Финално: След 4 часа дебат депутатите решиха да пратим оръжие на Украйна

"Български възход" на Стефан Янев също подкрепи решението, гласове "за" дадоха ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ. Нинова се пита кой е излъганият

Ружа Райчева 03 ноември 2022 в 14:13 10986 45

От парламентарната група на БСП издигнаха надписи

Снимка Стопкадър Фейсбук

От парламентарната група на БСП издигнаха надписи "МИР" по време на гласуването

След над четиричасов дебат парламентът гласува проекторешение за "оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България" и даде срок на правителството до месец да внесе такова предложение в Народното събрание.

От 225 гласували народни представители, "за" бяха 175, "против" - 49, а един се въздържа. Парламентарните групи, гласували против пращането на военна помощ на Украйна, са на "Възраждане" и БСП. Единственият въздържал се от гласуването е от групата на "Продължаваме промяната" (бел. ред. справка на OFFNews сочи, че това е Константин Бачийски). Подкрепата дойде от ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ и - изненадващо, от "Български възход" на Стефан Янев.

Гласуването в пленарната зала

Вчера на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и отбрана ГЕРБ и "Демократична България" се обединиха по общо проекторешение за "оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България", което дава срок на правителството до месец да внесе такова предложение в парламента. В комисията решението бе подкрепено и от "Продължаваме промяната".

По време на днешните дебати по текста в пленарната зала Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че това е шанс да се поправи грешката на предходния парламент и България да се "нареди до съюзниците си" в НАТО и ЕС. Той призова депутатите да не заемат циничната позиция и да гласуват "за" пращането на военна помощ на Украйна. 

"За 30 години демократичен процес и 20 години в НАТО ние не сме придобили много нови военни способности. Затова е този проект е свързан с превъоръжаване на армията ни. (...) Цинизъм е светът да каже "Ще окажем хуманитарна помощ, но с оръжие не можем." България не може да си позволи да заема повече такава позиция", заяви Славов.

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев изрази надежда, че вече "съществува консенсус, който прави на пух и прах опорката", че българското общество е против пращането на военна помощ на Украйна. 

Ангел Георгиев от "Възраждане" констатира, че мнозинството от държави по света не пращат военна помощ на Украйна. Според него подобен акт би бил равносилен на национално предателство. "Очевидно се бърза под външен диктат, което показва, че няма самостоятелност при вземането на решения, което е пагубно за българския народ", каза той.

Неговият съпартиец Николай Дренчев заяви, че българската армия е в плачевно състояние и че няма как да се даде каквото и да било. "Това стана категорично ясно от думите на министъра на отбраната вчера в комисията", каза той и предложи от проекторешението да отпадне цялата военна конкретика и да остане само политическата декларация. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев каза, че партията му подкрепя предложеното проекторешение и предложи поправка в текста: "Предлагаме да допълним с текст, който ще даде възможност българското правителство, със своите представители, да има яснота за мандата и възможностите за намирането на т.нар. заместващи способности."

По-късно Янев оттегли предложението си. Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова каза, че с това решение България за пореден път потвърждава своята евроатлантическа насоченост:

"Защо е важно, че сме член на ЕС? Това е била основната цел на българските възрожденци и революционери. Българските възрожденци никога не са искали да имаме проруска нагласа и да пазим неутралитет. Доказателство за това са не само битките, които сме водили за нашата независимост, но и доброволното участие на революционерите ни в чужди битки. Когато вярваш в правотата на една страна, военна неутралност не може да има."

Елисавета Белобрадова в пленарната зала. БГНЕС/Зара Русева

По думите ѝ опорката, че това решение не е важно за българското общество, не е вярна, защото става дума за "дневния ред на целия свят, на демокрацията и демократичния ни ред". 

Ивайло Чорбов от "Възраждане" ѝ отговори, че с пращането на военна помощ на Украйна буквално ще се изчерпат ресурсите на България в международен план: "Плюйте Путин, а защо народа? С тези пушки просто ще убивате руски войници, нищо няма да промените с голи декларации", каза той. 

"Не само, че е цинично, но е отвратително това искане да се освободим от съветската техника, за да я заменим с нова", заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП).

"България може да бъде държава, която не задълбочава конфликта, а помага за спасяването на инфраструктурата на Украйна. С тези действия днес вие не потвърждавате, а ерозирате позицията ни в НАТО. Ние от БСП казваме "не" на войната, "да" на мира", каза той. 

Бившият министър на иновациите от ПП Даниел Лорер взе думата и заяви, че истинският цинизъм е поддържането на остаряла съветска техника. "Няма да оголим българската армия, ако се отървем от руските доспехи. Да заменим оборудването с ново и модерно, да направим една хубав и модерна България. Ако не сега, кога?", попита той. 

Нинова отправи обвинения към Кирил Петков

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата и обяви, че "повече оръжие означава повече война". По думите ѝ е крайно време да се спре този конфликт и да се търси мирно решение. Тя подчерта, че БСП са последователни в позицията си за Украйна от самото начало. 

"Ще цитирам Петков от юли тази година: "България няма да даде оръжия на Украйна", каза той тогава. Явно нещо днес се е променило. "Български възход" и г-н Янев са най-голямата изненада. Това беше преди изборите, въпросът е сега какво става и кой е излъганият", каза тя и добави, че БСП зоват за мир. 

Корнелия Нинова в пленарната зала. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Александър Николов от "Български възход" заяви, че по времето на кабинета "Петков" е имало рекордно голям износ на оръжия за Украйна. "Това се случи, докато вие бяхте министър на икономиката", каза той. 

Корнелия Нинова отговори, че винаги е повтаряла, че БСП няма да позволяват нито един патрон да стигне до Украйна. 

Христо Иванов: Имперската политика на Путин директно засяга България

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи проекторешението като изключително важно. По думите му то отразява новата ситуация в която България съществува, защото е започнала неизмеримо по-сложна епоха.

Той се обърна към Нинова с думите: "Иван Иванов от вашата група каза, че така ще се види кои партии директно вкарват България във война. Това не е вярно и е безотговорно да се твърди." Лидерът на парламентарната група на ДБ е на мнение, че Путин прави опит да наложи имперска политика на влияние, която директно засяга България:

"За да има траен, сигурен мир, ние трябва да си даваме сметка, че е въпрос на поемане на отговорност за гарантиране на сигурността и мира в нашия регион. Няма как иначе да искаме да има реален мир. Нека си даваме сметка, че тази война, която Путин води, е освен всичко друго и война срещу собствения му народ. Не за пръв път в Русия полудял диктатор решава да легитимира властта си с насилие."

Иван Иванов отвърна на думите на Христо Иванов като каза, че твърдението му не е "изсмукано от пръстите", а е едно възприятие, което немалка част от българите имат. След това депутатите преминаха към гласуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

46

Деспин Митрев

06.11 2022 в 20:53

Да сравняваш руско оръжие с американско, е СЪЩОТО, КАТО ДА СРАВНЯВАШ КАЛПАВИЯТ КОШНИК ВОЛГА 75 КОНЯ ДРЪГЛИВ МАСЛАРНИК С ФОРД ТЪНДЪРБЪРД 1963, 390 КОНЯ, И МЕХАНИКА НЕВИЖДАНА И ДО ДНЕС В РУСКИТЕ КАРУЦИ!

705

45

Деспин Митрев

06.11 2022 в 20:34

С плакатчета да бегат, бегат, бегат пред руското посолство, защото русия с ОРЪЖИЯ разпали ВОЙНА, а не мир без оръжия!
Малко и за базславно завършилия неутралитет на Швейцария през Втората Световна. Когато американската авиация лети над Суис за рейдовете си, швейцарсите започват да ги стрелят отдолу - видите ли - нарушители! Следва обаждане от щатското комадване - ако искате тези бомбардировачи да изсипят бомбения си товар върху вас - продължавайте да стреляте по тях! В този момент, ПРОСЛОВУТИЯТ ШВЕЙЦАРСКИ НЕУТРАЛИТЕТ ПРИКЛЮЧВА! Кучето скача според тоягата и скоро пак ще има тояга, защото това не е неутралитет а опит за легитимиране на агресор.

22548

44

dolivo

05.11 2022 в 12:54

въпроса е морален, съюзнически и партньорски

а който се кефи и рационализира Швейцария какво била направила, да си спомни как беше неутрална във Втората световна, и след това кри крадено кърваво злато дълго време.

2070

41

НЕМА ТАКЪФ

04.11 2022 в 06:55

ДОЙДОХА КАТО ТИГРИ , БЕГАТ КАТО ОФФЦИ ! НАВРЕТЕ ГИ В МОСКОВСКАТА РЕКА "НЕГЛИНОК"/малко блато/ , ОТ КЪДЕТО СА ИЗПЪЛЗЕЛИ !

75

40

230 млрд баксов

03.11 2022 в 21:51

бсп-то да отидат с тия плакатчета на червения площад и да засекат секундите
за колко секунди ще ги приберат в кауша?

1600

39

HolyDiver

03.11 2022 в 20:29

@Име на профила - много добре, поздравления!
Трябва да се направи някаква кампания за разясняване на народа, що е то трол и как процедира по руски. Реално е елементарно да разбереш, кой е платен и кой не стига да имаш малко опит в интернет пространството.
За съжаление има много необразовни българи, вярващи на абсолютно всичко което прочетат

3767

38

Име на профила

03.11 2022 в 20:12

Бармалей трол копи-пейст: https://imgur.com/a/7fJfmIj

Спирит трол копи-пейст: https://imgur.com/a/clhvVb4

Сега, аз не съм феята на троловете, всеки може да си спами каквато дезинформация иска, и откак почнахме да ги ловим оня ден станаха малко по-изобретателни - сменят дума тук, там... Ама за малък форум като този тук учудващо количество опорки, понякога публикувани с препинателен знак точка от Word.

Аз знам друго. Като ходя по улицата, и виждам че е лайно - не казвам, че е супер. В руzzия изглежда е обратното. Има немалко руски телеграм и ютуб канали, които ясно го доказват. И любимия ми тест - излезте със транспарант "МИР! Не на войната" в столицата на 185 държави и ми кажете къде са ви арестували за това.

Идиоти, милорд.

1220

37

хr4

03.11 2022 в 19:05

Като гледам как квичи тролетариата, чак ми става весело! Провал! Взели са копейките, а резултат...никакъв. Ма то е така-с тия глупости дето ги пишат и десет годишно дете не можеш да излъжеш. Особено кефи ония клиента на "Карлуково" с кухата Лейка...