Парламентът решава изпращаме ли военна помощ за Украйна

БСП заговори за "коалиция на войната", Христо Иванов от ДБ ги обвини, че бранят руския мир

Йорданка Веселинова 09 декември 2022 в 10:34 1538 8

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Възраждане и БСП на среща в пленарната зала. Иван Ченчев, Костадин Костадинов и Георги Свиленски

Парламентът днес ще гласува проекторешението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, внесено от Министерски съвет. Вкарването на точката в дневния ред предизвика 50-минутен скандал, в който водеща роля имаше БСП.

Всичко започна още в началото на заседанието, когато зам.-председателят на НС Росен Желязков предложи днес народните представители окончателно да предоставят военната помощ на Украйна.

Първи срещу предложението скочи Борислав Гуцанов от БСП, който попита каква е спешността, за да се гледат оръжията още тази сутрин. По думите му парламентът се превръщал в "Генерален щаб на отбраната". Гуцанов се оплака, че точката се вкарвала "силово" в пленарната зала, в разрез с Правилника за организацията и дейността на НС. Същата теза подхвана и съпартиецът му Георги Свиленски. Червените депутати обаче не се оплакваха, когато Правилникът се нарушаваше, за да се прекрои Изборният кодекс набързо.

В крайна сметка точките бяха вкарани в дневния ред на парламента със 155 гласа "за" и 45 "против" (БСП и "Възраждане").

Дебатът и решението ще се вземе при закрити врата, но още докато камерите в зала бяха включени, на трибуната се изредиха редица депутати от БСП, които с често използвания от тях аргумент да искат думата за процедури по начина на водене заговориха за "коалиция на войната" и вкарване на България във военния конфликт. Всички червени депутати, които взеха процедура, поискаха пренареждане на дневния ред. Те предлагаха какви ли не точки, които да изместят проекторешението за оръжията. С гласовете на ПП, ГЕРБ-СДС, ДБ, ДПС и БВ нито едно от тези искания не мина. Иван Ченчев, който вчера покани Радев, за да отговаря защо министрите му се крият от парламента, и днес покани президента - този път в ролята му на върховен главнокомандващ.

След 40-минутни процедурни хватки на трибуната излезе съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който обвини левицата, че плаши обществото и се държи безотговорно.

"Ако продължавате да твърдите, че има "коалиция на войната", разбирам че искате да се представите с "Възраждане" като "коалиция на мира" - на руския мир", каза той.

По-късно БСП даде брифинг в парламента. Лидерът на партията Корнелия Нинова поиска министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна. Тя смята, че и заседанието на НС не трябва да е засекретено.

В началото на ноември Народното събрание възложи на МС в срок до един месец да внесе в парламента проекторешение с военната и техническата помощ за Украйна. Впоследствие военният министър Димитър Стоянов съобщи, че ще изпратим леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, но подробностите не са ясни, тъй като проекторешението е в секретното деловодство на НС. То предвижда още да се разреши на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна да участват в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България. Проектът включва още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи (офицери/сержанти) пък ще бъдат разположени в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или в Германия.

Освен документа НС ще гласува и Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на страната ни и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. И двете точки ще се разгледат на закрито заседание заради класифицираната информация.

В момента депутатите разглеждат проекторешението, а после ще гласуват и законопроекта. Заседанието е закрито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1295

8

AlexT

09.12 2022 в 13:38

3. Донася САМО диктатура, режим еднопартиен, убийства без съд , ТОТАЛИТАРНИ режими …Факт…История …И затова и днес , и сега , САМО недоразвити, малограмотни, примитиви русофилски,копейкински , очакват някакви по- добри времена , благосъстояние , просперитет вследствие ОКУПАЦИЯ от СЪВЕТСКО / РУСКАТА АРМИЯ …:)) Рускии “ МИР” ….!? И руски СВЯТ / “мир”-на руски/ и руски ‘МИР” – като мир , НЕ искаме ..:))

-1295

7

AlexT

09.12 2022 в 13:37

2. … Няма , вече, достатъчно танкове , а скоро ще има и противовъздушни ракети –срещу руските самолети и хеликоптери..
С две думи – ако НЯМАШЕ ВЪОРЪЖЕНИЕ ,/ малко / от ЗАПАДА , другари копейкинци и ГЕРОИЗМА на украйнците, МИРЪТ ЩЕШЕ да дойде / желания от вас / , с ОКУПАЦИЯ на ¾ , поне, от Украйна ! ТОЗИ “мир” вие , антибългари, искахте !! И да продължи по- нататък, още, из Европа и до нас – този руски “мир “ !
А и КОГА, и КЪДЕ в ПОСЛЕДНИТЕ над 100 години , съветската / руската армия е ДОНЕСЛА НЯКЪДЕ по СВЕТА – СВОБОДА , ДЕМОКРАЦИЯ, ГРАЖДАНСКИ ПРАВА , СВОБОДНИ избори , Право на ИЗБОР , просперитет на дадена държава ? Къде, че не се сещам..:) В Източна Европа ли , след войната ! 
Донася САМО диктатура, режим еднопартиен, убийства без съд , ТОТАЛИТАРНИ режими …Факт…История …И затова и днес , и сега , САМО недоразвити, малограмотни, примитиви русофилски,копейкински , очакват някакви по- добри времена , благосъстояние , просперитет вследствие ОКУПАЦИЯ от СЪВЕТС

-1295

6

AlexT

09.12 2022 в 13:35

1.Руски “МИР” :) .. Тезата на копейкин , нинова и радев е ..плоска , пропутинска и антиевропейска ! НЕпредоставянето ОРЪЖИЕ на Украйна за да се ЗАЩИТИ, щеше да доведе до бърза ОКУПАЦИЯ на 4/5 от територята и от руската армия ! Дори радев ни убеждаваше за 3-4 дневна война ..:) НО, украйниците, един заслужаващ уважение народ, се противопостави ! Нямаше цветя за съветската армия –“освободителка” :)Една малка изстрелвана от рамо ,американска противотанкова ракета ‘ Джавелин” / движейки се променливо и атакаувайки танка – отгоре / –спря пълчищата руски ТАНКОВЕ– между 800-1000 броя, вече ги няма .. Последваха МАЛКО “Хаймарси”- точни ракети, артилерийски установки – малко , БОЕПРИПАСИ за старите руски танкове, и артилерия и …великата съветска армия – ЗАТЪНА :) Сега, войната e почти позиционна, с украйнски успешни атаки .. И великата съветска армия – вече не смее да навлиза в нови области на Украйна – и води САМО ракетно- артилерийски обстрел- от разстояние : … Няма , вече, дос

723

3

user4eto

09.12 2022 в 11:29

Тия червени боклуци не разбраха ли, че няма думата - неутралитет?

"Не се страхувайте от враговете си - те могат само да убиват;
не се страхувайте от приятелите си - те могат само да предават;
страхувайте се от безразличните,
защото с тяхното мълчаливо съгласие се извършват предателства и убийства"

Запомнете го това!

А ако не можете, пожелавам ви на всички до един, в домовете ви да влязат най-жестоките престъпници, а който има възможност да помогне да се обяви за неутрален.

2550

1

alfakentavur

09.12 2022 в 11:07

Червени боклуци - национални предатели.