Законът за домашно насилие разшири обхвата: заменя фактическото съжителство с интимна връзка

Кристина Минчева 03 август 2023 в 15:29 2156 1

Стою Стоев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Стою Стоев - председател на правна комисия

В обхвата на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) ще влизат и хората, които са в интимна връзка. Това гласува днес на първо четене правната парламентарна комисия, която се събра на извънредно заседание след случая с 18-годишната Дебора в Стара Загора.

Към момента за домашно насилие се говори или при условията на брак, или при съжителство на семейни начала. С гласуваните днес промени, които не са окончателно приети, се въвежда и определение за интимна връзка: "доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения".

Въпреки че Министерството на правосъдието подкрепя промените в ЗЗДН, министърът на правосъдието Атанас Славов призова за обсъждане дали терминът фактическо съпружеско съжителство да остане и до него да се добави дефиницията "интимна връзка", като тя би могла да претърпи леки корекции.

Гроздан Караджов от ИТН и Мая Димитрова от БСП също изразиха несъгласието си с дефиницията за интимна връзка.

Караджов предложи да се изготви механизъм, който да установява какво е интимна връзка или интимно отношение. Според Димитрова фактическото съпружеско съжителство не трябва да отпада, а интимната връзка е с дефиниция, която няма да разшири защитата.  

"Тази дефиниция без активен механизъм, чрез който да бъде прилагана, не може да сработи. За да се води диалог, той трябва да е спокоен и научно основан. Да седнат специалисти и да говорят", каза Гроздан Караджов.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ обясни, че фактическото съпружеско съжителство се заменя с понятието интимна връзка, защото второто е по-широкото понятие. Петър Кьосев от ПП-ДБ подкрепи тезата на Йорданова с думите, че целта е закрила за повече лица. 

Правната комисия гласува и по-тежки наказания за физическо насилие

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика