Нинова: Прехвърлят вината на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и така до хан Аспарух

OFFNews 15 юни 2016 в 09:40 5687 2

Нинова: Прехвърлят вината на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и така до хан Аспарух

Представители на правителството ще бъдат на среща в Брюксел на 12 октомври във връзка с нанесените финансови вреди за Европейския съюз от нарушения по Програмата за развитие на селските райони. 

Това каза в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя цитира писмо, което е изпратено на 29 април. По думите ѝ, в него се посочва, че средствата по европрограмата ще бъдат спрени. Вчера и днес твърденията на лидера на социалистите бяха опровергани от министър Десислава Танева, заместника ѝ Васил Грудев и депутати от ГЕРБ. 

Нинова обясни, че писмото е "описано дипломатично", че има грешки в обществените поръчки, което според нея означава кражби, раздаване на поръчки на близки фирми и незаконосъобразно изразходване на средства. Тя обясни, че като причина е посочено и късното създаване на сертифициращия орган в България, който трябва да направи проверките. По този начин не са направени необходимите проверки, което, според писмото, „не дава увереност на ЕК, че тези разходи са правилни“. "Поради което те засега ги спират и няма да ги възстановят от европейския бюджет", каза Нинова.

По думите ѝ твърденията на зам.-министър Грудев не са верни. "Вчера чухме какво ли не. Той си позволи да ни плаши, че който говори по тази тема, ще го съдят. Просто да спре. Няма как с тази заплаха да спре да кажем истината и да проумеят, че държавата има проблеми и да започнат да ги решават. Прехвърлят вината на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и така до хан Аспарух", каза Нинова и уточни, че в писмото е посочена 2015 г. „Тази практика на г-н Борисов и кабинетите му да се прехвърля вината назад във времето, не дава резултат. Не може да не виждаш проблема и да не виждаш решения", каза тя.

По думите ѝ средствата няма да бъдат възстановени от Европейската комисия, ще бъдат поети националния бюджет, в който няма планиран такъв разход. Това вероятно ще бъде компенсирано с нов заем, смята Нинова. "Това означава, че от вашите данъци, които плащате, ще се покрият тези разходи за кражбите, които те правят. За в бъдеще трите поколения ще плащат", каза тя.

В отговор на твърденията ѝ в ефира на bTV Васил Грудев заяви, че не може да се говори за спрени средства при положение, че сумите вече са възстановени от ЕК. Той покани Нинова в министерството, за да проверят сметките. "Този документ касае счетоводното заверяване на ДФ "Земеделие". Той касае работата на сетрифициращия орган, който трябва да извърши допълнителна проверка на Фонда. Обясни, че има въпроси за доуточняване. И ЕК има допълнителни счетоводни въпроси към сертифициращия орган.

Нинова контрира с цитат от писмото, в което се посочва: "Разглеждаме възможността да предложим изключването от финансиране от ЕС на тази сума. Установените пропуски ще продължат да съставляват основа за финансови корекции за България“. Ще ви намалят парите, няма да ги възстановят", обърна се Нинова към Грудев.

"Не може да говорите, че 1.1 млрд. не са възстановени, при положение, че те са от 10 март по сметките на ДФ „Земеделие“, заверени от ЕК. Това е некоректно. Да не говорим, че такива суми нямало да бъдат възстановени и ще останат за сметка на бюджета, е абсолютно некоректно", отговори Грудев. Той обясни, че на предстоящата среща в Брюксел през октомври ще бъдат предоставени допълнителни отчети. Нинова отново отговори с цитат писмото, според който "Грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията".

Грудев обясни, че парите са разходени и са заверени и възстановени от ЕК. "Те ще бъдат обект на проверка и за в бъдеще, но няма как да говорим, че 1.1 млрд. ще останат за сметка на националния бюджет, при положение, че те вече са възстановени в националния бюджет от ЕК. Това е грубата спекулация. Писмото е счетоводен документ, който трябва да затвори счетоводно сметките на ДФ "Земеделие" на база на докладите на сертифициращите органи", каза Грудев.

"Г-н Грудев, не ме предизвиквайте да бъда груба, вие лъжете", отговори Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12071

2

Elle

15.06 2016 в 17:18

Да, да. Прехвърлят вината другия път! Ами вината за спрените еврофондове по времето на управлението на най-голямото недоразумение "Орешарски", пак ли ще кажете, че не сте виновни вие?! Тогава, заради вас, страната ни загуби доверието на ЕК... Комунисти такива! Че и нагли - продължават с лъжите и измислиците си!
 
X

Подкастът на OFFNews