Ексклузивно 'Знам как да бия, няма да ти личи': Говорят още 2 жертви на насилника, пребил украинка

Парламентът решава изпращаме ли военна помощ за Украйна

БСП заговори за "коалиция на войната", Христо Иванов от ДБ ги обвини, че бранят руския мир

Йорданка Веселинова Последна промяна на 09 декември 2022 в 10:34 1242 8

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Възраждане и БСП на среща в пленарната зала. Иван Ченчев, Костадин Костадинов и Георги Свиленски

Парламентът днес ще гласува проекторешението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, внесено от Министерски съвет. Вкарването на точката в дневния ред предизвика 50-минутен скандал, в който водеща роля имаше БСП.

Всичко започна още в началото на заседанието, когато зам.-председателят на НС Росен Желязков предложи днес народните представители окончателно да предоставят военната помощ на Украйна.

Първи срещу предложението скочи Борислав Гуцанов от БСП, който попита каква е спешността, за да се гледат оръжията още тази сутрин. По думите му парламентът се превръщал в "Генерален щаб на отбраната". Гуцанов се оплака, че точката се вкарвала "силово" в пленарната зала, в разрез с Правилника за организацията и дейността на НС. Същата теза подхвана и съпартиецът му Георги Свиленски. Червените депутати обаче не се оплакваха, когато Правилникът се нарушаваше, за да се прекрои Изборният кодекс набързо.

В крайна сметка точките бяха вкарани в дневния ред на парламента със 155 гласа "за" и 45 "против" (БСП и "Възраждане").

Дебатът и решението ще се вземе при закрити врата, но още докато камерите в зала бяха включени, на трибуната се изредиха редица депутати от БСП, които с често използвания от тях аргумент да искат думата за процедури по начина на водене заговориха за "коалиция на войната" и вкарване на България във военния конфликт. Всички червени депутати, които взеха процедура, поискаха пренареждане на дневния ред. Те предлагаха какви ли не точки, които да изместят проекторешението за оръжията. С гласовете на ПП, ГЕРБ-СДС, ДБ, ДПС и БВ нито едно от тези искания не мина. Иван Ченчев, който вчера покани Радев, за да отговаря защо министрите му се крият от парламента, и днес покани президента - този път в ролята му на върховен главнокомандващ.

След 40-минутни процедурни хватки на трибуната излезе съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който обвини левицата, че плаши обществото и се държи безотговорно.

"Ако продължавате да твърдите, че има "коалиция на войната", разбирам че искате да се представите с "Възраждане" като "коалиция на мира" - на руския мир", каза той.

По-късно БСП даде брифинг в парламента. Лидерът на партията Корнелия Нинова поиска министърът на отбраната да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна. Тя смята, че и заседанието на НС не трябва да е засекретено.

В началото на ноември Народното събрание възложи на МС в срок до един месец да внесе в парламента проекторешение с военната и техническата помощ за Украйна. Впоследствие военният министър Димитър Стоянов съобщи, че ще изпратим леко стрелково оръжие и някои боеприпаси, но подробностите не са ясни, тъй като проекторешението е в секретното деловодство на НС. То предвижда още да се разреши на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна да участват в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България. Проектът включва още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи (офицери/сержанти) пък ще бъдат разположени в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или в Германия.

Освен документа НС ще гласува и Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на страната ни и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. И двете точки ще се разгледат на закрито заседание заради класифицираната информация.

