Quantcast

И армията ще помага на границата с Турция

Очаква се сериозен миграционен натиск през март

Ивайло Анев Последна промяна на 30 декември 2014 в 13:41 2096 4

Министерство на отбраната (МО) ще поеме транспортирането на служителите на Министерство на вътрешните работи (МВР), които охраняват границата между България и Турция.

Това стана ясно от брифинг на вицепремиера по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, вътрешния министър Веселин Вучков и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Кунева обяви, че на оперативно заседание на Министерски съвет е било решено да бъдат назначени нови около 700 служители на "Гранична полиция" и да се доизгради защитно съоръжение по границата с дължина от 131 километра.

"Около месец март 2015 г. се очаква засилване на миграционния натиск към страната", обяви Кунева. "С оглед стъпките ни към влизане в Шенген, е много важно как ще се справим с него", добави тя.

Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че с предвижданото назначаване на служители на „Гранична полиция“ ще се спестят 9-10 млн. лв. от командировки. Обявената вчера цифра от 700 души, които ще бъдат назначени, обаче днес набъбна на 900.

Кунева увери, че страната ни ще използва най-добрите опити и възможност, които има, за да направи границата ни сигурна и охраняема, особено тази с Турция. По думите й целта е да няма толкова голяма нужда от жива сила, която да се изтегля от вътрешността на страната.

Вучков обясни, че решението е към 1 март МО да поеме транспортирането на служители, които ще патрулират на „зелена граница“ с южната ни съседка.

През 2014 г. са похарчени близо 60 млн. лева за справяне с бежанския натиск, а за догодина са предложени 97 млн. лева, каза още вътрешният министър.

Министрите са обсъдили и изграждането на нови пътища успоредно на южната ни граница и потстъпите към нея. Все още не е ясно колко средства ще са нужни за това, както и за оставащите 131 км ограда, която трябва да се изгради по граничната бразда с Турция.

Не са направени изчисления и какви ще са разходите на Министерството на отбраната за осигуряването на транспорта от март следващата година. Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2015 в 13:34

Една четвърт от армията ни е в отпуск по майчинство

30.12 2014 в 18:52

Посмали малко. На времето само отпуска даваха.
Е, тогава се стреляше, защото войниците бяха спокойни че ще ги наградят, докато сега полицаите на границата са сигурни че ще ги съдят разните организации за защита на животни.

30.12 2014 в 15:52

То хубаво , ама това дава ли им право да стрелят? Как ще опазят границата само с присъствие? Действие трябва и адекватни мерки, стрелбата е една от тях. Това държавна граница ли е? Застреляйте няколко поуплашете ги малко , как да станат иначе нещата, с молби и уговорки? Предлагам за всеки отстрелян , на стрелеца да му се дава половината от средствата , които отиват за депортиране обратно,документи,транспорт,престой.... като бонус за залуга към заплатата. И ще видите как в кратки срокове трафикът ще намалее, а ушев ще бди зорко-зорко с автомата. Даже и икономия ще има ...

30.12 2014 в 15:12

Армия?Че ние изобщо имаме ли такава?