Наказаният Калоян Паргов победи: Иван Таков е новият председател на БСП-София

OFFNews Последна промяна на 22 март 2022 в 20:04 3348 0

Иван Таков е новият председател на БСП-София. Заместникът и фаворит за поста на наказания с отстраняване лидер Калоян Паргов победи при тайно гласуване на делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на партията. 

Срещу Таков се бори неизвестният извън партийните редици Валери Иванчев, всички останали номинирани кандидати си направиха отвод. Таков получи 157  гласа при тайното гласуване, Иванчев - 7 гласа. 

До избор на нов председател се стигна след като Националният съвет на БСП свали Паргов от лидерския пост на 19 февруари на неприсъствено заседание. Временно стол №1 в софийската структура зае Иван Таков. 

Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София. Завършил е 133-то СОУ „А. С. Пушкин“. Висшето си образование получава в университета „Макгил“ в Монреал, Канада, със специалност „Финанси“. Притежава следдипломна квалификация от БНБ. Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд. Член е на БСП от 2003 година. Председател е на Районния съвет на БСП във „Възраждане“. От 2020 г. е и заместник-председател на Градския съвет на БСП – София. Трети мандат е общински съветник и е заместник-председател на групата на „БСП за България“ в СОС. Женен е и има син и дъщеря – близнаци.

В словото си пред делегатите Иван Таков заяви, че времето днес изисква да се гледа напред и да бъде намерен верният път. 

„Скандалите, обвиненията, низките страсти - те са за враговете ни. Ние тук сме другари. Всички до един. Искам да сме обединени, да сме заедно, да сме силни. А кавгите и интригите не ни правят силни. Напротив! Отслабват ни. Изхабяват енергията ни“, категоричен е новият председател на БСП – София. Той обясни, че задачите са много, отговорността е огромна.

„Работата с хора изисква честност, справедливи решения и много търпение. Позицията председател на Градския съвет на БСП - София изисква кураж и решителност, бързи и разумни действия. Досега съм се справял на различни позиции и няма причина да не продължи да е така. Извървях дълъг път в Партията и е напълно естествено да направя следващата крачка“, обясни Таков.

По думите му предстои много работа и е нужно единение. 
„Трябва да бъдем другари в истинския смисъл на думата. Трябва ни и желание за работа. Трябва ни вяра, че можем да се справим с всичко и да вървим напред“, категоричен бе Иван Таков и очерта задачите, за които ще работи да бъдат решени.

„Първата и най-важна е да успокоим страстите, да се смирим и да възстановим другарските си взаимоотношения. На всички нива в Градската партийна организация. Възможности за това виждам в правилното разпределение на отговорностите; във високата активност на работните органи - комисиите и съветите към Градския и Районните съвети на БСП; в осмислянето на задачите пред хоризонталните структури; в нов смисъл на работата на федерациите към градската организация“, изтъкна избраният за председател на Софийската организация на БСП и допълни, че целта е да не се делим на работещи и оценяващи, а всеки на отговорна позиция да има своето място и отговорност за постигане на набелязаните цели.

Втората задача, която открои Таков е да се определят целите, които столичните социалисти искат да постигнат до Местните избори през есента на 2023 година. 

„Този вот ще бъде голямото предизвикателство пред Градската партийна организация. Това предполага работа в много направления и с особено внимание към местните политики. „Предстои ни да изготвим платформата, с която БСП ще се яви на местните избори в София в края на следващата година. Много внимателно трябва да обмислим и да определим формулата за участие в битката за кмет на София и възможните коалиционни партньори“, посочи Иван Таков. 

Третата задача, която постави той е да бъде спечелена битката за историята. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови