Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Плевнелиев: Бюджетът бе сбъркан изначално и нарочно

ОFFNews 28 септември 2014 в 13:20 6399 15

"Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран."

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се включи в инициативата "Чети с мен", която се провежда под негов патронаж.

"Бюджетът беше сбъркан и нарочно, а това прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не беше казана в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно. Съзнателно бяха планирани 2 млрд. лева повече, но те нямаше как да се случат", посочи Плевнелиев.

Служебното правителство има една единствена функция – да бъде честно към народа и да каже истината за цифрите и фактите, подчерта държавният глава.

"Разбира се, в парламента ще има дебати и всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи за това в каква степен да се вземе нов дълг и в каква степен да се подкрепи финансовата система, както и как да се разпределят разходите, коментира още Росен Плевнелиев.

Той даде и два примера.

"В началото на годината, когато е изготвян Законът за МВР, е обещано на 60 000 служители по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това струва 160 милиона лева, а няма в бюджета няма предвиден и 1 лев за тази цел. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?”, запита държавният глава.

"Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира", каза още президентът Плевнелиев.

"Същото се отнася и за еврофондовете – няма как да спрат да разплащат през февруари месец 900 милиона лева по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме и да изпълняваме тези проекти”, посочи държавният глава. Той обясни, че ако проектите не бъдат реализирани, няма как да бъдат изпълнени целите на меморандумите и еврофондовете могат да бъдат загубени изцяло.

"Някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплаща", обясни президентът.

"За мен е важно, когато държавата е нестабилна и когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турболенции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да предвидя, да имаме достатъчен резерв, за да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин. Пожелавам си много бързо да заработи Народното събрание и още по-бързо да се сформира правителство", допълни Росен Плевнелиев и посочи, че не бива държавата да остане без бюджет и без конкретна перспектива.

"Служебното правителство не може да чака и просто да прави избори, когато има финансова нестабилност. Това, което трябва да се направи е служебното правителство да подготви и да свърши работата, за да бъде неговото предложение навреме в парламента и в съответните комисии“, отбеляза държавният глава и подчерта, че крайната дума не е на служебното правителство, а на парламента и бъдещия кабинет.

„От мен очаквайте две ясни и категорични неща – истината за цифрите и дефицита, както и това да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство. Това е много важно за България и се надявам новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

„Пожелавам си да има повече добри дела от всички“, каза президентът след като прочете пред стотици деца откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“. Според него всяка прочетена книга добавя стойност към живота и може да помогне на човек да прогледне и да стане по-добър. „Винаги намирам време за четене“, каза още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!