Борисов нареди собственикът на "Миджур" да купи техника за утилизация за 4 млн. лв.

Юлиан Христов 19 декември 2014 в 09:20 7770 10

Горни Лом

Собственикът на взривения завод за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом да купи техниката, с която Министерството на отбраната да утилизира останалите в складовете мини.

Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на военния министър Николай Ненчев, става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет. 

В хода на разговора военният министър обяснява, че техниката, която е в състояние да унищожава достатъчно голям брой мини за един ден, струва 4 млн. лв. Борисов разпорежда "собственикът да бъде така любезен да ни я закупи и да я предостави", а Ненчев отговаря, че това "би било чудесен изход от ситуацията". Той разяснява, че има "пътна карта" с три варианта за решаване на проблема, но освен варианта за купуване на нова машина другите два не са обсъдени.

Ненчев обяснява още, че министерството е проучило възможностите за купуване на съвременна технология, която може да бъде купена единствено от Германия.

"Около 4 милиона лева е, около 1000 мини на ден. Без никакви екологични проблеми, изключително съвременна технология", обяснява Ненчев. Борисов разпорежда купуването на машината да стане веднага:

Чудесно. Единственото, което е, веднага да го направиш. 100% от всички подкрепа имаш. Собственикът, като причинител на това (защото ние само ходим след събитията да плащаме на някой белите) да бъде любезен да ни я купи, да ви я предостави и започваме да действаме.

Борисов разпорежда да се води и коредпонденция с прокуратурата, която да бъде уведомена "по този въпрос". 

Миналата седмица стана ясно, че на територията на взривения завод има 191 хиляди невзривени мини, което представлява 76 тона взрив. Към момента единствено военното дружество "Дунарит" има възможността да обезвреди мините, но капацитетът е 220 бройки на ден, което би отнело две години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!