Президентът не е впечатлен от идеята за газов хъб

Владислава Тричкова 20 януари 2015 в 14:46 5395 9

Не съм против, но не се и впечатлявам от идеите за газов хъб. Ще се впечатля обаче, ако България се интегрира в европейския газов пазар.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на традиционната среща на правителството с бизнеса. 

Идеята за газов разпределителен център на територията на България беше лансирана от премиера Бойко Борисов, след като Русия се отказа от плановете си да строи газопровода "Южен поток". 

Президентът каза още, че не се впечатлява и от идеите за „енергиен център” и „голям шлем”, а по отношение на газа обяви, че идеята му е "не един или друг доставчик да доминира, а да доминира балансът между тях".

Така според него "ще приключим веднъж за винаги с газа като оръжие", а синьото гориво ще стане "скучна" стока за свободно търгуване на пазарни цени.

"Имаме план, стратегия и пари, трябва добро изпълнение", заяви още държавният глава.

Плевнелиев каза, че държавата разполага с над 30 млрд. евро за 6 години. Това е наличният ресурс за инвестиции и за изпълнение на Националната програма за развитие на България 2020, чиито основни приоритети са 8. Сред тях са: енергийна сигурност, образование, регионално развитие и борба с престъпността. 

Според президента на България, през 2015 г. ще имаме редкия шанс да предвижим забравени реформи. Именно затова "2015 трябва да е година на действие и реформа". 

"Спешно трябва да възобновим доверието в БНБ, КФН и ДКЕВР", допълни Плевнелиев. 

Енергетиката беше една от основните теми, които коментира президентът. "Винаги досега сме били енергиен център и износител на ток, а докарахме българската енергетика в прединфарктно състояние."

Росен Плевнелиев напомни, че има и неща, които могат и трябва да повдигнат самочувствието на българите. Като пример той даде 2013 г., когато София беше на трето място в Европа по предприемачество, България се нарежда на 7 място в света по скорост на интернет и сме под номер 16 от всички нации по креативност. 

"Днес гледаме напред към Шенген, към Европейски банков съюз и към еврозоната, без реформи обаче няма да стане. Бизнесът и народът го знаят.", завърши Росен Плевнелиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews