Плевнелиев: Армия на турската граница ще е дипломатически скандал

OFFNews Последна промяна на 06 януари 2015 в 12:51 8177 30

Росен Плевнелиев

"Идеята за участието на българската армия в опазването на границата с Турция меко казано не е добра. Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България".

Това обяви президентът Росен Плевнелиев след церемонията по освещаване на бойните знамена на армията.

„Не бих допуснал българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия – това не е добре за нас. Второ, още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция с войници, БТР-и и техника.

Това е недопустимо и не е добра идея. Надявам се правителството да намери правилното решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата.”, заяви държавният глава.

След смъртта на един полицай на Коледа в инцидента с обърналия се ЗИЛ, който превозваше 15 полицаи от границата, правителството започна да говори за включване на армията в охраната на българо-турската граница.

Няма пречка армията временно със съвсем малък състав да помогне за справяне със ситуацията в най-близките месеци, обави вчера вътрешният министър Веселин Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2015 в 13:24

A зaщо турско гръцкaтa грaницa е охрaнявaнa пдрфектно..нaли и те дa в Нaто..но гърците държaт нa нaционaлнaтa си сигурност и явно не им пуйa от тaкъв скaндaл..a нaлaфa гфaницa е рaзгрaден ьвор щом влизa толковa згaн през нея..a товa е и външнa грaницa нa ЕU.. a aко г.Плеснелиев е. Учил изтория дa погледнд 500 г период нa турско фобдтво у нaс.но явнл е зaбрaвил този период..ли тaкa му отървa..LIMYR

08.01 2015 в 09:37

Хора, защо се изказвате неподготвени? Плевнелиев е напълно прав. По Конституция армията няма право на присъствие на която и да е граница, освена ако няма военно положение. Работата за опазване на границата е на Гранична полиция, която е част от МВР. Така, че по-скоро министърът на Вътрешните работи да се допита до съветниците си, вместо да говори глупости.

07.01 2015 в 20:20

Като е толко некомпетентен , да се допита до съветниците си, дето и без това взимат заплати, но това недоразумение трябва да си ходи вече !!!

07.01 2015 в 13:49

Американските фондации за това им купуват скъпи костюми на тия ганьовци за да ни затрият държавата тогава няма да има проблем с нас няма да ни има!

07.01 2015 в 13:34

За информация на президента, турците пазят българската граница с редовна въоръжена до зъби войска ! Нашите застави и казарми са превърнати в краварници и овчарници,българите пазят турската граница с 10 разбрицани Лади Ниви !!!

07.01 2015 в 13:31

Този гяурин най после трябва да си подаде оставката. Това е срам и позор за една държава да има такъв малоумник за държавен глава. Та защо ни е за друго тази армия-нали да защищава от външни посегателства държавата ни. Сакън да не се разсърдят турците ,че не допускаме и имвмръщаме тази сган , която самите те извозват и ни прщат през границата.Не се учудвамна този малоумник ,ана тези малоумници -повече отедин милион човека , които гласуват занего и за Боко Тиквата.

07.01 2015 в 11:34

Този президент, трябва да бъде вързан на позорния стълб и заплюван от всеки минувач.

07.01 2015 в 08:59

ТОЯ ИДИОТ СЕ НАМЕСВА ВСЕ ДЕТО НЕ МУ Е РАБОТА.ЕЙ ГЛУПЕНДЕР ПРОСТ ОСТАВИ НА ВОЕННИТЕ И УМНИТЕ ДА РЕШАВАТ.БОКЛУК НЕНОРМАЛЕН

06.01 2015 в 22:52

Аре да ти дърпат и другото ухо и да те уволняват вече. Недоразумение си бeше, недоразумение си остана. Не е случайно, че дори жена ти се срамува и не иска да застане до теб на публично събитие.

06.01 2015 в 20:20

Досега се въздържах да критикувам Плевнелиев. Но сега се чудя дали това изказване е плод на глупост, натиск или и двете?!
Този гащник президент на България ли е или на някаква друга държава? Негово задължение е да защитава държавата, а не да дрънка глупости!
Щом защитата на държавата изисква "дипломатически скандал" значи ще има дипломатически скандал, докато проблемът бъде разрешен.