Плевнелиев: Енергетиката може да фалира без реформи

Имаме един политизиран енергиен регулатор

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2014 в 14:32 5751 10

Росен Плевнелиев

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни мерки. Това заяви пред bTV президентът Росен Плевнелиев от Ню Йорк, където участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

След изборите парламентът трябва да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектора, категоричен е Плевнелиев.

Ако това не се случи, може да бъдем изправени пред драматични последствия, в това число и фалит. Нямаме много време и моят апел е след като минат изборите и бъде сформирано Народно събрание е да има национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор „Енергетика“.

Трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 млрд. лева приходи и 3 млрд. задължения, посочи той.

По думите му са необходими незабавни мерки. Една такава мярка ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаване на силен, независим и надпартиен регулатор.

Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите и шефовете на политическите партии могат да вдигнат телефона и да кажат „смъквай или вдигай цената на тока“, категоричен е Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2014 в 17:24

Много комунистически трол е налазил коментарите напоследък.

27.09 2014 в 16:51

За LudL - това с кИфтаците МНОГО МИ ХАРЕСА бях го забравил, често трябва да ни се припомня!

27.09 2014 в 16:41

Мистър Бийн

27.09 2014 в 16:33

Ирландската пастирка пак изскимтяла нещо ...

27.09 2014 в 15:42

Гацо каза!
Рустем Плювно е специалист по Офшорките ДА КАЗВА кой източи с високи цени НЕК, кои централи, кои са им собствениците – на ВЕИ, той откъде получава комисионни, айде
- от АЕЦ “Козлодуй” – за 1 мегават/час (1000 киловат/ч) НЕК заплаща 44 лв., или 1 киловатчас струва 4,4 ст.
- от ТЕЦ (“Марица-изток - 2, - 3”, ТЕЦ “Бобовдол”, ТЕЦ “Варна”) – НЕК заплаща за 1 мегават/час 73 лв.; 1 киловатчас струва 7,3 ст.
- от ВЕЦ – НЕК заплаща за 1 мегават/час 154 лв.; 1 киловатчас струва 15,4 ст.
- от вятърните централи – НЕК заплаща за 1 мегават/час 169 лв.; 1 киловатчас струва 16, 9 ст.
- от фотоволтаичните централи – НЕК заплаща за 1 мегават/час 789 лв., 1 киловатчас струва 78,9 ст.
Ако цената на АЕЦ “Козлодуй” приемем за единица мярка, то цената, по която НЕК купува енергията от ТЕЦ, е 1,7 пъти по-висока; от ВЕЦ – 3,5 пъти по-висока; от вятърните електроцентрали – 3,8 пъти по-висока; от фотоволтаичните централи – 17,9 пъти по-висока.
КОЛКО Е ЦЕНАТА НА АМЕРИКАНСКИТЕ топлоЦЕНТРАЛИ, някой знае ли?!?!?
Гацо каза!

27.09 2014 в 15:36

... алооооо, кво стаа с референдума...(или му изтече срока на годност)

... хахахахахахаха

27.09 2014 в 14:59

Я да си припомним ветото на същия смешник плевню:


Куриозното е, че тъкмо най-кресливите апологети на капитализма, българските олигарси, които даже издават вестници със заглавия като „Капитал“, „Пари“ и прочее, станаха собственици на ВЕИ. Сред тях са Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Стефан Софиянски. Спретнаха си даже партия „Зелените“, за да търсят политически чадър за дивите си, спекулативни печалби. Въпросните „зелени“ са най-гласовитите противници на българската ядрена енергетика (макар че и урановото гориво е възобновяем енергоизточник!), но остават глухи и слепи за големите поражения, които въртоците и фотоволтаиците нанасят на екосистемите. На страната на тази феодална каста е и офшорният бизнес-партньор на Прокопиев, днешният държавен глава Росен Плевнелиев, който вече обяви, че ще наложи вето на закона за бюджета именно заради поправката на АТАКА!
Покрай тези 3-4 печално известни олигарси, с ВЕИ са се уредили и куп по-малко нашумели търгаши, сред които – за жалост! – има десетки депутати в последните български парламенти, скрити зад офшорни фирми за ВЕИ (Виж таблицата).

27.09 2014 в 14:49

ПлEVNелиев по-добре да обясни от Ню Йорк точно ЗАЩО НЕК били ПРЕД ФАЛИТ?

ЗАЩОТО Е ЗАДЪЛЖЕНА да изкупува по спекулативно високи фиксирани цени ЗАДЪЛЖИТЕЛНО произведената от МАФИОТСКИТЕ псевдо"зелени" централи и АМЕРИКАНСКИТЕ "Марици" електроенергия, която вкарана в микса заедно с ЕВТИНАТА ОТ АЕЦ оскапъва краната цена.

Тоест политическата мафия иска да повиши цените на АНТИПАЗАРЕН ПРИНЦИП. Омерзен съм.

27.09 2014 в 14:41

Я стига Чехлю, га ги ядоха кюфтаците енергийната мафия (това са всички комундели във всички цветове не рИвахте, а сега ривете!!!
------
Няма да влизам в подробности какво ще се случи след вдигането на ТОКА, но освен да ги удари високо напрежение всичката комунделна измет няма да има друг ефект!!!

27.09 2014 в 14:39

Плевню обяснява защо водата е мокра.
А дали може да обясни кой източва енергртиката и защо?
Едва ли. Ще му се скарат веднага господарите.