Русия обвини Украйна за експлозията на Кримския мост, взривът бил изпратен от Одеса до Русе

ФСБ арестува осем души за взрива на Кримския мост

OFFNews 12 октомври 2022 в 09:54 6374 8

Архив

Снимка БТА/АП

Взривът и пожарът на Кримския мост

Осем души са задържани за експлозията на Кримския мост, съобщи Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), цитирана от Ройтерс.

Арестувани са петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения.

От ФСБ твърдят, че взривът е организиран от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната и неговия директор Кирило Буданов.

Взривът, използван на Кримския мост, бил изпратен през август от Одеса до Русе, откъдето бил транспортиран през Грузия и Армения, твърди още ФСС, цитирана от ТАСС. В РИА Новости пък се твърди, че това се е случило съгласно договор между Транслогистик ЮА ООД (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

От България пратката се отправила към грузинското пристанище Поти. На 4 октомври камион с грузинска регистрация преминал руско-грузинската граница при "Горен Ларс" и на 6 октомври товарът бил разтоварен в база в Краснодарския край. На 7 октомври пратката, насочена към несъществуваща фирма в Крим, е качена на камиона на руския гражданин Махир Юсубов, който заминава за Симферопол.

Констатациите на ФСС са в съответствие с твърденията на руския президент Владимир Путин, че Киев е отговорен за атаката, докато украински официални лица обвиниха Москва, че е организирала атаката, за да оправдае последвалите си ракетни удари по украински градове.

За Украйна новите твърдения са "пълни глупости"

"Цялата дейност на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет е пълна глупост", заяви Андрий Юсов, говорител на украинския вътрешен министър, цитиран от БТА.

ФСС и Следствения комитет са "фалшиви структури, които служат на режима на Путин, така че ние определено няма да коментираме изявленията им", добавя Юсов.

Очаква се коментар и от Министерски съвет. Междувременно от българската фирма Baltex Capital S.A. казаха пред bTV, че вчера са били търсени от властите.

Очаквайте подробности!

Кримският мост бе взривен в събота. Част от него рухна в морето, а жп линията остана затворена за няколко дни. Заради взрива загинаха трима души - двама пътуващи в автомобил, както и шофьорът на взривилия се камион. Ден след взрива Русия замеси България в случая. Твърдеше се, че камионът е бил в България. Междувременно Путин определи с експлозията "терористичен акт, насочен срещу критична инфраструктура", зад който стоят  украинските служби за сигурност. На свой ред ръководителят на Следствения комитет заяви, че руски и чуждестранни граждани са помогнали на украинските специални служби в подготовката на "терористичния акт". Той каза, че преди експлозията камионът е преминал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар. По-късно бе тиражирана и друга теза - че експлозивът, използван за взривяването на Кримския мост е дошъл от България и е бил заложен в стоката, превозвана от камиона-бомба у нас. Тази теза бе разпространена в „Комсомолска Правда" от руския военен кореспондент Александър Коц. Вчера прокуратурата и служебният премиер Гълъб Донев поискаха проверки от службите. В късния от МС съобщиха, че взривеният камион на Кримския мост никога не е бил в България. Това се потвърждава и от проверката на службите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

8

ob1

12.10 2022 в 14:55

https://offnews.bg/sviat/gaf-na-fsb-ulichi-rusia-v-manipulatcia-na-razsledvaneto-za-krimskia-mo-787075.html
бело ли е белото и що мостът не е цял?

10298

6

AntiZ

12.10 2022 в 14:08

Евродебильны, в лайна са затънали тези, които винаги са били в лайната - любимите ти кацапи. В момента обаче са заровени толкова, че им трябва шнорхел за да дишат.

12073

5

IvanofRumen

12.10 2022 в 12:54

Кремълските страхливи олигофрени сами си взривиха моста, за да имат оправдание за въздушните удари.

345

3

Джендо Джедев

12.10 2022 в 11:38

"Констатациите на ФСС са в съответствие с твърденията на руския президент Владимир Путин, че Киев е отговорен за атаката,"

Смеят ли да не са... Там така се разследва. :D

2099

2

Mateevk

12.10 2022 в 11:07

Предполагам сега всичко ще си признаят!

10298

1

AntiZ

12.10 2022 в 10:08

И кфо излезе, толкова хаймарса надупчиха антоновския мост като любимото ми сиренце ементал, пък нашенския барут го издуха мостът кримский! Хахаха! А дано е вярно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!