На границата: Полицаи се топлят с „циганска любов“, оградата се преодолява за минути

Юлиан Христов Последна промяна на 06 януари 2015 в 16:41 33181 14

На границата: Полицаи се топлят с „циганска любов“, оградата се преодолява за минути

Натрупана умора и напрежение, 15-часови работни смени и отопление с печки тип "циганска любов" - това само част от условията, при които работят командированите на границата полицаи. 

Без подслон

Доклад до министъра на вътрешните работи от 17 ноември описва констатираните слабости при провеждането на специализираната операция при охраната на границата. Комисия от 18 души, която проверила на място как протича охраната, установила, че разположените между постовете палатки са оборудвани с "малки, неефективни и нефункционални печки тип „циганска любов”. Според проверяващите печките не могат да затоплят палатките при зимни условия. 

Допълнително неудобство създавал и фактът, че доставените дървета за огрев не били нарязани, така че да влизат в печките. В същото време от договорените с горските стопанства 5120 куб. м. дърва били доставени едва 100 куб. м. Това налагало почиващите от смяна полицаи да събират дърва в района на оглед.

Комисията констатирала още, че битовите отпадъци се изхвърлят безразборно в близост до местата за почивка. От проведените разговори с гранични полицаи е установено, че са раздавани чували за събиране на битовите отпадъци. Това обаче се случило само веднъж и от момента на стартиране на операцията по охрана на границата (октомври 2012 г.) чували няма. 

Недостиг има и на тоалетни. В отсечките, където има патрули, е нужно поставянето на близо 130 тоалетни. Това обаче било невъзможно, като към момента, освен всичко друго, няма и осигурени пари за купуването на допълнителни мобилни тоалетни. 

Комисията открила и построени от полицаите навеси с подръчни средства, като клони, шума и найлони. За осъществяване на връзка между постовете са осигурени телефонни апарати “Тетра”, повечето от които обаче били с увредени акумулатори. Това налагало полицаите да държат връзка помежду си чрез личните си телефони и за своя сметка. 

В голяма част по протежението на границата пътищата са трудно проходими, като има участъци, където не може да премине високопроходимата техника. Неподдържането на пътищата е и честата причина за аварирането на транспортна техника и невъзможността да бъдат транспортирани служители при провеждането на превантивни заградителни мероприятия. 

Фиктивна ограда

Освен всичко друго комисията констатира, че построената 30-километрова ограда може лесно да бъде преодоляна за минути. Комисията препоръчва освен да бъде продължено строителството на оградата, тя да бъде и подсилена с допълнителна защита срещу проникване. 

За това е предвидено въвеждането на допълнително оборудване за регистриране на опити за преминаване на оградата. За това ще са нужни и допълнителни стационарни постове с техническо наблюдение. 

Към 31 октомври 2014 година на границата е имало 315 автомобила, от които 104 повредени. Камионите са били 25 броя, от които в неизправност били пет, а от високпроходимите пехотни машини - три броя, от които едната в неизправност. Основен проблем при транспортната техника е невъзможността за отремонтирането ѝ на място. 

Два месеца преди инцидента на границата, при който загина един полицай, е констатирано, че лошото състояние на пътищата и неспазването на нормите за превозване на не повече от осем души в камион поставя в "сериозен риск здравето и живота на водачите и служителите извозвани с нея." "Тези обстоятелства биха поставили под наказателна отговорност водачите на тези автомобили при възникване на инцидент", заключават още проверяващите.

Потвърдени са и сигналите, че с едни и същи автомобили се извозват задържаните незаконни имигранти и служителите, което също поставя в риск здравето на полицаите заради липсата на дезинфекциращи средства за тях.

Успоредно с това са налице и проблеми, свързани с полагането на труд над установеното работно време и годишната норма от 280 часа. Голям процент от служителите, изпълняващи задачи по наблюдение на държавната граница до настоящия момент, са изработили между 200 и 600 часа над нормата, поставяйки се в ситуация на полагане на наднормен труд без съответното обезщетение, заключават проверяващите.

Полицаите се оплакали също и от липса на униформено облекло; липса на ободряващи напитки; липса на медицинско обезпечаване; неполучаване на допълнителни възнаграждения за специфични дейности; невъзможност да използват годишния си отпуск; разделението на четири различни смени, което води до обстоятелството служителите от нощна смяна да не могат да почиват пълноценно, предвид това, че голяма част са настанени в стаи с две до три легла.

Като решение на проблемите вътрешният министър Веселин Вучков предлага да бъдат назначени допълнително 500 служители на срочни договори, като за целта ще трябва Министерството на финансите да осигури допълнително пари. Освен тях други 200 души ще подпомагат наблюдението на границата. Това ще позволи поетапното отзоваване на командированите на границата полицаи от вътрешността на страната. 

Намеренията на вътрешния министър са да поиска и помощ от Министерството на отбраната. Участието на военни в съвместни патрули по границата обаче вече срещна критиката на министъра на отбраната Николай Ненчев и на президента Росен Плевнелиев. Има възможност обаче армията да съдейства с логистика и да окаже помощ при прокарването на пътища покрай граничната бразда.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2015 в 21:40

Стефко,прекрасно ти разбирам мисълта,съгласен съм с нея и не споря , а ти обяснявам международната практика(сиреч-това горното го обясни на турците не на мен-съмнявам се , че ще се съгласят). Не знам дали знаеш,но едно от основните изисквания(от турска страна) за приемането ни в НАТО , беше ЗАКРИВАНЕТО на легендарните поделения в Харманли,Грудово(дн.Средец),Елхово и Звездец-т.е. тия в приграничната полоса(въпреки , че сумарно тяхната численост не беше никак голяма).Никой не иска чужди войски в опасна близост до собствената си граница независимо колко са като бройка,каква е вътрешнополитическата ситуация,учения ли провеждат,на излет ли са или каквото се сетиш.За преминаването дори на само един железопътен военен ешалон(влакова композиция) на НАТО (т.е. съюзници) през територията на България , по закон е нужно разрешение от парламента(ако не знаеш).

08.01 2015 в 08:36

Емо , комшията не е глупак, разбира какво се случва, мислиш ли ,че те нямат проблем с бежанците? Как изглеждат техните лагери? Дали скитат по държавата нагоре-надолу? С един диалог ,в който да се обяснят мотивите това може да стане, без да се напряга обстановката.Всеки мислещ ще разбере какво е нужда и какво агресия. Турците им е ясно , че не ги нападаме , знаеш ли численоста на армията им?... бледнеем пред тях, ясно е , че не ги нападаме , то е смешно чак. Все едно да направиш боксов мач между първи и седми клас ученици...

08.01 2015 в 02:29

Стефко,струпването на армия по какъвто и да било повод на която и да било граница прави така , че съответния комшия става ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕРВЕН. Да се излупат едни 2-3000 военни на турската(точно на турската) граница е меко казано "руска рулетка"(тука Плевню е прав,ама повечето ни мили съотечественици не мислят с главите си)! Винаги и през всички години от 3-ти Март до днес охраната на държавната граница е било в ресора на ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ(или нейни аналози)която няма НИЩО общо с армията-нищо , че едно време бяха наборни и службата приличаше на "казарма".
ПП. КЛЬН-а не е нищо повече от сигнална система.В момента(покрай Шенген) по границата има разположена охранителна техника с възможности в пъти по-големи от тези на КЛЬОН-а.Това което пазеше границата преди 89-та год. не беше КЛЬОН-а , а бойците с пушките и кучетата и най-вече "политическата воля" на тогавашните управляващи! То и в момента всичко може да се оправи за дни,но просто някой трябва да се прежали да да даде команда "огън"....по такива дето имат човешки права.

07.01 2015 в 17:29

За stefko 88 и останалите по темата.Не бъркайте "гранична полиция" с РПУ-тата,пътна полиция,Простичко,първата дума от названието"гранична" означава граница и задължението и е да охранява границата.За по възрастните това са бивши те"граничари".Тогава момчетата даваха 24 часово дежурство и имаха 1(един)личен ден в седмицата 22 дена год. отпуск,и така 2(две години.И нямаха нищо общо с КПП-ците от Г-6 на ДС дето са и сега на бариерата по ГПП и всичките си негативи хвърлят по митничарите.Това не е работа на армията ни(дето я нямаме)или на някой друг.Това че ръководството им е некадърно, и на тези които са пожелали да постъпят на платена служба като"гранични полицаи" не им е обеснено, че няма нищо общо с рушветите по КПП-та а си е носене на 24-часов НАРЯД ПО СЛУЖБА а не 8,10,12,15 и т.н.часа.Не бъркайте и не намесвайте армията дето я няма и за нищо не става в сегашният си вид.Дано Ви бях полезен.
07.01 2015 в 11:16

Расла съм по границата, дъщеря на граничар....
И до ден днешен не разбирам толкова трудно ли беше да се поддържат с минимални разходи базите?!! Масиви постройки, ободудвани с всичко необходимо, работещи съоражения, които на практика искаха 1-2 пти годишно разораване на полосата и малко рязане на клони.... С по 2 часа на седмица командированите там гранични полицаи можеха да работят в далеч по-нормални условия...
Мъка ми е

07.01 2015 в 10:51

А ще научим ли някога имената на кретените, които наредиха да се разрушат яките електрифицирани гранични заграждения и да се изоставят на разруха всички постройки?

07.01 2015 в 08:52

Обяснете моля на мен простата душица, как става така ,че цяло лято нищо не се свърши? Защо полицията пазаи границата, като тя е за да пази държавата вътре, а армията за да пази от вън? Защо армията се бие в гърдите ,колко е модерна и ефективна( нали все купуват необходими и "евтини" неща), има слкадове за запаса , има техника верижна и друга високо проходима. Има "кадри" има екипировка. Да не излезе , че са голи като пушки и те. Полицията нама техника като воиската, не й е мястото там, тя е да лови имигрантите вътре. Искам да попитам ако войник на пост, още повече граничен, открие огън по нарушител какво става, хаиде сега ходилите в казарма да си припомнят устава. С пръст не може да го пипнат след това, той действа по устав. При наличие на техника и жива сила, зашо не направите охраната да речем под формата на военно учение? Ще се пораздвижите и ще поразкарате прахта от техниката (ако вообще тръгне 80% от нея). Да не говорим , че войничета с бтр и автомати действат "демотивиращо" на пришълците, така и те ще видят , че тук не е разграден двор , асе пази. С тая тромава бюрокрация сте за боклука, ако няма пари , направете един дарителски фонд, то се видя ,че повече няма на къде да се изложите!

06.01 2015 в 23:25

Вместо както трябва, нещата отново са както обикновено. Няма оборудване, няма нормални условия ...

Минчо, ти ако имаш жилище на кредит, жена ти е бременна - ще напуснеш ли работа, сине майчин? Аман от идиоти, все едно в полицията работят някакви не знам си какви идиоти. Идиоти има, но не са мнозинство.

06.01 2015 в 22:37

А те какво исакат - сателтка и мажьоретки.За това лапаш мангизи и се пенсионираш млад. Ако оцелееш..

06.01 2015 в 19:51

Крайно време е да се възстановят "Гранични войски" в наборния им вид-със заставите,кльон-а,кучетата,калашниците,стрелянето на месо и наградите за застрелян нарушител....Гарантирам ви , че т.нар. "бежанци" трайно ще забравят за България.