Помощите за бежанците ще се изплащат от бюджета, а след това с евросредства

Около 80% от бежанките от Украйна искат да работят, нужна е организация за детските градини

OFFNews 14 март 2022 в 17:52 1587 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Помощта за хотелиерите, които са настанили бежанци, първоначално ще идва от бюджета на Министерството на туризма. След това ще се търси възможност разходите да се покрият по линия на европейската солидарност - с евросредства.

Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо Проданов. По думите му има голяма вероятност парите да дойдат под формата на европейско финансиране:

"Затова и чакахме Директивата на ЕП, за да можем да се съобразим с правилата, които тя налага. Една от точките е точно това, че се дава възможност на държавите, които са осигурили подслон, да кандидатстват за средства".

Той допълни, че за момента е предвидено помощите да се изплащат за период от три месеца. Възможно е срокът да бъде удължен с решение на МС. Средствата ще започнат да се изплащат от 1 април. Той заяви, че преди превеждането на средствата е необходимо да се извърши проверка.

Министърът разясни, че е необходимо хотелиерите и собствениците на къщи за гости да регистрират настанените при тях украински бежанци, регистрирани като хора търсещи защита, да се регистрират и в Единната система за туристическа информация. Местата за настаняване пък трябва да са вписани в Националния туристически регистър. Проданов обясни, че към момента са заявени за около 55 хиляди свободни легла, а броят им продължава да се увеличава.

Той съобщи още, че общините могат да намалят или отменят туристическия данък за хотелиерите, които настаняват бежанци. Министърът допълни, че настаняването в къщи за гости не е дългосрочен вариант, но пък е най-бързата опция за настаняване на бягащите от войната хора.

Колко хора търсят работа?

Христо Проданов съобщи, че 80% от пристигащите украински граждани са заявили желание да работят. Повечето от тях са жени, които пътуват с децата си. Това е и причината, поради която трябва да се мисли и за детски градини за децата или друга целодневна грижа, за да могат майките им да работят.

Туризмът в България

Министърът заяви, че има възможност у нас да бъдат привлечени повече полски, сръбски, германски и румънски туристи, които да компенсират отлива на руски и украински туристи.

Той коментира, че зимният сезон е два пъти по-силен от миналогодишния. По думите му все още има шансове летният сезон да е добър, макар че за руски туристи "не може да се говори".

Министърът на туризма обясни, че не може да се прогнозира колко по-скъпи ще бъдат летните почивки заради по-скъпия индустриален ток, който плащат хотелиерите. Той обаче съобщи, че на европейско ниво се водят разговори за таван на цените на електроенергия. По думите му такава стъпка би имала положителен ефект върху икономиката.

Разрив в коалицията?

Издигнатият от БСП министър каза още, че няма разрив в коалицията след изказването на Александър Дунчев (ПП), който миналата седмица заяви, че в министерството на земеделието има мафия. Ведомството е оглавено от Иван Иванов - министър на БСП. След тези изказвания миналата седмица на няколко пъти прехвърчаха искри между коалиционните партньори ПП и БСП:

"Намираме общи решения. Не мисля, че има опасност за коалицията. А и ако на Вас ви харесва по-скоро управление от типа на ГЕРБ, в което наистина няма никакви скандали, никакви противоречия, всичко зависи от волята на един единствен човек, между другото това беше потвърдено вчера на конгреса на ГЕРБ (вчера с абсолютно мнозинство ПП ГЕРБ преизбра Бойко Борисов за лидер - бел. ред.). Аз мисля, че България няма нужда от такава стабилност. България има нужда от управление, което да извади страната от блатото, в което ГЕРБ ни вкараха". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови