Надежда Йорданова: За "интимна връзка" ще се смятат отношения от поне 60 дни

Кристина Минчева 07 август 2023 в 12:27 7407 2

Надежда Йорданова

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Надежда Йорданова от ПП-ДБ

След случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора депутатите се събраха на извънредно заседание, за да гласуват промени в Закона за защита от домашно насилие и Наказателния кодекс. Предложението на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в обхвата на Закона от защита от домашното насилие да влизат и хората, които са в интимна връзка, предизвика широки дебати, както по време на заседанието на  правната комисия, така и по време на днешното пленарно заседание.

Очаква се на второ четене в закона за домашното насилие да бъде запазено както фактическото съжителство, така и интимната връзка. Към определението за интимна връзка ще бъде добавено, че това е връзка с продължителност поне 60 дни.

На първо четене определението за интимна връзка гласи: "доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения".

Според Цветан Предов от ИТН терминът интимна връзка не трябва изобщо да бъде вписан, защото "предполага много злоупотреби, разчистване на политически и лични сметки, независимо дали са родителски или връзката дете-родител".

Андрей Чорбанов от ИТН поиска изясняване на дефиницията на "интимна връзка".

"Ако една връзка е само сексуална, тя интимна ли е, или ако е само платонична, тя предполага ли относителна стабилност", попита Чорбанов.

Георги Свиленски се присъедини към народните представители от ИТН и поиска вносителите да обяснят какво е интимна връзка. 

Надежда Йорданова от ПП-ДБ обясни мотивите на вносителите, които целят да разширят защитата, която предоставя Закона за защита от домашно насилие. Тя поясни, че на второ четене фактическото съпружеско съжителство ще бъде запазено и ще бъде добавена интимната връзка, чиято дефиниция ще бъде коригирана по следния начин: "интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни, по смисъла на предходното изречение, са отношения с продължителност поне от 60 дни".

Предложението за нова дефиниция, която да се разгледа на второ четене, също предизвика критики.

"Оказва се, че за трайни според вас интимни отношения ще се приемат минимум от 60 дни. Първо, кой ще брои тези дни, и второ, ако са минали 30 дни, какво ще правят тези партньори? Не мисля, че такова законодателство ще бъде полезно за българското общество", каза Иван Ченчев от БСП, като изрази мнението, че трябва да се обърне внимание на образователната система и възпитателната среда в семейството, а Андрей Чорбанов ИТН попита откога започват да текат 60-те дни - "от първата среща или от първия сексуален контакт".

Надежда Йорданова поясни, че ЗЗДН е законът, който предлага закрила и с промените в него няма да се промени НК.

"Колеги, не бъркайте двата закона. Разбирам, че поставянето на времева граница поставя въпроси, но тя е необходима, тъй като относителната трайност не беше приета", заяви Йорданова. 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също коментира промените, намесвайки случаят на Дебора от Стара Загора.

"Дебора е била в точно такава интимна връзка. Тя не е била омъжена за насилника, нито във фактическо съпружество с него. Когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, тя можеше да получи закрила. Днешният дебат показва колко просташки и лимитирано се мисли в тази зала за този проблем, заради това ние ще настояваме да няма нито една повече", каза Кирил Петков.

Дебатите по темата продължават. Очаквайте подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

07.08 2023 в 12:45

И как ще се установяват началото и края на такава връзка?
Всеки обвинен в насилие ще твърди, че е започнала по-късно отколко е и е приключила по-рано, за да няма 60 дни.
Как ще се доказва бройката?
Нито първата среща, нито първият акт могат в повечето случаи да бъдат безспорно доказани.

14469

1

случайно прочетох

07.08 2023 в 12:41

И какво? На ден 59 бой и нищо?
Защо не препишат закона на германците?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика