183 875 лв. по бюджетите на общините.

Средствата са предвидени по бюджета на МОН за финансово осигуряване на дейности по модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини и самостоятелни общежития“ от националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“. С тях ще бъдат изплатени обезщетения за юли и август 2016 г. при намаляване на числеността на персонала поради промяна в структурата и състава му, както и за обезщетения при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание. Включени са и обезщетения на персонала при преструктурирането на мрежата чрез закриване или преобразуване на училища, детски градини и общежития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови