Садизъм: Момиче на 18 г. с 400 шева, след като мъж я обезобрази с макетно ножче, обръсна ѝ главата и счупи носа ѝ (обновена)

С големи букви Окръжният съд пише, че момичето е с лека телесна повреда. Това станало ясно от експертизата на ''живо лице''

OFFNews 28 юли 2023 в 08:47 42982 14

Снимка Стопкадър Нова ТВ

18-годишно момиче е обезобразено с макетно ножче. Нарязани са ръцете, краката и гърдите ѝ, носът ѝ е счупен, а накрая цялата ѝ коса е подстригана с машинка. Едното ѝ око е затворено. 

Това разказа майката на пострадалата жена пред Нова ТВ. Извършителят е на 26 години. 

Случаят е от Стара Загора. На младото момиче са направени 400 шева. Предполагаемият извършител е нейният приятел, който е задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода.

"На 26 юни съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите бяха жестоки, с голяма дълбочина. По скалпа й имаше множество рани от машинката", разказа жената.

По думите ѝ емоционалното състояние е на 18-годишното момиче е сринато.

"Дъщеря ми ми разказа, че се е звъннало на домофона. Попитала е кой звъни, но първо никой не й е отговорил. След това мъжът е казал: "Аз съм", и тя е отворила. Според мен мотивът на престъплението е ревност. Бяха заедно 4 месеца. Преди случилото се нямахме индикация за насилие. Не е имало заплахи", каза още майката. 

Приятелката на пострадалата обясни, че има разминавания между твърденията на прокуратурата и съда.

"Не знаем дали е направил самопризнания. Как и кой реши, че това е лека телесна повреда? От болницата бяха в шок, като видяха в какво състояние е момичето", допълни тя.

Районният съд е постановил постоянен арест, а Окръжният - парична гаранция. Телесната повреда е преквалифицирана - от средна на лека. 

От Районната прокуратура в Стара Загора обясниха, че наблюдаващият прокурор е дал указания за изготвяне на допълнителна медицинска експертиза за определяне вида и характера на причинената телесна повреда на пострадалата.

След изготвяне на експертизата ще се прецени вземане на адекватна мярка за неотклонение с оглед обществената опасност на извършеното престъпление и квалификацията на деянието.

Оттам припомнят, че уведомлението от Областната дирекция на МВР за започнато досъдебно производство, е постъпило на 27 юни.

Извършени са първоначални действия по разследването-оглед на местопроизществието, претърсване и изземване и освидетелстване на пострадалата.

На следващия ден на извършителя на деянието - 26-годишен мъж, е било предявено постановление от Районна прокуратура – Стара Загора за привличане му в като обвиняем за причиняване на средна телесна повреда на 18-годишната.

С постановление на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Стара Загора от 28 юни, мъжът бил задържан за срок до 72 часа.

На 1 юли прокурор е изготвил и внесъл за разглеждане в Районен съд – Стара Загора искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража”. Районен съд – Стара Загора е уважил искането на прокуратурата и е взел мярката спрямо мъжа.

Обвиняемият е обжалвал определението пред Окръжния съд в Стара Загора, който със свое определение от 5 юли е отменил определението на Районния съд и задържането на обвиняемия.

От Окръжния съд публикуваха в сайта си съобщение, в което с големи букви пишат, че пострадалата е с лека телесна повреда, като ѝ е причинено разстройство на здравето, неопасно за живота.

Съдът допълва, че е образувано въззивно частно наказателно дело по подадена частна жалба против определение на Районния съд, с което е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо задържания. Жалбата е именно негова.

Окръжните магистрати изцяло са споделили изводите на първоинстанционния съд за това, че именно Г.Г. е причинил множеството наранявания на момичето.

Според съдебния състав съществува и реална опасност той да извърши друго престъпление, предвид проявите му като личност с висока степен на обществена опасност.

Въпреки изложеното, въззивният съд е решил, че определението на Старозагорски районен съд, с което спрямо Г. Г. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ е незаконосъобразно.

Мерките за процесуална принуда, в това число и всяка мярка за неотклонение, могат да бъдат взети спрямо обвиняемия само в рамките на наказателно производство за деяние, което се преследва по общия ред (наказателно преследване, което се води от държавното обвинение).

В конкретния случай, от заключението на съдебномедицинската експертиза на живо лице се установява, че описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота – лека телесна повреда.

Според разпоредбите на Наказателния кодекс, извършеното от жалбоподателя престъпно деяние (лека телесна повреда) се преследва по реда на частното обвинение (завеждане на наказателно дело от пострадалото лице), пишат от съда.

Това обстоятелство, според закона, не позволява спрямо него да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и „задържане под стража“, поради което обвиняемият е освободен.

Съдията-докладчик е наказвана през 2019 г. със забележка за забавяне на производството на наказателно дело от общ характер поради неспазване на сроковете за изготвяне на мотивите към постановената по него присъда.

През 2020 г. е глобена с 300 лева за неподаване на имуществена декларация пред ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

14

мнение от IP

29.07 2023 в 18:04

Част от съдиите са безхаберни чиновници с високи заплати. "А, пише "лека телесна повреда" пускаме го".. Къде ти тук да се поинтересуваш от случая и да видиш, че е престъпление, извършено с особена жестокост и може да бъде определено като такова от общ характер и да имаш като съдия основанието да постановиш задържане под стража? То за тази цел трябва и да си човек, не просто съдия. Когато професията ти е толкова съдбовна за хората, не можеш да бъдеш душевен инвалид. Както в лекарската професия. Те са три такива: лекар, учител и съдия.

1000

13

PaulPierce

29.07 2023 в 10:09

И това жена съдия го е пуснала. Що за изроди има между съдиите и прокурорите?

-1650

9

ob1

28.07 2023 в 11:54

Явно извергът е нечий син - на прокурор или съдия. Много, много болен боклук...

11730

8

Батко

28.07 2023 в 11:34

Добре де, дайте го човека, съд и прокуратура не вършат работа. Такъв си заслужава да бъде преведен на другия бряг, ще му сложим нова дупка и безплатна кастрация. Освен това е и модерно, така че му правим услуга.

4638

7

Того

28.07 2023 в 11:33

Уникален изрод и съдист. Съдията постановил лека телесна повреда заслужава този изрод да направи на дъщеря му такава лека телесна повреда.

1000

6

Зла свекърва

28.07 2023 в 11:00

А снимка на този голям български мъж от Стара Загора може ли да се публикува? Не че нещо, но да знаем какви големи мъже се разхождат сред нас.

А обвинението и присъдата са цинични. Все се оправдават със законите, но самите прокурори и съдии също действат в полза на престъпниците.

723

5

user4eto

28.07 2023 в 10:55

По всичко личи, че мърсъка има някаква връзка.
А тези променили мярката и преквалифицирали телесната повреда, заслужават същото да се случи и на техните деца.
И на децата на всички копейки и кака корнелиевци, дето се занимават с някакви глупости като джендър идеология. Нещо което не беше познато до преди войната с Украйна и нещо което е ясно защо ни го тикат пред очите.
Бял ден да не видят всички!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика