Борисов нареди собственикът на "Миджур" да купи техника за утилизация за 4 млн. лв.

Юлиан Христов Последна промяна на 19 декември 2014 в 09:20 7283 10

Горни Лом

Собственикът на взривения завод за обезвреждане на боеприпаси в Горни Лом да купи техниката, с която Министерството на отбраната да утилизира останалите в складовете мини.

Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на военния министър Николай Ненчев, става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет. 

В хода на разговора военният министър обяснява, че техниката, която е в състояние да унищожава достатъчно голям брой мини за един ден, струва 4 млн. лв. Борисов разпорежда "собственикът да бъде така любезен да ни я закупи и да я предостави", а Ненчев отговаря, че това "би било чудесен изход от ситуацията". Той разяснява, че има "пътна карта" с три варианта за решаване на проблема, но освен варианта за купуване на нова машина другите два не са обсъдени.

Ненчев обяснява още, че министерството е проучило възможностите за купуване на съвременна технология, която може да бъде купена единствено от Германия.

"Около 4 милиона лева е, около 1000 мини на ден. Без никакви екологични проблеми, изключително съвременна технология", обяснява Ненчев. Борисов разпорежда купуването на машината да стане веднага:

Чудесно. Единственото, което е, веднага да го направиш. 100% от всички подкрепа имаш. Собственикът, като причинител на това (защото ние само ходим след събитията да плащаме на някой белите) да бъде любезен да ни я купи, да ви я предостави и започваме да действаме.

Борисов разпорежда да се води и коредпонденция с прокуратурата, която да бъде уведомена "по този въпрос". 

Миналата седмица стана ясно, че на територията на взривения завод има 191 хиляди невзривени мини, което представлява 76 тона взрив. Към момента единствено военното дружество "Дунарит" има възможността да обезвреди мините, но капацитетът е 220 бройки на ден, което би отнело две години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2014 в 13:41

Шланг (това маркуч ли е?), ако моето "збъркване" обижда естетическото ти чувство, покорно моля да ми простиш. Но, ако позволиш, бих ти препоръчал да си носиш постоянно чувството за хумор. Понякога помага.
Оставам с най-добри чувства,
Л. де В.

Поздрав!

19.12 2014 в 13:20

@Лопе де Вега, с това "Збъркал" да не си член на ТКЗС-то в Банкя?

Не е лично, но там така говорят - "Збъркал съм, ТРЯБВА да ми простите! От утре ставаМЕ нови хора."

19.12 2014 в 13:03

Абе кой е тоя Борисов, който нарежда на частно лице какво да купи и как да го използва! Тва да не е един дето се има за големата работа, щото примитивите гласуват (все още) за него, а примитивките (журналята,де) му пипат мускула? Нема ли кой да му сиктирдоса най-после, та да се земе малко у ръце и да пита който знае кво може и кво не може! А ако частното лице е престъпник - нали има закони, наредби и разпоредби. Я колкав гладен прокурор имаме! Па съдии, па кви ли не. Да го съдат, да го осъдат и да го застрелят! Нали за това им плащаме?

n.b. Прощавайте, збъркал съм. Не е мускуло, а е мускулите! Пак съм збъркал. Не гладен - главен, бе!

Поздрав!

19.12 2014 в 12:40

Ми само от Германия, нали на Меркел требва да се подложиме. А и да има некое евро за щолени.

19.12 2014 в 10:48

Добре дошли в комунизма, демократи!!!!!!!!


И как пък точно от германия бе да го ева.....бахти съвпадението...тоя месец благодарение на тиквоча България прехвърли повече капитали към нацисите от колко е прехвърляла през цялата си история!!

После там било голямо качеството....ми и на мен N броя членки да ми наливат пари в икономиката и аз ще правя много качествена стока и ще съм бял човек!!!


ОСТАВКА!!

ВЪН БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС!!!

19.12 2014 в 10:44

Напълно прав си е Борисов!
Кашата която е забъркал частника трябва да си я носи само и единствено той!
Да ходи да си купи въпросната машина и да си изрине боклуците с които уби толкова народ, а не да се скрие и да остави държавата да му замита простотиите!

Мен след като купи машината го инсталират да работи лично докато не обезвреди всички мини, а накрая ако остане жив да бъде разтрелян!

Само това е начина разни безодговорни фирмажии да разберат, че като се прави нещо то трябва да се прави както трябва!

19.12 2014 в 10:38

И какво разбра от този протокол? ББ използва тези протоколи за PR.
Като е толкова прозрачен защо взима важни решения в 12 без 5 и ги гласуват почти тайно, а накрая казват и че мнението на някои партии в коалицията не ги интересува.
Коя е тази държава, в коята с един разговор можеш да накараш някой да дари на държавата 4 млн. лв.? Ако има престъпно поведение има съд и прокуратура. Другото е комунизъм.

19.12 2014 в 10:14

ПРОСТ НАРОД..."ПРОТОКОЛИТЕ" НА МУТРАТА СА КЬОРФИШЕК ЗА ОСКОТЯЛИЯ ПРОСТ МАТРЯ'Л ,А ВЪВ СЪЩОТО ВРЕМЕ ТОЯ МИРИЗЛИВЕЦ ВИ КРАДЕ.ДА КУПИ СОБСТВЕНИКА ЗА 4 МИЛ.НЕЩО СИ И ДА ГО ДАДЕ НА ПРАНИ ГАЩИ? ПРОСТ,ЖАЛЪК НАРОД...

19.12 2014 в 10:04

Off, много си прав, виж как демократично, а не еднолично, се взимат решения! Точно байтошовски маниер...

19.12 2014 в 09:54

Интересно защо никога не сме чели протоколи от разговори на Станишев или Орешарски с министрите им?

Дали прозрачноста е част от демокрацията
 
X