В момента депутатите разглеждат проекторешението, а после ще гласуват и законопроекта. Заседанието е закрито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

AlexT

09.12 2022 в 13:38

3. Донася САМО диктатура, режим еднопартиен, убийства без съд , ТОТАЛИТАРНИ режими …Факт…История …И затова и днес , и сега , САМО недоразвити, малограмотни, примитиви русофилски,копейкински , очакват някакви по- добри времена , благосъстояние , просперитет вследствие ОКУПАЦИЯ от СЪВЕТСКО / РУСКАТА АРМИЯ …:)) Рускии “ МИР” ….!? И руски СВЯТ / “мир”-на руски/ и руски ‘МИР” – като мир , НЕ искаме ..:))

1000

7

AlexT

09.12 2022 в 13:37

2. … Няма , вече, достатъчно танкове , а скоро ще има и противовъздушни ракети –срещу руските самолети и хеликоптери..
С две думи – ако НЯМАШЕ ВЪОРЪЖЕНИЕ ,/ малко / от ЗАПАДА , другари копейкинци и ГЕРОИЗМА на украйнците, МИРЪТ ЩЕШЕ да дойде / желания от вас / , с ОКУПАЦИЯ на ¾ , поне, от Украйна ! ТОЗИ “мир” вие , антибългари, искахте !! И да продължи по- нататък, още, из Европа и до нас – този руски “мир “ !
А и КОГА, и КЪДЕ в ПОСЛЕДНИТЕ над 100 години , съветската / руската армия е ДОНЕСЛА НЯКЪДЕ по СВЕТА – СВОБОДА , ДЕМОКРАЦИЯ, ГРАЖДАНСКИ ПРАВА , СВОБОДНИ избори , Право на ИЗБОР , просперитет на дадена държава ? Къде, че не се сещам..:) В Източна Европа ли , след войната ! 
Донася САМО диктатура, режим еднопартиен, убийства без съд , ТОТАЛИТАРНИ режими …Факт…История …И затова и днес , и сега , САМО недоразвити, малограмотни, примитиви русофилски,копейкински , очакват някакви по- добри времена , благосъстояние , просперитет вследствие ОКУПАЦИЯ от СЪВЕТС

1000

6

AlexT

09.12 2022 в 13:35

1.Руски “МИР” :) .. Тезата на копейкин , нинова и радев е ..плоска , пропутинска и антиевропейска ! НЕпредоставянето ОРЪЖИЕ на Украйна за да се ЗАЩИТИ, щеше да доведе до бърза ОКУПАЦИЯ на 4/5 от територята и от руската армия ! Дори радев ни убеждаваше за 3-4 дневна война ..:) НО, украйниците, един заслужаващ уважение народ, се противопостави ! Нямаше цветя за съветската армия –“освободителка” :)Една малка изстрелвана от рамо ,американска противотанкова ракета ‘ Джавелин” / движейки се променливо и атакаувайки танка – отгоре / –спря пълчищата руски ТАНКОВЕ– между 800-1000 броя, вече ги няма .. Последваха МАЛКО “Хаймарси”- точни ракети, артилерийски установки – малко , БОЕПРИПАСИ за старите руски танкове, и артилерия и …великата съветска армия – ЗАТЪНА :) Сега, войната e почти позиционна, с украйнски успешни атаки .. И великата съветска армия – вече не смее да навлиза в нови области на Украйна – и води САМО ракетно- артилерийски обстрел- от разстояние : … Няма , вече, дос

-8452

5

евроатлантик

09.12 2022 в 11:34

Юзърче-лузърче, днес на какво си?

-8452

4

евроатлантик

09.12 2022 в 11:32

Италиянците изпратили на хохлите снаряди от 1966г.! Сигурно и ние имаме някой и друг сандък хартисали. Новите им ги продадохме през Полша...

1000

3

user4eto

09.12 2022 в 11:29

Тия червени боклуци не разбраха ли, че няма думата - неутралитет?

"Не се страхувайте от враговете си - те могат само да убиват;
не се страхувайте от приятелите си - те могат само да предават;
страхувайте се от безразличните,
защото с тяхното мълчаливо съгласие се извършват предателства и убийства"

Запомнете го това!

А ако не можете, пожелавам ви на всички до един, в домовете ви да влязат най-жестоките престъпници, а който има възможност да помогне да се обяви за неутрален.

-1600

2

belovejdov

09.12 2022 в 11:14

Ти от тях ли си?

2935

1

alfakentavur

09.12 2022 в 11:07

Червени боклуци - национални предатели.