Митрофанова остава “вън”: Посланиците на Русия и Беларус без покани за откриването на 48-ото НС

Йорданка Веселинова 13 октомври 2022 в 13:39 11891 17

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Протест с искане България да предостави оръжие на Украйна, 29 април 2022 г.

Посланиците на Русия и Беларус няма да присъстват на първото заседание на 48-ото Народно събрание следващата сряда, решиха депутатите след извънредна среща в парламента.

Срещата бе по инициатива на ДБ, които настояха въпросът с руския посланик Елеонора Митрофанова да се изясни преди откриваното на НС, за да не се превърне "в цирк" денят на неговото откриването.

Георги Самандов от "Български възход" заяви, че има протокол и той следва да се спазва.

Минути преди срещата и след два дни мълчание стана ясна и позицията на ДПС. “Нашата позиция е ясна. Митрофанова няма място в парламента”, каза Хамид Хамид.

Скандалът около казуса се заформи във вторник, когато в НС се проведе неформална организационна среща за сформиране на новия парламент. От администрацията на НС тогава предложили списък с гостите, които да получат покани, в който фигурирало и името на Елеонора Митрофанова. От "Демократична България" настояли Митрофанова да не бъде канена, като това предложение е подкрепено само от "Продължаваме промяната".

След като скандалът излезе в медиите, и от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция, в която се казва, че партията "е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание". Вчера обаче Вежди Рашидов от ГЕРБ, който ще открие 48-НС, заяви пред БНР, че "ако не поканим Митрофанова на откриването на НС, това е обявяване на война". Последва реакция от лидера на партията Бойко Борисов, който на брифинг заяви, че  парламентарната му група няма да влезе в пленарната зала, ако Митрофанова е там.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" пък заяви пред OFFNews, че мястото на народните представители е в зала, но не и на Митрофанова. Той изтъкна, че е недопустимо присъствието на руската посланичка, когато руските служби правят инсинуации за българска връзка с взрива на Кримския мост.

Така седемте партии в НС се скараха още преди парламентът да е заработил.

''Митрофанова вън'' или ''Митрофанова вътре'': Партиите все още спорят дали да поканят руската посланичка

Заради скандала партиите така и не стигнаха до окончателно решение трябва или не руската посланичка да присъства на първото заседание на 48-ото НС. Заради това вчера ДБ инициира днешната извънредна среща в парламента

След днешното финално решение поканите ще бъдат изпратени в петък. Според процедурата първо следва да бъде обнародван указът на президента за свикване на НС в "Държавен вестник", а след това и поканите за официалните гости да бъдат разпратени. Междувременно БОЕЦ организира протест пре Народното събрание, който ще посреща депутатите в първия им работен ден. Акцията е под надслов "Без Митрофанова в Парламента! Подкрепа за Украйна! Импийчмънт на Радев!". Протестът започва в 08:30 ч. на 19 октомври пред официалния вход на парламента. 

Политическите реакции

След срещата, която продължи малко повече от 30 минути, стана ясно, че е искано становище от МВнР. В него са цитирани препоръки на ЕС, в които се посочва, че дипломати от Русия и Беларус са нежелани. Тази позиция раздели партиите на два отбора - “за” и “против” изпращането на покана на Митрофанова. В първия се отделиха БСП и “Възраждане”, а във втория - ПП, ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и “Български възход”.

Георги Свиленски от БСП заяви, че според протокола следва да се изпратят покани до всички посланици.

“Единствено съм притеснен за г-н Вежди Рашидов дали ще дойде да открие Народното събрание, тъй като той е на друга позиция. Това може би ще е следващата изненада - дали ще пристъпим към следващия по възраст депутат”, лаконично отбеляза той.

Думите му са по повод вчерашното изказване на Рашидов за Митрофанова, което се различава от позицията на ГЕРБ.

Надежда Йорданова от “Демократична България” изрази удовлетвореност от решението руската посланичка да не бъде канена. Тя обяви, че няма списък за задължителните гости за първото заседание на НС.

“В този случай България ще се държи достойно”, обощи тя.

Йорданова каза още, че отношенията между България и Русия не се променят с това решение и добави, че още от март има решение на Европейския парламент, в което се посочва, че в сградата на ЕП не би следвало да се допускат представители на Русия и Беларус.

Станислав Анастасов от ДПС добави, че това решение е нормално след агресията на Русия в Украйна.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС изрази удовлетвореност, че “надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението”.

“Ние бяхме обявени за неприятелска страна много отдавна именно от Русия. Не очаквам по-сериозно влошаване на отношенията между двете държави. Смятам, че България трябва да продължи да защити националния си интерес, а той е да продължи да отстоява европейските ценности.”

От “Български възход” коментираха, че съществуват по-сериозни проблеми за решаване, а страната следва да се съобрази с европейските препоръки по казуса с Митрофанова.

Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” добави, че решението е административно и не следва да се политизира излишно.

* Текстът е обновен в 14:53 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

17

Ivan

13.10 2022 в 18:55

"Митрофановна-вън или вътре" е провкативно поставена теза. Просто тази нагла до простотия личност, посланик на дивака Путин, отдавна заради своето поведение трябваше да бъде изгонена то държавата ни! това не стана. Сега тя просто е нежелан гост в парламента на Република българия! Харесва, или не и харесва-както каза карлик Вова- това е положението и ще търпиш миличка!

2051

16

Propaganda

13.10 2022 в 17:08

О неееееееее, въвличат ни във война с нацистка русия!!!

Как ще изкараме зимата без рашистки туристи, а лятото без газ???

Как ще внасяме високи технологии, техника, особено перални, коли, самолети и дронове от раssия?

10298

15

AntiZ

13.10 2022 в 16:37

Zlatko, пропусна да кажеш, че накрая ще се изпикае в шадравана пред преZиденстството! Не го е правил при фонтана при "братята Славейкови", както ги нарече веднъж един мухльо от Испания, щото го е страх да не му светне уя от тока, дето лани уби човек.

10298

14

AntiZ

13.10 2022 в 16:31

Но както казват хората: "на зло куче - сопа! На прост избирател - рашидов (и борисов)!"

10298

13

AntiZ

13.10 2022 в 16:29

Fari, да ме прощаваш! рашидив и Култура е оксиморон! Простак, достоен приятел на другия простак (от банкя)!
https://youtu.be/wztv52eJhvs

6386

12

Zlatko

13.10 2022 в 16:25

Утре Румен Петков ще е в послството, да й държи ръка и да й обяснява, колко неправилно и несправедливо е това решение. И как той, категорично се разграничава от такова решение и го осъжда.

2073

11

Johnny B Goode

13.10 2022 в 15:56

Джендо, Пешето и подобните му са по-голям проблем на България от Митрофанова

1166

10

Fari Matraji

13.10 2022 в 15:47

ГОСПОДИН Рашидов. Що за покана щяхте да отправите към гост които щеше да бъде освиркан, замерян с яица е посрешнат с украински знамена. По добре поканете си я на гости у дома. Поне може да и пода ите цвете. А помните ли как соц режима се отнасяше към изкуството? Творците вън да живее халтурата в полза на нашите освободители.... Вие сте културен човек, не очаквах това от вас

345

9

Джендо Джедев

13.10 2022 в 15:17

Пеше, Митрофанка е един от проблемите на България.

3714

8

GB

13.10 2022 в 15:16

"Георги Самандов от "Български възход" заяви, че има протокол и той следва да се спазва." ------------

То и договорите трябва да се спазват, за мир, за гаранции на суверенитет и териториалната цялост, търговски, и т.н. .....
 
X

Да помогнем на украинските деца!