ПЕС опровергава Нинова за Истанбулската конвенция

OFFNews 01 февруари 2018 в 15:15 9436 6

БСП пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция.

Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което се проведоха двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения.

Това заявява Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС във връзка с получени запитвания от български медии до централата на Партията на Европейските Социалисти относно процедурата по обсъждане, гласуване и приемане на Резолюцията на ПЕС "За Прогресивна Европа – Обновление", приета на Съвета на партията в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017 г. и участието на Българската Социалистическа Партия в този процес. 

Заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2018 г. в Брюксел. На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС. 

Финално резолюцията бе обсъдена, подложена на гласуване и приета с мнозинство по време на пленарното заседание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. Делегати с право на глас от БСП на съвета в Лисабон бяха председателят Корнелия Нинова, и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев. 

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова написа на страницата си във фейсбук: Във връзка с горещия дебат “за” и “против” ратификацията на Истанбулската конвенция, г-н Цветан Цветанов лъже, че по време на заседание на съвета на ПЕС в Лисабон съм подкрепила конвенцията. На нито един международен форум не съм гласувала за нея. ГЕРБ, очевидно ползвайки вътрешна информация от ПЕС, подвеждат българските граждани. Те показват списък с регистриралите се за участие във форума, представяйки го като списък на гласувалите, пише още Нинова. 

В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, ПРОТИВ насилието над жени и ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста. 

Резолюцията е гласувана със 188 гласа „ЗА", 13 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ" и нито един „ПРОТИВ". Според правилата на ПЕС, ако партия-член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), то тази партия има възможност да заяви в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат резерви по друга тема от Резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на Съвета. Делегатите от БСП не са поискали никакви поправки и не са внесли възражения.

Всички документи са публични и могат да бъдат намерени на интернет страницата на ПЕС за съвета в Лисабон - https://www.pes.eu/en/about-us/the-party/council/lisbon-2017/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12201

6

nali

02.02 2018 в 08:56

Ясно е вече, че само евразийския ПЕС я командва нея.

12182

5

sawall

01.02 2018 в 17:16

Петров, ще измисли, най-вероятно ще се чуе с другаря Борисов и другаря Пеевски и тримата ще решат с какво тоя път да ни отвлекат вниманието от корупцията сега и от минали престъпления.

12014

3

петров

01.02 2018 в 16:14

На лъжата краката са къси! Това трябва да запомни лидерката нинова.
Тази женица излъчва такава злоба, че е заразила и нейните хора от обкръжението. Не знам след този звучен шамар от европейските социалисти нашата какво ще прави. Най-вероятно ще измисли нова причина да отвлече вниманието и да не отговори на онези въпроси - за приватизацията, парите, имотите.




17439

2

мнение от IP

01.02 2018 в 15:49

Ама ние си знаем, че Нинова сгафи в устрема си да е против. Обърка се жената. Както се обърка и за "демокрацията ни отне много". То лаладжийството до време може да помага, после почва да вреди.

10571

1

Hissarion

01.02 2018 в 15:30

Цецо лъже, че Корнела лъже, а тя лъже, че той лъже.