Настимир Ананиев, Волт: Големите медии не дават алтернатива на гражданите

OFFNews Последна промяна на 07 май 2019 в 12:43 1424 0

Трите големи телевизии – БНТ, БТВ и НОВА не дават алтернатива на гражданите, предоставяйки ефирно време предимно на едни и същи политически лица от статуквото. По този начин основните медии в държавата лишават около 30% от населението, които не са решили за кого да гласуват, от възможността да се запознаят с каузите на новите формации. Изборът остава от обичайно заподозрените парламентарни партии, като хора трябва да избират най-малкото зло или пък да не гласуват. Това заяви лидерът на Европейска партия Волт Настимир Ананиев, който е и водач на листата за евровота, по повод днешния Ден на радиото и телевизията.

„Честитим празника на всички достойни журналисти и служители в радиата, телевизиите и електронните медии. Сред тях има изключително достойни, качествени и ерудирани личности, с които разговорите винаги са предизвикателство. Не се страхувайте, бъдете дръзки и независими. Трябва да признаем обаче, че България не случайно се намира на 111-то място по свобода на словото. Тежките констатации на „Репортери без граници“ се потвърждават от редакционните политики на трите големи телевизии, които си налагат автоцензура и се страхуват да дават трибуна на новите партии, чрез което да помогнат за по-информиран избор на гражданите“, посочи Настимир Ананиев.

Той добави, че за всички вече е ясно, че инвестициите в медиите трудно могат да се върнат, от което изниква въпросът дали в случая огромните пробойни в бюджета не се запълват на база на подкрепа за партии или за атака на конкуренти. По този начин свободата на словото отстъпва пред гражданския дълг.

Той добави, че подобен е случаят дори с националната телевизия, която дава превес на парламентарно представените партии и пренебрегва останалите формации, които са с нов заряд и идеи за правене на политика от съвсем друг тип. И това на фона, че се издържат от парите на данъкоплатците и трябва да са гарант за безпристрастност и плурализъм. Ананиев даде пример с Панорама, най-рейтинговото и гледано предаване с БНТ, където ще се канят само парламентарно представени партии и такива с евродепутати, вместо да има жребий за участията и всеки да има шанс.

Заради подобна практика и в останалите държави от ЕС се обмисля да има отделен еврокомисар, който да отговаря за медиите и борбата с фалшивите новини. Точно такава стъпка ще покаже за пореден път, че само европейските лостове могат да ни върнат изконните ценности, които са заложени в основата на съюза. Не случайно и папа Франциск излезе с позиция относно медиите. В посланието си той посочва:

„Нуждаем се от журналистика, която е свободна, в служба на истината, добротата и справедливостта; журналистика, която помага за изграждането на култура на среща. #DefendMediaFreedom“.

На 5 май Европейска партия Волт откри кампанията си в Бургас, където представи своя кандидат за европейски депутат – Ивайло Илиев.

"За Бургаски регион може да се направи много. Искаме бургазлии да се почувстват европейци. Това е един от основните проблеми в цяла България. Повечето хора не разбират какво Европа прави за тях. Националистите плашат с миграция. Ние също сме много притеснени от миграцията, но от тази на 400 хил. българи, които за последните 7 години са напуснали България. Всички политически партии трябва да направят така, че тези хора да се върнат у нас, за да работят за България и да допринесат за нейното развитие", заяви Настимир Ананиев.

Ивайло Илиев добави, че като бивш спортист знае, че в правенето на политика трябва дисциплина и постоянство. Ще се радва бургазлии да го подкрепят в предстоящите европейски избори.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019