''Митрофанова вън'' или ''Митрофанова вътре'': Партиите все още спорят дали да поканят руската посланичка

Към момента няма нито една изпратена покана за откриването на парламента

Йорданка Веселинова 12 октомври 2022 в 16:01 3452 13

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Протест с искане България да предостави оръжие на Украйна, 28 април 2022 г.

"Митрофанова вън" или "Митрофанова вътре" - това е въпросът, който скара партиите точно седмица преди началото на 48-ото Народно събрание.

Към момента все още няма решение дали руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова ще бъде поканена на официалната церемония.

Митрофанова поканена на откриването на парламента

Скандалът се заформи вчера по време на неформална организационна среща за сформиране на новия парламент. От администрацията на НС предложили списък с гостите, които да получат покани, в който фигурирало и името на Елеонора Митрофанова. На това предложение се противопоставя само Надежда Йорданова от "Демократична България". Тя е подкрепена от представителя на "Продължаваме промяната", разказа вчера Ивайло Мирчев. По негови думи от "Възраждане" заявяват, че държат на присъствието на Митрофанова, а останалите четири партии - БСП, ДПС, ГЕРБ-СДС и "Български възход" не вземат страна.

След като скандалът излезе в медиите, и от ГЕРБ-СДС изпратиха позиция, в която се казва, че партията е "е против присъствието на посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова на първото заседание".

След тази вчерашна позиция на партията на Борисов, днес Вежди Рашидов, който ще открие 48-НС, заяви пред БНР, че "ако не поканим Митрофанова на откриването на НС, това е обявяване на война".

"Това е обявяване на война! Кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба? Чий е този зор? Кой ще отговаря? Това е работа на висока дипломация и на държавническо мислене. ... Кой е казал, че българските депутати могат да казват кой да влезе, кой да излезе, на кого да обявяват войни", добавя той.

От пресцентъра на Народното събрание съобщиха за OFFNews, че към момента няма нито една изпратена покана за откриването на парламента. Според процедурата първо следва да бъде обнародван указът на президента за свикване на НС в "Държавен вестник", а след това и поканите за официалните гости да бъдат разпратени. Очаква се това да се случи в петък. Към момента все още няма решение дали Елеонора Митрофанова да бъде поканена - в парламента все още се работи по финалното становище по темата, добавят от пресцентъра на Народното събрание. 

От "Продължаваме промяната" днес заявиха пред OFFNews, че са против присъствието на Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание.

От БСП отказаха да коментират казуса. По-рано през деня бившият външен министър и бъдещ зам.-председател на 48-ото НС Кристиан Вигенин заяви пред "Евронюз", че не трябвало да се отдава чак такова внимание на този въпрос. По думите му има протокол, според който всички ръководители на дипломатическите мисии следвало да са сред поканените. Той обвини доскорошните си коалиционни партньори от "Демократична България":

"Очевидно кампанията или не е свършила за някои политически сили, или пък започва още преди старта на народното събрание. В случая говоря за "Демократична България", които възразиха точно Митрофанова да бъде канена на старта на Народното събрание. Аз подчертах, че ие имаме дипломатически отношения с Руската федерация. По никакъв начин те не са поставени под въпрос или нарушени, независимо от позицията на България по отношение на конфликта в Украйна."

Вигенин заяви, че ако България трябва да има реакция за новите руски удари в Украйна и за твърденията Федералната служба за сигурност на Русия, че експлозивът в Камиона, взривил се на Кримския мост, бил изпратен от Одеса до Русе, то това трябвало да се случи чрез Министерството на външните работи, или чрез коментар на президента Радев или на служебния премиер Гълъб Донев.

"Това, което се опитват да направят нашите колеги, е абсолютна дилетантщина от гледна точка на международното право и външната политика", смята Вигенин и добави, че ако някой има да каже нещо на Митрофанова - да го направи от трибуната на НС.

OFFNews се свърза с лидера на "Български възход" Стефан Янев, но той отклони въпросите ни. От "Възраждане" също отклониха запитването ни. ДПС не бяха открити за коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

13

Октим

12.10 2022 в 18:40

Тук най-добре пасват последните два реда от едно велико стихотворение на Петко Славейков:

„Не сме народ! Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша.“

625

12

1215

12.10 2022 в 17:48

Поредната излагация.После се чудят някои,защо не ни уважяват и гледат на нас с пренебрежение.Особено руската паплач.

10298

11

AntiZ

12.10 2022 в 17:11

Нали си го спомняте онзи виц кой е бил най-големия карък на света? Юрий гагарин! За един ден обиколил земята три пъти и накрая пак кацнал в съветския съюз! На тая мутрофанова скоро ще ѝ изтекат ма(Н)дата, и ще-неще, обратно в свинарника!

75

10

230 млрд баксов

12.10 2022 в 17:08

ГРОБаря от Банкя се гъне като глист на кука.
Как да угоди и на двамата началници?

10298

9

AntiZ

12.10 2022 в 17:00

Чакайте, бре! Гледайте малко по-позитивно! Ако я изгонят, добре! Ако я поканят, все ще се намери някой да ѝ каже нахуй от трибуната на парламента! Аре на бас! А си представете и друго: ако бяхме родени в бурятия, или в хабаровск? Плюйте си в пазвата, викайте да не дава Господ и си гледайте кефа! Хахаха

2923

8

Cornucopia

12.10 2022 в 16:50

Ебаси мекотелите . Целия свят им показва на тея азиатски дрипльовци къде им е мястото. Само ние продължаваме да стоим с наведена главица. Позор

3190

7

Гроздан

12.10 2022 в 16:36

Мижитурки! Какво толкова ви е страх от тая фльорца ве!

6386

6

Zlatko

12.10 2022 в 16:28

Кой е излязъл бре Пешо? В Перник 5 се премести и пак недовиждаш.

-2175

5

IvanGrozn

12.10 2022 в 16:26

Тарифата е благородното чувство, което те обзема, когато направиш добро дело. Изражденските уроди не знаят какво е това. Колко жалък човек трябва да си за да гласуваш за Възраждане. По-голям боклук и от гербер трябва да си. По-прост от има такъв народ. С повече деменция от бесепарите. Досущ като руснаците. ГНУСНА РУСКА СГАН!

-5489

4

Я голф двойка си имам.
 
X

Подкастът на OFFNews