"Мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент"

Премиерът обеща на министрите си да не се шегува с изборите

Юлиан Христов 23 януари 2015 в 09:37 3548 0

Снимка Сергей Антонов

Мандатът на правителството ще е пълен и той няма да зависи от предстоящите местни и президентски избори. Това свое убеждение споделя премиерът Бойко Борисов на министрите си, след като на последното заседание на кабинета беше приета Програма на правителството за стабилно развитие на Република България (2014-2018 г.). 

Документът ще придобие окончателен вид на заседание на Съвета за развитие, чието първо заседание ще се проведе днес. 

От изложението на вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова, която представя програмата на министрите, става ясно, че тя е отворен документ, който ще търпи редакция с допълването на нови предложения. В програмата към момента са отразени 191 приоритета, 423 цели и 1153 мерки за изпълнение.

Вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева веднага прави нови предложения, които да бъдат включени в документа. Тя предлага да бъде въведен отчетен механизъм, по който правителството да отразява изпълнението на програмата. Бъчварова се съгласява и обяснява, че кабинетът ще се отчита за изпълнението на програмата на шест месеца или година:

Всъщност формата, по който е разработена програмата, отчита необходимостта да се следи изпълнението. Това обикновено се прави на шест месеца или на една година, но всъщност възможността това да бъде един жив документ зависи от ангажираността на всички министри да следят какво е записано и какво може да бъде допълнено в програмата, както и тогава, когато се представят предложения за гласуване, да се обосновава по кой приоритет и цел на програмата е за да не предизвиква допълнителни дебати.

Премиерът Бойко Борисов се съгласява с предложението за "жив документ", който да подлежи на редакция, като заключава, че: "Има няколко документа, които не подлежат на редакция – това е Библията, това е Коранът.." Той пояснява, че нищо не може да бъде прогнозирано с точност какво ще стане в следващите дни, "камо ли години". И дава пример с "Южен поток": 

Включително вчера имаше въпроси по „Южен поток”. Ние към днешна дата нямаме никакъв документ, че той е спрян. За газовия хъб това са предложения, които специалистите сега смятат, изчисляват, рисуват, чертаят – неща които изискват време.

След това той прави преход към заключението, че управленската програма показва ясно какъв е мандатът на правителството и обещава повече да няма повече "шегички" на тема президентски избори. Той обяснява, че това води единствено до коментари и анализи на социолози и политолози и задава въпроса защо никой не го пита дали не иска да се "размени" с кмета на София Йорданка Фандъкова:

Ние сме тук, поели сме си всички негативи и плюсове, че сме заедно заради по-голямата стабилност в държавата и за това така сме я кръстили. Оттук насетне – Божа работа, но ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви – нито местни, нито президентски избори могат да му повлияят.

Даже аз вече няма и да се шегувам на тези теми. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова. Какво ни пречи! Да дадем тема още три дни на социолози, политолози и т.н. да анализират този въпрос. Откъде знаят, че не искам да се разменим с Фандъкова, примерно?

С една дума, това е малка шегичка за разведряване на обстановката. Образователният министър как ме гледа – и аз като теб така да се пошегувам, та после три дни да ме анализират.

Приемаме програмата. Всеки министър, вицепремиерите по секторите, за които отговарят, като ги питат – да си я защитават.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!