Плевнелиев: Енергетиката може да фалира без реформи

Имаме един политизиран енергиен регулатор

OFFNews 27 септември 2014 в 14:32 6110 10

Росен Плевнелиев

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни мерки. Това заяви пред bTV президентът Росен Плевнелиев от Ню Йорк, където участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

След изборите парламентът трябва да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектора, категоричен е Плевнелиев.

Ако това не се случи, може да бъдем изправени пред драматични последствия, в това число и фалит. Нямаме много време и моят апел е след като минат изборите и бъде сформирано Народно събрание е да има национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор „Енергетика“.

Трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 млрд. лева приходи и 3 млрд. задължения, посочи той.

По думите му са необходими незабавни мерки. Една такава мярка ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаване на силен, независим и надпартиен регулатор.

Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите и шефовете на политическите партии могат да вдигнат телефона и да кажат „смъквай или вдигай цената на тока“, категоричен е Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!